Din handlekurv er nå tom!
Syrisk nøttekake med appelsin og tørket frukt
Syrisk juleglede
«Siden 2011 har flere enn 6.6 millioner mennesker blitt tvunget på flukt inne i Syria. Det er et land herjet av krig og konflikt. Nesten halvparten av de som er fordrevet er barn. Totalt er det svimlende 13,5 million mennesker som har behov for nødhjelp inne i Syria. Mange mottar enten sporadisk eller ingen hjelp, og en av tre har ikke regelmessig tilgang på mat. De krigende partene bruker beleiring og utsulting som våpen.»
Vil du også vise at du bryr deg, ikke bare om alle de rundt deg, som i bunn og grunn har alt de trenger? Da kan du gi en gave til Syria her.
Denne måneden har Matbloggsentralen (som er en samling Norske matbloggere) en utfordring gående med fokus på syrisk mat. Utfordringen er dratt i gang av bloggeren Vidar Bergum, som bor i Istanbul. Samtidig har britiske kokker en innsamling i samarbeid med Unicef under mottoet #cookforsyria. Målet er blant annet å vise verden at vi ikke har glemt konflikten i Syria og ønsker et større engasjement for å hjelpe dem som er rammet av krisen.
Mitt bidrag i oppskriftsutfordringen er en syriskinspirert kake laget med typiske ingredienser: pistasjnøtter, tørket frukt og med en smakstilsetning kalt «orange blossom water» – en slag essens med parfymert appelsinsmak. Vel – jeg klarte aldri å få tak i appelsinblomstvann, så jeg har laget kaken med revet appelsinskall. Derfor kaller jeg den syrisk-inspirert. Og for ei kake! Den er helt fantastisk smakfull og god. Full av nøtter, samtidig veldig, veldig saftig og med en sterk smak av appelsin. Egentlig perfekt for denne årstiden. Litt julete, mener jeg.
Kaken er laget i en 22 cm rund form og nøttene er malt. Jo finere jo bedre, derfor brukte jeg en kvern til å gjøre jobben og ikke foodprocessor. Kaken har ikke mye mel i seg, derfor vil den falle sammen og fettet renne ut om ikke nøttene er finmalte nok. Har brukt tørket aprikos, men liker du fiken, rosiner eller annen tørket frukt – bruk det.
Kaken stekes på varmluft og trenger opp i mot en time i ovnen (avhenger av hvor stor form du bruker). Originalt skal den dynkes med sukkerlake og strøs med finhakkede pistasjnøtter. Det gjorde ikke jeg, ettersom den er søt nok i seg selv. (Sukkermengde er redusert en hel del i forhold til original oppskrift).
180 g smør/ margarin
180 g sukker
2 egg
100 g malte pistasjnøtter (ikke salte)
100 g malte mandler
100 g tørket aprikos
80 g hvetemel
1 ts bakepulver
6 g appelsinzest (revet skall av ca 1 stor appelsin) ELLER 2 ss Orange blossom water og 2 gram appelsinzestSlik gjør du:
1. Rør romtemperert smør og sukker lyst og luftig.
2. Tilsett ett og ett egg av gangen. Rør godt inn.
3. Ha i revet appelsinskall.
4. Vend inn mel, malte nøtter og bakepulver.
5. Rør inn hakkede aprikosbiter.
6. Fordel i en form kledd med bakepapir (ca. 22 cm).
7. Stek på varmluft 160 grader i 45-50 minutter. Bruk en stekepinne for å sjekke om kaken er ferdigstekt. Henger det deig igjen på pinnen må den steke videre.
8. La kaken avkjøle i formen. Ta den ut av formen og dryss på litt melis på toppen før servering. Kaken har lang holdbarhet og kan oppbevares i romtemperatur (eller kjøleskap) opp til en uke minst. (Pakkes godt inn i plast).
|
|