Din handlekurv er nå tom!
Bollefocaccia med vaniljekrem og blåbær
Bollekake i langpanne. Lett som en plett!
Har du frosne bær i fryseren, bruk dem. Eller kjøp friske. Personlig syntes jeg de blåbærene jeg har plukket i skauen smaker best. Bruk god tid. Og pass på at det ikke blir for mye vaniljekrem. Da kan den fort bli rå. Jeg stekte denne på høy temperatur (220 grader) på nest nederste rille, og den var ferdig etter bare syv minutter. Avkjøles litt før du eventuelt har på litt melis.
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg
Vaniljekrem, hjemmelaget eller ferdiglaget fra butikken (brukte ca. 300-400 g)
Blåbær – dryss på en neve eller to (eller bruk andre bær du har – for eksempel bringebær)
Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett lunken melk, (kan godt ha romtemperatur eller kald) og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen.
7. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum 1 time) knas den utover en smurt, stor langpanne (42×29 cm). Skru på ovnen på 225 grader.
8. Sett til heving et lunt sted (gjerne over en vaskekum fylt med varmt vann) ca. en halv time – tre kvarter. Legg så på vaniljekrem (eller sprøyt på vaniljekremen med en sprøytepose). Dryss på blåbær. Klem de største blåbærene godt ned i deigen før du evt. drysser på litt perlesukker og steker av på nest nederste rille ca. 220 grader i 7-15 minutter (avhengig av hvordan ovnen din steker)
Lyst til å lage Bollefocaccia med kanel, sukker og vaniljekrem?
|
|
Findus
Jeg serverte denne til en gruppe amerikanske studenter i dag. De var over seg av begeistring: Did you MAKE this??!? This is like the DREAM meal!! Læreren (svensktalende) ba om oppskriften, så nå må du regne med at denne inntar amerikanske kaffebord… Takk for alt som er godt, Elin 🙂
Konditor-Elin
Er det nå jeg skal rope OMG!!! I hope it will make it over there 🙂 Takk for at du er min bollefocacciaambassadør (langt ord..phu) Findus!
Elin
Hei!nå står denne til heving,hvis den ser vellykket ut så tar jeg den m i svigermor sin bursdag i morra!!;) men målte den gode gammeldagse store langpanne mi men den var jo for stor mtp de måla du har satt….men ettersom jeg kan tyde på bildet ditt så bruker du en av de største lanpannene??? Sånn som står av seg selv i ovnen om du skjønner? Jeg må ta en midt i mellom som svarer til måla du skrev…..? Har jeg misforstått noe?
Elin
Når jeg skal spare denne kaka til i morgen ,er d lurest og vente med melis til sen er lunket opp igjen på nytt i morra da? Hvis jeg tar Melis på nå så vil vel d bare smelte i morra når den lunkes opp til selskapet???
Elin
Huff…dumme meg,har målt litt feil jeg,målte inkl.kantene også…for ett nek!!😜så da blei det en litt mindre form på meg…skal jeg steke den lengre da kanskje???
Konditor-Elin
Hei Elin! Hvordan gikk det? Jeg har sett hundrevis av bollefocacciaer, og de aller fleste bruker bare den langpanna de har. Og som oftest går det bra. Den skal stekes til den er gyllen – noen ganger går det veldig fort, andre ganger (med litt mindre form) ikke like fort. Melis er det lurest å vente med å ha på til den skal serveres (etter at den er lunket). Håper det gikk fint 🙂
Elin
Hei! D gikk kjempefint!! Blei grisegod! Puttelitt rå ett par plasser nær vaniljekremen men d var fint lite asså! Brukte strikkepinne for å sjekke om den var klar! Var såååå saftig og god på dag 2 etter jeg lunket den opp!! Takk for svar og en fantastisk god oppskrift!😊😊
Lisa
Denne ble supergod! Stekte den lenge og til den ikke kunne bli «brunere» men den ble litt deiete- mulig jeg brukte for liten form. Skal definitivt lages flere ganger 🙂 spørsmål: når jeg fryser denne, hvor lenge kan den ligge i fryseren før den ikke lenger er god å ta opp og tine/varme?
Konditor-Elin
Hei Lisa. Det kan lønne seg å å bruke en langpanne som gjør at deigen ikke blir for tykk å gjennomsteke. Denne kan du ha i fryseren i 3 måneder – minst. Bare pass på å pakke den inn så den blir helt lufttett.
Mari
Hei! Dette så veldig godt ut, kan man lage deigen uten egg??
Konditor-Elin
Ja! Det kan du fint gjøre Mari 🙂
Ingelin Gil
Laget denne i dag og fulgte oppskrift til punk og prikke. Ble veldig bra og jeg baker ikke ofte. (Aldri) Ble pittelitt rå noen veldig få steder der det var vaniljekrem, ellers helt tipp topp . Laget dobbel porsjon og hadde stor langpanne. Min kake sto i ca. 13 min. Takk for flott oppskrift! Skal fryse og tine/steke den igjen i biter senere og håper de få stede som var rå da blir stekt!
Konditor-Elin
Så bra Ingelin! Jeg blir så glad når jeg hører om sånne som deg som nesten aldri baker, men som får til når de prøver! Denne kan fort bli litt rå der vaniljekremen ligger, men så godt allikevel 🙂 Takk for hyggelig kommentar 🙂
Kine
Hei!
Hvordan kaldhever man denne? Jeg har aldri kaldhevet noe, og tenker denne er bedre om jeg steker den på morgningen samme dag, enn kvelden før?
mvh Kine
Konditor-Elin
Hei Kine! Du lager den med ca. 10 gram gjær (eller mindre) og gjør den ferdig i forma. På morgenen lar du den stå på benken ca. en times tid før du steker den. Det kan sikkert være lurt å vente med å ha på vaniljekrem og blåbær til den dagen den skal stekes.
Unn
Kaldheving?
Konditor-Elin
Jada, det skulle gå fint vil jeg tro (har ikke prøvd selv). Prøv med 5-10 gram gjær og la stå kjølig over natta. Ha på vaniljekrem og blåbær før den skal stekes (la den stå på benken en times tid før den går i ovnene) Hører gjerne i fra deg hvordan det gikk!
Anita
Hei!
Jeg har laget dennebollefocacciaen i kveld, og planen er å ha den med på jobb i morgen. Må den virkelig lunkes for å være god dagen etter?
Konditor-Elin
Neida, Anita. Men lunker du den blir den som fersk! Tipper den går ned uansett, jeg 🙂
Anita
Takk for svar. Jeg endte med å hive den i fryseren i panikk i går kveld, tror du det går fint at den tiner i romtemperatur før servering?
Mvh Anita
Hilde_ss80
Har tenkt å prøve denne idag, men med eple og kanel. Har laget med blåbær før, og den ble veldig god!
Tone
En fantastisk god kake☺bakt i dag for andre gang😃hadde på blåbær fra skogen, glemte og sile av saften, så ble litt bløt kake😄men nydelig, blir garantert bakt igjen😀😁
Stine Farstad
Heisann
Bruker du laaangpanna, eller en slik halvlang en,tro?
Konditor-Elin
Det finnes ørten forskjellige store langpanner. Min måler ca. 42 x30 cm. Alt rundt den størrelsen kan brukes!
Elin
Hei.hvor lenge sånn ca elter du deigen i bakemaskin??
Konditor-Elin
Ca. 10 minutter først, så tar jeg i smør og elter 5-7 minutter til.
Vilde
Den ser sååå god ut! Skal bærene tines før de tas på hvis de er frossne?😊
Konditor-Elin
Nei, legg blåbærene på frosne. Går fint.
Elise
Hei Elin! Jeg har lagt ut oppskrift inspirert av denne på bloggen min, har selvfølgelig linket til deg. Håper deg går greit😊
Konditor-Elin
Helt i orden! Ser nydelig ut 🙂
Inger
Har laget denne en gang før, ble god,men litt rå, brukte lang pannen som følger med ovnen, er det vaniljekrem en som gjør det. Har lyst til å prøve igjen,å ta med på strikkwklubb,men er redd den blir litt rå igjen🙂
Konditor-Elin
Ingen ovner er like – din trenger bare å stekes litt lenger. Stek den gjerne i 15 minutter om du er usikker. Lykke til!
Aud Petra Lingjerde
veldigt fornøyd me kakene
Karl-Magnus
Hei. Kan væsken være egg? Har jevn strøm av for mye egg, og ønsker å bruke på gjærbakst.
Konditor-Elin
Det vil jeg ikke anbefale. Egg tørker faktisk ut et bakverk fordi det ikke er væske i seg selv, men protein. Bruk heller eggene til å lage for eksempel karamellpudding, vaniljekrem eller suksessterte.
Kristin S
Da har jeg prøvd denne. Stekte den i nesten 10’minutt. Da var den gylden og fin på overflaten. Lot den kjølne litt og tok på melis. Men når jeg Skar den opp og serverte oppdager jeg at den fortsatt var deigete inni.. Jeg pleier å lykkes med gjærbakst, men dette var nedtur😕
Søren at jeg hadde tatt på melis allerede, ellers hadde jeg stekt den videre i ovnen..
Elin Krem.no
Det er alltid vanskelig å angi steketid på noe fordi alle har forskjellige ovner. Det er derfor viktig å kjenne sin ovn og steke ting så lenge det trengs..
Monika
Hei Elin!
Trooor du denne kan bli like god med bringebær som med blåbær? Skal på mamma-treff i morgen og har så lyst til å bake denne, men jeg er ikke så glad i blåbær – også har jeg jo lyst til å smake litt, jeg og…
Elin Krem.no
Jada, det går fint!