Bløtkake med marsipanlokk

Bløtkake med marsipanlokk

Picture

Marsipankake er kanskje ikke så hipt å sette på kakebordet lenger? Denne falt i alle fall i smak hos min kakegale familie 🙂
Denne helgen har vært en eneste stor kakefest. I dag samlet vi familien og feiret min datters bursdag og mine foreldres gullbryllupsdag! Og selvfølgelig måtte det, for andre gang denne helgen, en ekstra flott kake på bordet.

Til denne kaka har jeg laget et sukkerbrød med 7 egg. Fyll velger du selv, jeg har brukt rørte jordbær og vanlig pisket kremfløte (9 dl). Trenger du fremgangsmåte på hvordan du lager en bløtekake – se her.
Til marsipanlokket har jeg brukt ca. 1 kg marsipan (overtrekksmarsipan). Det høres mye ut, men skal du lykkes med et perfekt marsipanlokk må du beregne mye mer marsipan enn du faktisk trenger.  

Så var det pynten..
Å skjære opp og brette ut marsipanen på toppen av kaka er noe jeg kun har sett på bilder – det er første gang jeg forsøkte dette selv 🙂
Start med å kjevle marsipanen så rund som mulig. Lag en stor leiv. Du trenger ekstra godt med marsipan for å unngå å få bølgete kanter. Jeg bruker litt melis og snur leiven ofte, for å forsikre meg at den ikke sitter fast. Kjevle marsipanen så jevn du kan (min ble til slutt ca. 1 1/2 – 2 mm tykk)

Klipp ut en runding av bakepapir og legg på kaka som vist på bildet.

Picture

Til dekor på marsipanflikene har jeg smeltet litt sjokolade og hatt i et papirkremmerhus. Ikke lag for stort hull!
Picture

Picture

Picture

Picture

Rull marsipanen på kaka med en rullepinne, eller løft den over på kaka med hendene. Dra i marsipanen med den ene hånden mens du klemmer den inntil med den andre. Slik får du glatte kanter. 
Picture

Når du har fått kanten glatt og fin, og klemt marsipanen godt inntil siden på kaka, kan du skjære vekk overflødig marsipan med en kniv eller en trinse.
Picture

Skjær ut en stjerne og brett opp marsipanen. Ta bort papiret under. Pynt med frisk frukt eller bær i midten.
Picture

For å få en kontrast til de fine røde bærene har jeg hakket litt grønne pistasienøtter og strødd over.
Be the first to write a review
21 Kommentarer
 • Helen
  Svar
  Skrevet på11:15, 24. april 2015

  Hei, kan du pynte marsipankaken dagen før, eller bør du uansett gjøre det samme dag? Blir kremen dårlig, og blir marsipanen svett om den står i kjøleskapet ett døgn?

 • Konditor-Elin
  Svar
  Skrevet på11:27, 24. april 2015

  Hei Helen. Skal kaken pyntes med frukt eller bær er det best om disse legges på samme dag som kaka skal spises. Ellers kan den godt pyntes ferdig dagen før. Kremen blir ikke dårlig så lenge du oppbevarer den i kjøleskap. For å unngå at marsipanen svetter – sett kaka i et kjøleskap som ikke blir lukket opp og igjen i ett sett. Det gjør at det blir kondens på marsipanen (at den svetter). Det finnes også en del kjøleskap som er svært fuktige. Det beste er å oppbevare en marsipankake i en tett beholder eller i en eske.

  • Helen
   Svar
   Skrevet på11:34, 24. april 2015

   Takk for svar. Hadde egentlig tenkt å lage den du har laget her, evt med sjokoladefyll som i påskekaka di 🙂 Og da tenkte jeg at jeg kunne lage kaken dagen før, men kutte opp lokket samme dag som den skal serveres og legge bærene på da. Eller??? Stresser litt i denne før-konfirmasjonstid, hehe, så det hadde vært greit med alt som kan gjøres på forhånd! Tar imot alle tips med takk 🙂

   • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på11:41, 24. april 2015

    Det blir kjempegodt med sjokolade/vaniljekrem! Gjør den ferdig så mye som du kan dagen før -gjerne oppkutting av lokket også. Så legger du bare bærene på før den skal på bordet 🙂 Et viktig tips – ikke stryk opp kaken med vaniljekrem, men vanlig krem. Har erfart at vaniljekremen gjør at marsipanen går i oppløsning. Lykke til med konfirmasjonsforberedelser!

 • Helen
  Svar
  Skrevet på12:26, 24. april 2015

  Tusen takk 😊

 • Monica
  Svar
  Skrevet på17:22, 24. april 2015

  Hei!
  Jeg skal lage marsipankske til en konfirmasjon og er bekymret for marsipanen!
  «Før i tiden» brukte jeg ferdige marsipanlokk,men synes de er både tynne,små og fort svetter!
  Så jobbet jeg på en «gårdscafe» hvor vi brukte overtreksmarsipan som kom i store stykker og man bare kuttet av det man trengte. Den var både bedre å jobbe med og svettet ikke.
  Men hvor får jeg tak i noe tilsvarende nå??
  Og en marsipanpølse er jo på bare 400 g ,og jeg vil bruke mer….. Men er det i det hele tatt mulig å få knadd 2 pølser sammen så godt at resultatet blir fint??
  Og til slutt: jeg har lært at man bør bruke mel til utkjevlinga istedenfor melis……pga «svette»….. Men du foretrekker melis ?
  Mye på en gang her,men bake-stresset begynner å melde seg 😜

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på04:58, 25. april 2015

   Hei Monica! Du kan få kjøpt overtrekksmarsipan i PALS sitt utsalg i Oslo. Men det er ingen problem å kna sammen to pølser på 400g . I ihvertfall ikke om du bruker en bakemaskin med krok! Melis tar opp fuktighet (som det er mye av i kjøleskap) og smelter dersom du ikke får kostet det av marsipanen. Derfor brukes hvetemel. Personlig bruker jeg melis hjemme på benken, fordi jeg sørger for å få bort alt det overflødige med en kost. Som nevnt over – svetting kan unngås ved å pakke inn kaken og velge kjøleskap som ikke er så fuktige. Når det er varmt ute og kaldt inne, og man åpner og lukker kjøleskapet hyppig, er det ikke til å unngå at marsipanen svetter, samme om man har brukt melis eller mel. Lykke til!

 • Helen
  Svar
  Skrevet på15:05, 4. mai 2015

  Hei, ville bare takke for en super blogg og mange gode tips! Brukte 4 av oppskriftene dine til konfirmasjonen i helgen, og fikk utrolig mye skryt! Alt ble vellykket! Og selv om marsipankaken ikke så like perfekt ut som din (marsipanlokket fra Odense var ganske klissete, så jeg klarte ikke få en glatt kant. Men pytt, den så ikke så verst ut heller). Smaken var veeeldig god. Fylte den med rørte jordbær, hjemmelaget vaniljekrem og sjokoladekrem iblandet vanilje, nam 🙂

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på03:20, 5. mai 2015

   Så bra at alt gikk bra! Jeg vet selv hvordan disse høye skuldrene nesten kan ta nattesøvnen fra en og ingen ting er bedre enn at man sitter igjen med en følelse av at alt gikk bra 🙂 Blir så glad av å lese kommentaren din, Helen 🙂

 • Ayelet
  Svar
  Skrevet på21:29, 26. mars 2016

  Hei!
  Jeg skal lage marsipankake til min datters bursdag. Det er første gang jeg lager kaken. Kan jeg sette kaken ute når det er kaldt istedet for kjøleskapet en dag før festen?
  Ayelet

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på22:27, 26. mars 2016

   Så hyggelig å høre at du vil lage bløtkake til datteren din 🙂 Det går fint å sette kaken ute. Optimal temperatur er ca. 4 grader. Blir det over 10 grader ute trenger den helst et kjøleskap.

 • Ayelet
  Svar
  Skrevet på23:47, 26. mars 2016

  Hei!
  Tusen takk for svar. Glemte forresten å legge ved at kaken din ser utrolig nydelig ut . Du er flink!!
  Vil ikke marsipanen «smelte» om man gjør den i stand en dag dør?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på21:39, 27. mars 2016

   Takk Ayelet – neida, marsipanen smelter ikke 🙂

 • Ingeborg
  Svar
  Skrevet på00:13, 9. desember 2016

  Hei 🙂 Du er fantastisk flink, hvordan får du det til? Har prøvd å lage marsipankake noen ganger, men sliter med at marsipanen sprekker opp. Den revner og er lite håndterlig. Har prøvd flere typer marsipan, men får det fremdeles ikke til. Hva er det jeg gjør galt? Skal man kna marsipanen mye før den kjevles? Er det noen typer marsipan som egner seg bedre enn andre? Din marsipan er glatt rundt kanten, det har aldri min vært.

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på11:32, 9. desember 2016

   Hei Ingeborg! Ja, jeg knar marsipanen godt før jeg kjevler. Så sørger jeg alltid for å ha mye mer enn det jeg trenger. Den billigste marsipanen med minst mandler er lettest å kjevle. Om du syntes marsipanen din virker tørr, tilsett litt fuktighet i form av eggehvite eller vann. Kna inn melis om den er for bløt. Du får det nok til – jeg har trua på deg 😉

 • Marthe
  Svar
  Skrevet på18:39, 2. april 2017

  Hei! Utrolig fin kake! Dette inspirerer lett! Jeg har blitt spurt om å lage marsipankake til et bryllup. Men er usikker om det blir å ta vann over hodet. Kaken må fraktes tre timer i bil. Tror du det er mulighet for fint resultat da?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på20:41, 2. april 2017

   Tja. Har blandede erfaringer, problemet er kjøling. En kake som skal fraktes i 3 timer i bil må ha kjøling i bilen. Klarer du ikke å få til det ville jeg droppet det. Den må også fraktes forsvarlig (stå stødig uten fare for å skli ut – enklere sagt enn gjort). Lykke til med beslutningen.

 • Bente Kristie Nilsen
  Svar
  Skrevet på19:48, 9. juni 2021

  Hei har laget kake til konfirmasjon 2 dager før selskap og har tenk å sette den kaldt og bruke plast utenpå kakefat tett. Går det bra? Har og fat kaketine m fryseelementer i bunn, hvis jeg bruker dette, blir det kondens. ? Håper du kan gi meg et svar. På forhånd takk! Hilsen mormor.

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på08:23, 10. juni 2021

   Det går fint å lage en kake to dager før og sette kjølig, men om det blir kondens eller ei på kaka avhenger først og fremst av kjøleskapet/ kjølerommet og temperaturforskjellen ute i rommet og inne i kjøleskapet. Grunnen til at kaker svetter er fordi kjøleskapet eller kjølerommet åpnes ofte. Da slippes den varme sommerluften inn. Det gjør at det oppstår kondens på kaken.

 • Lillian Almli
  Svar
  Skrevet på09:24, 6. mai 2022

  Hei! Skal det være krem under marsipanen når du lager stjerne?

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på12:59, 6. mai 2022

   Se på bildene. Det skal være krem under, men du legger på et papir.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...

Elins chunky granola

Granola er godt på sommeren, og her skal...

Rabarbraterter

Lenge har jeg tenkt på å lage noe...

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...