Velduftende adventstid
Liker du lukten av pepperkake? Da skal du lage denne enkle pepperkake-adventsstaken.
Jeg snublet over et bilde på Pinterest og vips var ideen om en «adventstake» i pepperkake der. Min pepperkakedeig er selveste Hjemmebakeriets oppskrift som vi hvert år solgte over et tonn av hver jul – engang i forrige århundre. Den er helt smaskens og veldig, veldig lett å jobbe med. Pepperkakedeigen kan du lage nå og ha helt til neste år. Den er holdbar til løvet spretter.
Denne pepperkakedekorasjonen er satt sammen av fire hjerter og en plate under. Som lim (og dekorasjon) har jeg brukt eggehviteglasur. Grunnen til at jeg bruker melis med eggehvite fremfor melis med vann er fordi den sitter og blir stein hard når den har stivnet. Dessuten beholder glasuren den hvite fargen.
Følg bildene under, så skal jeg forsøke å forklare hvordan jeg har laget denne pepperkake-adventstaken.
Pepperkakedeig
250 g sukker
190 g smør/margarin
190 g sirup
2 egg
500 g hvetemel
4 g bakepulver
4 g ingefær
7 g kanel
4 g nellik
3 g kardemomme
1 knivsodd pepper
Lyst til å lage et søtt lite pepperkakehus eller en slede i pepperkake?
Slik gjør du:
1. Sukker, sirup og margarin/smør varmes til en flytende masse (sukkeret skal smelte) som helles over i en bakemaskin.
2. Bland krydderet sammen med det tørre og ha i bakemaskinen. Tilsett egg.
3. Elt sammen til en deig.
4. Deigen settes kjølig til dagen etter.
5. Stek på 180 grader i 10 minutter (ca.)
Eggehviteglasur
1 eggehvite
180-240 g siktet melis
3-4 ts sitronsaft
Rør sammen til du har en seig og fast konsistens. Oppbevar glasuren i en tett beholder, eller legg en våt klut over bollen med glasur mens du jobber.
Slik lager du kremmerhus av papir (sprøytepose)
Bruk pepperkake ca. 10 cm i høyde og bredde. Platen under er 32 cm x 8.5 cm .Finn et glass eller en utstikker som er litt større enn telyset. Jeg hadde en gammel smultringutstikker som passet. Kjevle deigen direkte på underlaget og stikk ut. Da unngår du forskyvinger.
Når pepperkakene er ute av ovnen, dytt et telys ned i hullet, bare for å forsikre deg om at det passer. Lag eggehviteglasur og sprøyt glasuren på. De lilla perlene er fra et sånt firedelt strøssel-glass jeg hadde i skapet (kjøpt for 100 år siden). Finner du ikke lilla perler, bruk sølvkuler eller hvite perler. De finner du alltid i hylla med kakestrøssel.
Når alt er tørket, lim hjertene på platen og sett i lysene. Sånn. Der var den ferdig!
Blir fristelsen for stor kan du jo knekke av ett og ett hjerte for hver søndag…ha en fin adventstid!
Janne
Sååå utrolig stilig! Blir definnitivt årets adventsstake😊
Konditor-Elin
Takk Janne! Den er kjempefin å ha på bordet 😉
May Iselin
Hvordan er holdbarheten på denne pepperkakedeigen?
Både i kjøleskap og i fryser? 🙂
Kjempe søt adventsstake!
Konditor-Elin
Hodlbarhet: Fryser – et halvt år, kjøleskap et par måneder – minst.
Mona Elisabeth Valstad
Hei! Smør vs margarin,Hva foretrekker du?Sprøere med margarin?…Koselig adventstake,skal lage deig nå☺
Elin Krem.no
Hipp som happ. Ta det du liker best.
Selma Halsall
I made this advent pepperkake creation this year and just love it, what a genius idea you have come up with. I have posted it on my blog this week and linked back to you, in case you would like to see… https://eclectichomelife.blogspot.com/2018/12/advent.html
Thank you for such a great inspiration Elin
warm regards for the festive season. Selma x
Elin Krem.no
How wonderful, Selma! Thanks for sharing 🙂