- Krem.no - https://krem.no -

Bruker du utstyret til bakemaskinen din riktig?

Visp, grind eller krok?

Mange har fine bakemaskiner men vet du hvilket redskap som passer best til oppgaven?

Jeg har hatt min bakemaskin i snart tjue år (en Kenwood), og med den fulgte en visp, en grind og en krok. Her får du vite hvilket redskap som passer best til de forskjellige bake-oppgavene.

Visp
Vispen er laget med ståltråder og har et stort hull i midten. Den er laget med tanke på å fange mest mulig luft inn i en masse. Vispen er optimal å bruke i masser som skal være luftige og felles for disse er at de vil øke i volum ved pisking. 

Sukkerbrød
Marengs
Smørkremer
Kremfløte

Grind
Dette litt flate redskapet brukes til det vi kaller rørte masser. Masser som starter med for eksempel smør og sukker som skal røres luftig. Den vil røre luft inn i massen, men ikke på samme måte som med en visp. Med en grind får du et kraftig røre-redskap som gjør massen homogen og smidig, uten å fylle den med for mye luft (da kan du oppleve at kakene «renner over» i ovnen). Bruker du visp til en smør- og sukkerblanding kan du fort ødelegge den, ettersom den ikke er laget for fastere masser. Eksempler på masser hvor grind brukes:

Muffins
Formkaker
(banankake, marmorkake, sitronkake, appelsinkake, sjokoladekake etc)
Kransekakekonfekt/makroner (marsipan eller kransekake som blandes ut med eggehvite)
Vannbakkels 
Småkaker (cookies/kjeks)
Glasurer 


Krok
Kroken er laget for å kna og elte. Den benyttes til deiger, som for eksempel:

Gjærdeig
Butterdeig
Paideig
Mørdeig
 (skal ikke kna og eltes for mye, den skal kun blandes til den henger sammen)

Litt om valg av kjøkkenmaskin
Skal du kjøpe nytt finnes det en hel masse forskjellige merker og modeller å velge imellom. Mitt råd er: kjøp akkurat den som passer til deg. Du behøver kanskje ikke å gå for den råeste modellen, selv om den sikkert vil pynte opp fint på benken. Slike maskiner ender ofte opp med å bli stående fordi man ikke klarer å bruke maskinen, eller fordi det du egentlig trengte var en vanlig håndmikser (eller en litt mindre avansert maskin)

Lager du store gjærdeiger (2-3 brød av en deig), kjøp en maskin med en kraftig motor (minimum 650 watt). Lager du grove brød trenger du ekstra mye kraft. Da lønner det seg å gå for 1500 watt. Kjøper du en maskin med for liten motor, kan du ende opp med å ødelegge den ganske fort (motoren tar kvelden).  

Lager du mindre masser/ deiger, kjøp en mindre maskin med en mindre bolle (3-4 liter)  med kraftig motor. Mange opplever at maskinen de har kjøpt er for stor, at massen ikke fyller bollen, og at redskapen derfor ikke gjør jobben skikkelig. Vit at det finnes innstillinger på de fleste bakemaskiner som gjør det mulig å justere redskapene, slik at de kommer lenger ned i bollen. Les bruksanvisningen!