Tiramisu

Tiramisu

Picture

Italiensk klassiker som står seg

Mjuk og bløt dessert/ kake med smak av fløte, mascarpone, kakao og kaffe. Åh, så nydelig denne klassikeren er!

Det finnes utallige varianter av den italienske desserten tiramisu – her har jeg gjort det så grunnleggende som mulig. ​Det betyr at du kan variere med smaker akkurat som du ønsker. Originalt består desserten av en mascarponekrem, fingerkjeks (tynne sukkerbrødkjeks) og dessertvinen Marsala. Det altså fritt fram for å endre litt på smakene. 

Du kan for eksempel bruke en mandelkjeks (amaretto bisquits) eller lage en mandeldacqoise (sprø mandelbunn) og tilsette amarettolikør i steden for marsala i kremen. Nydelig!

Andre erstatninger for marsala er å tilsette kaffelikør (Tia Maira, Kaluha etc). Om du ikke ønsker alkohol i kremen i det hele tatt? Tilsett mer sukker + 1 hel vaniljestang.

Jeg pleier ofte å dra frem noen kritiske punkter og i denne desserten er det to: Det første handler om kremens konsistens. Når du skal piske mascarpone, fløte, sukker og evt. smak er det viktig å ikke overpiske kremen. Den skal være slapp. Ikke fast. 
Det andre kritiske punktet er dyppingen av kjeks i kaffe. Mine fingerkjeks er tynne, de suger kaffe på et bitte lite sekund og går i oppløsning før du får sagt “kake”. Derfor skal de såvidt dyppes i kaffe, så legges på kremen. 

Du kan kjøpe ferdige “ladyfingers” på butikken eller lage selv. Butikk-kjeks er tykkere og trenger litt lenger tid i kaffebadet, men bare så det er sagt – de hjemmelagde er minst like gode. 18 tynne fingerkjeks var akkurat i minste laget (laget med 2 egg i oppskrift), derfor har jeg laget en oppskrift med 3 egg, slik at du skal få nok. Legg kjeksen tett i tett eller legg to lag på hverandre. Selv syntes jeg tre lag med kjeks/ krem var akkurat passe. Du bestemmer! 

Denne desserten bør serveres i en lav form/ dessertskål. Lagde min så jeg kunne løfte den ut av formen (for å ta bilder), men jeg anbefaler deg å spise den rett fra formen.
​  

Fingerkjeks
3 egg
90 g sukker
90 g hvetemel
2-3 ss potetmel
melis til dryss på toppen

Slik gjør du:
1. Pisk egg og sukker til lys eggedosis. Sikt inn hvetemel og potetmel og vend inn.
2. Ha sukkerbrødmassen over i en sprøytepose.
3. Klipp et hull så stort som en tikrone og sprøyt ut ca. 5-6 cm lange kjeks. Sikt over litt melis før de stekes.
4. Settes rett i en forvarmet ovn – 160 grader. Stekes 15-20 minutter (til de har gyllen farge)

Tiramisu
250 g mascarponeost
4 dl kremfløte
6 ss brunt sukker (eller ta det du har)
75 ml marsala (..eller tia maria, kaluha, amaretto….etc) Om du ikke vil ha alkohol, tilsett 1-2 ss sukker + vaniljesmak
3 dl kruttsterk kaffe
kakao til dryss på toppen

Slik gjør du:
1. Ha sukker, smak (marsala), mascarpone og kremfløte i en bolle og pisk til slapp krem.
2. Lag 3 dl KRUTTSTERK kaffe (gjerne espresso). 
3. Finn frem en (firkantet) form og start med å legge et lag med kjeks i bunnen. Dypp de raskt i kaffen, dekk bunnen, legg på et tynt lag med krem, dypp nye kjeks – osv.
4. Avslutt med et tynt lag krem. Sikt kakao på toppen. 
5. Serveres kald. Desserten holder seg et par dager i kjøleskap, minst.  

Picture

Picture

Lag en sukkerbrødmasse. Ha i sprøytepose og sprøyt ut 5-6 cm store kjeks. Stek på 160 grader til gyllen farge (15-20 minutter)
Picture

Pisk kremen slapp, ha kaffe over i en egnet beholder og start med et lag med kjeks i bunnen. (Dropp papir i bunnen av formen – det er bare noe jeg gjorde for å få den ut av formen for å kunne ta bilder av den)
Picture

Kjeksen trenger kun et lite dypp. De går fort i oppløsning, så vær rask. Legg kjeksene tett i tett, evt legg to lag med kjeks (hvis den er veldig tynn)
Picture

Spis desserten rett fra formen! Det er det enkleste. Holder seg i 2-3 dager i kjøleskap. 
12 Comments
  • Liv K. Christensen
    Reply
    Posted at 13:10, 31. August 2017

    Smakte denne i helga på Color Magic, må bare prøve din dessert.
    Himmelsk god. Håper den lykkes for meg 👌

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 16:43, 31. August 2017

      Hører gjerne hva du mener – lykke til!

  • Ellis
    Reply
    Posted at 15:00, 4. September 2017

    Du er bare så flink! Lagde denne til et italiensk vennepar, og mannen mente den var bedre en den moren hans lagde! De elska den så mye at de fikk med resten av kaka hjem haha 🙂 du er min favorittmatblogger, og alt for lite anerkjent spør du meg! Pleier å sitte på kveldstid når søtsuget melder seg og drømme meg bort i bloggen din 😉 har du noengang vurdert å ha konditorurs i pynting o.l? 🙂 klem fra meg

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 15:09, 4. September 2017

      Altså, Ellis…vi må ta en alvorsprat. For det første: jeg har ikke godt av så mye skryt – jeg blir jo helt HØY på meg sjøl! For det andre: At du TØR å servere et italiensk vennepar Tiramisu!!! Hadde jeg aldri turt selv. Til slutt et spørsmål: kan jeg får bruke kommentaren din for alt den er verd? (les – skryte til andre) Ute bøtter det ned, men denne kommentaren fikk virkelig frem solen i sinnet! Grazie mille! Og ja, jeg har vurdert å ha kurs, men er altfor lat til å realisere tanken.

      • Ellis
        Reply
        Posted at 16:32, 4. September 2017

        Er det noen som har godt av skryt, så er det faktisk deg! 🙂 Har fulgt deg lenge og er så glad for at du endelig har fått kunnskapen din ned i bokform (som såklart er i hus!) den bruker både jeg som har bakt i mange år og min lager-aldri-mat-samboer når han får skikkelig lyst på noe godt og er alene, og får det faktisk til! Gutten kan ikke lage eggerøre engang, så du kan se for deg ansiktet mitt når jeg kom hjem og han sto og kokte vaniljekrem til bollefoccatia – trodde jeg skulle svime av :p elsker din stil – ekte råvarer, god smak og aldri ferdigkjøpt sukkerpasta og annet tull! Bare å spre skryten alle veier såklart! Italienerne kom heldigvis selv med ønske om en italiensk 3 retters hos meg, han er en kollega som skal jobbe et år i København (som er her jeg bor) og han og fruen savnet hjemmelaget italiensk, og jeg elsker en utfordring på kjøkkenet så hoppa i det! Hadde tross alt Hellstrøms oppskrifter på forret og hovedrett og din til dessert – kunne umulig slå feil 😉 ha en strålende uke! Her i køben skinner sola 🙂

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 08:42, 5. September 2017

      ..kan ikke lage eggerøre engang – haha! Nå kom sola fra København helt frem til meg. Føler meg forøvrig i godt selskap med Hr. Hellstrøm. Og takk for at jeg får bruke kommentaren din for alt det er verd!

  • Gunn Nilsen
    Reply
    Posted at 15:21, 21. November 2017

    Hei Går det greit å bake fingerkjeksene dagen før bruk ? Den oppskrifta hørtes veldig spennende og god ut. Mvh Gunn

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 17:48, 21. November 2017

      Ja, null problem!

  • Stine
    Reply
    Posted at 15:34, 30. December 2017

    Må jeg bruke stavmikser e.l til å piske ‘slapp krem’ eller kan jeg gjøre det for hånd? 🙂

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 12:01, 31. December 2017

      Stavmikser er ikke særlig egnet, men en håndmikser eller en ballongvisp (for hånd) duger.

  • Ole
    Reply
    Posted at 21:19, 30. March 2018

    Hei, Denne oppskriften fungerer veldig bra og slo virkelig an! Tusen takk for at du deler den. Jeg lagde den med ferdige fingerkjeks og det var latterlig enkelt å lage. Prøver meg nå på å lage kjeksen/sukkerbrødet selv. Jeg ble litt forvirret av at du skriver «eggehvite». Det ser ut på bildene som du har brukt plommen og hviten, som jo er mest sannsynlig. Ellers hadde det blitt en marengs. Igjen, tusen takk!

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 09:01, 31. March 2018

      Det er jo en glipp at det står eggehvite, det skal stå egg selvfølgelig. Jeg retter – takk for at du sier i fra!

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits