Vepsebol-makroner

Vepsebol-makroner

Jeg har skjønt at vepsebol er noe mange liker å lage til jul. Jeg har aldri hverken smakt eller sett vepsebol før, men et raskt søk fortalte meg at dette jo er enkle saker: marengs blandet med hakket sjokolade og mandler.

Ettersom alle oppskrifter stort sett er helt like (ja, sånn er det – alle hermer) hadde jeg lyst til å gjøre disse ruke-kakene litt mindre i størrelse og litt mer elegante. Samtidig fant jeg ut at jeg skulle la latmannslivet overta, så jeg kjørte både mandler og sjokolade (hver for seg) i den lille foodprocessoren.

Og hva skjedde? Jo, fordi mandlene ble såpass finmalt ble dette til noen slags makroner. Ikke meg i mot. Om du vil kan du jo til og med legge dem sammen med noe fyll, akkurat som du gjør med makroner.

Hvis du ikke kjører mandler og finmaler sjokolade i en foodprocessor, men heller velger å grovhakke, vil du få noe som ligner mer på marengs. Godt det også.

Jeg brukte en sprøytepose med en litt stor glatt tyll, men sett gjerne små topper på plate med en skje. Ikke lag dem for store. De blir ikke særlig vakre, men gjør jo ingen verdens ting. Perfekt uperfekt.

Vepsebol-makroner (ca. 30 stk)
2 eggehviter (60 gram)
125 g finkornet sukker
100 g sjokolade
100 g mandler

Slik gjør du:
1. Mal mandler på en food processor, det behøver ikke være helt finmalt. Hell ut mandlene og ha i sjokoladen. Mal sjokoladen på samme måte.
2. Pisk eggehviter til marengs ved å tilsette sukker litt etter litt. Pisk til massen er blank og seig.
3. Rør inn mandler og sjokolade.
4. Ha i en sprøytepose med en stor glatt tyll, eller sett små topper på et bakebrett med bakepapir.
5. Stek på 160 grader varmluft 15-20 minutter.
6. Avkjøl og oppbevar i tett boks.

Alt du trenger: sukker, mandler, sjokolade og eggehvite.
Pisk marengsen til den er blank og stiv.
Bland inn mandler og sjokolade.
Ha massen i en sprøytepose eller fordel små topper med en skje.
Dette blir nok til ett brett. Ca. 30 stk.
Avkjøl etter steking.
Oppbevares i romtemperatur i en tett boks.
Be the first to write a review
9 Kommentarer
  • Mona Skjønhaug
    Svar
    Skrevet på23:59, 13. november 2020

    Hei!

    Tre av bildene, dvs. det aller første + de to siste på bakeplata viser en variant som det ikke er forklart noe om i oppskrifta. Det er et tynt lag med kjeks? under kakene…
    Vil gjerne vite hva det er. Takk!

  • Monica
    Svar
    Skrevet på11:36, 14. november 2020

    Hei, disse ser gode ut! Men lurer på en ting, det ser ut som om det er lagt marengs på små nøttebunner, blir de slik under steking eller mangler det et trinn i fremgangsmåten/utførelsen? Mvh Trollemocc

    • Monica
      Svar
      Skrevet på11:38, 14. november 2020

      Sorry så svaret ditt over her nå! Da skal de prøves. 😊

  • Mari Farlund
    Svar
    Skrevet på18:12, 26. november 2020

    Hei. Elsker oppskriftene dine. Finkornet sukker utgjør en stor forskjell? Eller kan vanlig farin brukes?

  • Dagrun Eriksen
    Svar
    Skrevet på14:54, 23. juli 2022

    Det ble julikaker;) Tror vi på Sørlandet kaller disse for Mågeskitt. Takk for nok en fin oppskrift og enkelt forklart for oss på den enkle bakesiden!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...