Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Stjerneboller

Julekos står for døra og er du som meg og liker boller bedre enn pepperkaker – her er aktiviteten for deg!
Her har jeg har brukt pepperkakeutstikkerne til å lage noen søte julete boller (i dobbel forstand).

Det kan være lurt å legge deigen litt i kjøleskapet om du syntes den blir for bløt å kjevle. Jeg har tilsatt 50 g mer mel i denne deigen enn vanlig sånn at den skal bli litt fastere å jobbe med.

Bollene jeg har laget her er ganske små, men for meg er det bedre å spise små boller enn diiigre. Av deigrestene lagde jeg skolebrød.

Følg instruksjonene på bildene under, så skal du se det blir førjulskos med den søte gjærdeigen.

Grunnoppskrift søt gjærdeig
550 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær (eller 4,8 gram (2 ts) tørrgjær)
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg eller 60 g væske
en liten klype salt 

En halv porsjon vaniljekrem 
1. 25 dl helmelk
1.25 dl kremfløte
50 g sukker
15 g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker)
2 stk eggeplommer

Splitt vaniljestangen (eller bruk vaniljepasta/ vaniljesukker), skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles. 

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5-10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. La deigen hvile en times tid. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. 
7. Når deigen har hvilt en time, kjevle deigen til den er ca. 2-3 mm tykk. Lag hjerter eller bruk en utstikker og lag boller. Legg på plate.
8. Settes til etterheving i ca. 45- 60 minutter.
9. Før steking; lag en fordypning i midten av hver bolle og sprøyt på vaniljekremen, eller fordel den med en skje.
10. Stekes ett hakk ned fra midten på  225 grader over/undervarme i ca. 10-12 minutter eller på varmluft 220 grader 8-10 minutter. 
11. Avkjøl. Lag evt en melisglasur av vann og melis. Dypp evt i revet kokos.
Frys gjerne uten melis.

Kjevle ut deigenca. 3 mm tykk. Løft den opp, sånn at den ikke ligger i spenn når du stikker ut.
Del hjertene i to.
Sett sammen til en stjerne.
Klem midten sammen, ta gjerne litt vann på fingeren sånn at deigen «limer».
Lag en fordypning og sprøyt på vaniljekrem før steking.
Ferdig!
Bruk gjerne en pepperkakeutstikker og lag små stjerneboller på denne måten.
Klem ned i midten etter heving.
Ha i vaniljekrem.
Lag gjerne skolebrød av restedeigen.
Ferdig stekt!
Alltid like godt…
Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...

Bollefocaccia med ba..

Brune bananer på benken (igjen!) og fryseren er...

Silviakake med sjoko..

  Silviakake er en klassisk, svensk supermyk sukkerbrød-aktig...

Eplefondant

For litt siden fikk jeg spørsmål fra en...

Kardemommeboller med..

Kardemommeboller er i vinden om dagen og jeg...