Adventlys i pepperkake

Adventlys i pepperkake

Bilde

Velduftende adventstid

Liker du lukten av pepperkake? Da skal du lage denne enkle pepperkake-adventsstaken. 
Jeg snublet over et bilde på Pinterest og vips var ideen om en «adventstake» i pepperkake der. Min pepperkakedeig er selveste Hjemmebakeriets oppskrift som vi hvert år solgte over et tonn av hver jul – engang i forrige århundre. Den er helt smaskens og veldig, veldig lett å jobbe med. Pepperkakedeigen kan du lage nå og ha helt til neste år. Den er holdbar til løvet spretter. 

Denne pepperkakedekorasjonen er satt sammen av fire hjerter og en plate under. Som lim (og dekorasjon) har jeg brukt eggehviteglasur. Grunnen til at jeg bruker melis med eggehvite fremfor melis med vann er fordi den sitter og blir stein hard når den har stivnet. Dessuten beholder glasuren den hvite fargen. 

Følg bildene under, så skal jeg forsøke å forklare hvordan jeg har laget denne pepperkake-adventstaken.

Pepperkakedeig
250 g sukker
190 g smør/margarin
190 g sirup
2 egg
500 g hvetemel
4 g bakepulver
4 g ingefær
7 g kanel
4 g nellik
3 g kardemomme
1 knivsodd pepper

Lyst til å lage et søtt lite pepperkakehus eller en slede i pepperkake?

Slik gjør du: 
1. Sukker, sirup og margarin/smør varmes til en flytende masse (sukkeret skal smelte) som helles over i en bakemaskin. 
2. Bland krydderet sammen med det tørre og ha i bakemaskinen. Tilsett egg.
3. Elt sammen til en deig.
4. Deigen settes kjølig til dagen etter. 
5. Stek på 180 grader i 10 minutter (ca.) 

Eggehviteglasur
1 eggehvite
180-240 g siktet melis
3-4 ts sitronsaft

Rør sammen til du har en seig og fast konsistens. Oppbevar glasuren i en tett beholder, eller legg en våt klut over bollen med glasur mens du jobber. 

Slik lager du kremmerhus av papir (sprøytepose)

Bilde

Bruk pepperkake ca. 10 cm i høyde og bredde. Platen under er 32 cm x 8.5 cm .Finn et glass eller en utstikker som er litt større enn telyset. Jeg hadde en gammel smultringutstikker som passet. Kjevle deigen direkte på underlaget og stikk ut. Da unngår du forskyvinger. 
Bilde

Når pepperkakene er ute av ovnen, dytt et telys ned i hullet, bare for å forsikre deg om at det passer. Lag eggehviteglasur og sprøyt glasuren på. De lilla perlene er fra et sånt firedelt strøssel-glass jeg hadde i skapet (kjøpt for 100 år siden). Finner du ikke lilla perler, bruk sølvkuler eller hvite perler. De finner du alltid i hylla med kakestrøssel. 
Bilde

Når alt er tørket, lim hjertene på platen og sett i lysene. Sånn. Der var den ferdig! 
Bilde

Blir fristelsen for stor kan du jo knekke av ett og ett hjerte for hver søndag…ha en fin adventstid! 
Be the first to write a review
8 Kommentarer
  • Janne
    Svar
    Skrevet på10:37, 22. november 2016

    Sååå utrolig stilig! Blir definnitivt årets adventsstake😊

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:22, 22. november 2016

      Takk Janne! Den er kjempefin å ha på bordet 😉

  • May Iselin
    Svar
    Skrevet på13:02, 23. november 2016

    Hvordan er holdbarheten på denne pepperkakedeigen?
    Både i kjøleskap og i fryser? 🙂
    Kjempe søt adventsstake!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på21:35, 23. november 2016

      Hodlbarhet: Fryser – et halvt år, kjøleskap et par måneder – minst.

  • Mona Elisabeth Valstad
    Svar
    Skrevet på11:59, 2. desember 2018

    Hei! Smør vs margarin,Hva foretrekker du?Sprøere med margarin?…Koselig adventstake,skal lage deig nå☺

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på14:19, 2. desember 2018

      Hipp som happ. Ta det du liker best.

  • Skrevet på11:04, 3. desember 2018

    I made this advent pepperkake creation this year and just love it, what a genius idea you have come up with. I have posted it on my blog this week and linked back to you, in case you would like to see… https://eclectichomelife.blogspot.com/2018/12/advent.html
    Thank you for such a great inspiration Elin
    warm regards for the festive season. Selma x

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på11:33, 3. desember 2018

      How wonderful, Selma! Thanks for sharing 🙂

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...

Havrescones

Havrescones - hentet fra boken kokebok fra Kardemommeby,...

Mocca-eclairs

Da jeg kom over dette bildet av kaffe-eclairs...