Elins saftige sjokoladekake med fudgeglasur

Elins saftige sjokoladekake med fudgeglasur

Bilde

Saftig og mektig sjokoladekake med juksefudge

Saftig, enkel og holdbar kake for sjokoladeelskere med en enkel fudgeglasur du rører sammen på 1-2-3.
Det har blitt mye gjærbakst i det siste. Altfor mye vil noen kanskje si. Av den grunn bestemte jeg meg i går kveld for å lage noe skikkelig drøye greier. Ei kake som godt kan lages til de store anledningene. Stikkord: saftig, mektig og holdbar.

Da jeg hadde komponert bunnen ble jeg usikker på hva slags glasur som kunne passe til. De aller beste sjokoladekakene jeg veit om er med ganache (fløte og sjokolade), men det har jeg jo laget 200 ganger før. Det hadde passet med noe enkelt og litt mer glasur-aktig.

Så kom jeg på fudgen jeg lagde før jul. Den måtte jo passe perfekt! Og gjett om det ble godt. Denne kaka ble akkurat som jeg hadde håpet. Mektig, javel, men det betyr at den holder til mange. Til et stort selskap. Det holder med en liten flis. Og den kan oppbevares lenge – en uke minst.

Pynten ble til i en fei – jeg hadde noe marsipan liggende og smeltet litt sjokolade. Så rullet jeg kulene i strøssel. Du kan også bruke en potetskreller eller en kniv og skave opp sjokolade av en plate. Så ruller du kulene i det.

PS. Denne bunnen er litt vanskelig å håndtere, den henger dårlig sammen og går lett i stykker. For å gjøre den lettere å håndtere kan du tilsett litt mer mel slik at det totalt blir 150 gram. Den vil likevel være skjør, og skulle den gå i biter for deg, sett på en kakering på fatet kaken skal serveres på, legg bitene sammen til en bunn og legg kaken sammen i ringen. La den stå og sette seg i kjøleskapet før du har på glasuren utenpå.

Elins saftige sjokoladekake med fudgeglasur
230 g smør
230 g sukker
4 egg
120 g hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
4 ss kakao (50 gram)
100 g mørk sjokolade
3 ss kruttsterk kaffe (jeg bruker 1-2ss instant Nescafe og blander med 1 dl vann eller noe sånt. Så bruker jeg 3 ss av det.

Fyll:
1 boks søtet kondensert melk
300 g sjokolade (jeg brukte 2 plater lys og 1 plate mørk)
30 g smør

Slik gjør du:
1. Sørg for at smør og egg er romtempererte før du begynner. Da er det lettere å lykkes. Pisk smør og sukker til en lys og luftig krem.
2. Tilsett ett og ett egg, pisk godt mellom hver gang og bruk en slikkepott for å skrape ned fra sidene og fra bunnen.
3. Smelt sjokolade og kaffe sammen. Enten i mikroovn eller over vannbad (sett en bolle med sjokolade og kaffe over en kjele med vann som såvidt koker)
4. Bland sjokolade med smørblandingen.
5. Sikt inn alt det tørre. Rør godt, men ikke for mye.
6. Helles i en smurt form ca. 22 cm kledd med bakepapir.
7. Stekes på 180 grader i ca. 50 minutter til 1 time. Legg litt folie over mot slutten av steketiden så bunnen ikke blir for mørk. Sett på varmluft etter 45 minutter. Bruk en stekepinne for å sjekke om kaken er ferdig. Om det henger igjen deig på pinnen når du stikker den i midten av kaken må den steke lenger. (Min kake sto i 1 time og 5 minutter, men som dere ser – den ble helt gjennomstekt uten å være rå i midten).

Avkjøl kaken godt før du deler den i tre like store deler.

Glasur:
Ha kondensert melk, sjokolade og smør i en tykkbunnet kjele (eller ta den du har) og smelt over SVAK varme. Ikke bli fristet til å skru opp temperaturen, da vil du ødelegge sjokoladeglasuren. Smør kremen på hvert lag og til slutt rundt hele kaka. Få du litt glasur igjen kan du helle den i en liten form og skjære i biter (sett i kjøleskap). Så har du fudge 🙂 

Bilde

Del bunnene i tre like store deler.
Bilde

Smelt sammen kondensert melk, sjokolade og smør. Ha glasuren mellom hvert lag, så rundt til slutt.
Bilde

Pynten er laget av marsipankuler rullet i litt sjokolade (i hånden – det er no klin, men gjør at det ikke blir for tykt lag) Rull i strøssel.
Bilde

Holy moly!
Bilde

Falt i smak både hos store og små. Men ikke ta for stort stykke…dette er mektig. God helg!
Be the first to write a review
35 Kommentarer
 • Kjersti
  Svar
  Skrevet på14:34, 9. april 2016

  Hei Elin! Takk for masse bra kjøkken inspirasjon! I skrivende stund er denne kaka i ovnen min😊 Meen jeg har aldri delt opp en kake i tre lag før jeg🙊 Kan du kanskje gi noen tips rundt det? Ser for meg at det blir kjempeskjevt!

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på14:57, 9. april 2016

   Kake i ovnen – yeey! Ja, så var det å dele bunnene da…ikke lett, nei. Dette går mest på trening, men tro meg, min kake ble skjev den også. Jeg bruker den lengste kniven jeg har (bruker en sylskarp fileteringskniv for fisk, men sagekniv med tagger er også bra) og begynner med den nederste bunnen. Så skjærer jeg meg rundt kanten, samtidig som jeg vrir. Det betyr at jeg stadig kommer nærmere midten, jo mer jeg vrir. Da blir det ganske jevnt, faktisk. Så gjør du det samme en gang til. Til slutt et tips til: Er bunnene blitt skjeve, legg de NØYAKTIG rett på hverandre slik du skar dem når kaka settes sammen. Da vil du ikke se at bunnene er skjevt skåret til slut. Skjønte du det?

   • Kjersti
    Svar
    Skrevet på21:08, 9. april 2016

    Flott forklaring! Som jeg skal ta med meg neste gang jeg skal dele kake! Lang historie kort så presterte jeg å brekke bunnen i to! Men jeg fikk sånn nogenlunde delt den opp, og satt den sammen med fudgen. Den ser helt horribel ut, men tar det forhåpentligvis igjen på smak. Da datteren min på 11 så den sa hun: Hvis du vil kan jeg fortelle gjestene i morgen at jeg har bakt den😂

 • Trine
  Svar
  Skrevet på13:42, 10. april 2016

  Denne kaken skal jeg prøve, den ser helt fantastisk ut! Takk Elin, for litt ekstra pedagogikk vedrørende deling av kakebunnen. Jeg har gått på mang en smell her. Med årene har jeg funnet ut at det er en fordel at kaken er mest mulig avkjølt, gjerne kjøleskapskald før deling. Jeg har også hatt kaker en liten time i frysen før oppdeling, med stort hell. En konditorkniv med langt sageblad kan være en god hjelper når man går igang med skjæringen, jeg har Victorinox sin modell og er blitt helt avhengig av den. Skjeve tårn er også en egenerfart opplevelse. Jeg pleier å sette en fyrstikk på nøyaktig samme sted på hvert kakelag slik at man sikrer den nøyaktige plasseringen av bunnene rett oppå hverandre – det har hjulpet meg med estetikken mang en gang 🙂

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på14:49, 10. april 2016

   Så bra at du deler tips! Selv er jeg helt avhengig av min Victorinox konditorkniv, den er perfekt til å dele kakebunner. Jeg putter også ofte kakebunner i fryseren før jeg skjærer dem, pass på å skjære når de er sånn halvtint (det hadde jeg ikke tid til her). Da er det (som du sikekrt har erfart) lettere å få rette lag. Syntes virkelig du skal prøve å lage denne Trine 🙂

 • Elsa-Helen Flaate
  Svar
  Skrevet på11:11, 12. april 2016

  Hei!
  Jeg er bedt om å bake ei sjokoladekake til en konfirmasjon i slutten av mai. Problemet er at da er jeg uten kjøkken pga oppussing. Kan jeg bake bunnen nå og fryse den? Til pynting trenger jeg jo strengt tatt ikke kjøkken.

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på12:17, 12. april 2016

   Det er ingen problem. Bare pass godt på å pakke inn bunnen godt. Kaker tar gjerne fort smak av fryser, eller av andre ting som ligger i fryseren. Derfor er det viktig at du pakker den lufttett. Kakebunner kan du gjerne ha i fryseren opp til tre måneder – minst. Lykke til med baksten!

 • Findus
  Svar
  Skrevet på14:11, 30. april 2016

  Jeg prøvebaker denne i dag (konfirmasjon neste helg). Mine 4 ss kakao ble knapt 30 gram, men jeg veide opp 50 gram og lot det stå til. Jeg liker jo sjokolade… Kaken står i ovnen nå.

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på15:25, 1. mai 2016

   Alltid så vanskelig med sånne ss – mål, derfor var det smart av deg å veie opp 50 gram. Håper kaka falt i smak Findus!

   • Findus
    Svar
    Skrevet på09:58, 4. mai 2016

    Kaken ble veldig god. Den falt dessverre veldig fra hverandre da jeg skulle dele den, men det er sannsynligvis en konsekvens av manglende gluten. Jeg bruker andre bindemiddel, men har ikke funnet en fullgod erstatning/mengde. Glasuren min ble også veldig tyktflytende. Du er så streng med varmen i beskrivelsen, men det er mulig jeg øker den bittelitt neste gang. For det blir nok en nestegang 😉

   • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på10:04, 4. mai 2016

    Syntes det er så gøy at du klarer å lage glutenfrie varianter av mine kaker Findus! Du kunne snart starte en blogg 🙂 Ja, jeg vet jeg er streng på varmen, men den skal jo bli passe flytende da. Og når sjokoladen er smeltet så har det som regel den rette temperaturen. Men varm den gjerne opp igjen om den skulle bli for stiv. Det beste er kanskje å bruke en mikro-ovn. Takk for at du deler Findus -setter veldig stor pris på det!

   • Findus
    Svar
    Skrevet på19:48, 8. mai 2016

    Denne gangen gikk det mye bedre. Jeg lot kaken avkjøles tildekket i formen i håp om å bevare mest mulig fuktighet. Jeg delte kakebunnen i tre ved hjelp av tynt fiskegøtt/-sene.Jeg skar først et snitt rundt og la deretter gøttet i sporet, krysset endene og dro endene sakte fra hverandre. Funket veldig bra!
    Lurer ellers på om et par dråper Contreau hadde gjort seg mtp forsiktig dynking…, – ikke til konfirmasjon, kanskje, men til min bursdag, for eksempel 😉

   • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på20:30, 8. mai 2016

    ROM! Det ville jeg valgt å dynke med. Eller kanskje litt kaffelikør? Den kan gjerne spes ut med litt sukkerlake (1 del sukker og 1 del vann kokes i 5 minutter – bland ca. halvparten av spriten med laken). Så fint at det gikk bedre denne gang 🙂 Takk for at du deler Findus!

 • Bakemor
  Svar
  Skrevet på20:48, 8. mai 2016

  Hei
  Jeg har veldig lyst til å prøve å bake denne kaken. Lurer bare på om det er mulig å bruke vanlig helmelk i steden for kondensert melk? og i såfall hvor mye helmelk tilsvarer en boks kondensert melk?
  Vil det ha stor betydning for kaken om det brukes helmelk i steden?
  Mvh Bakemor

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på20:54, 8. mai 2016

   Hei Bakemor! Det er svært viktig at du bruker søtet kondensert melk i denne glasuren. Det går dessverre ikke an å bytte den ut med helmelk, da vil du ikke få samme resultat.

 • Skrevet på22:27, 20. mai 2016

  This chocolate cake is so far the best chocolate cake ever, and I have try many cakes. When my cake was ready baked I didn´t understand how it would be possible to divide it in three but I put it in the freezer and it was super easy, the fudge make it delightful. Thank you so much for the recipe. It will be my fav chocolate cake from now and on.

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på23:36, 20. mai 2016

   Well, isn’t that the most perfect comment, ever? Thank you! So glad you liked it, and you did right about putting it in the freezer. Makes it much easier to divide. You made my day Monica 🙂

 • Emilie
  Svar
  Skrevet på16:04, 14. september 2016

  Monica who commented above sent me the link to your recipe and I have to say that this chocolate cake will now be part of my top list.
  I have made some slight changes, lowering the sugar to 150 g and using 120 g of chocolate for the base. I couldn’t find sweet condensed milk for the fudge so I used 1 box of unsweetened condensed milk, 30 g of sugar, 200 g of dark chocolate and 100 g of light chocolate to have the good bitter taste of chocolate 🙂
  I baked in a 26 cm pan, then cut the cake only in 2 and decorated over the icing with pastel colored ‘non stop’ and bits of ‘kvikk lunsj’ all around. The cake was served at a child birthday and was a great success.
  Thank you so much for this recipe!

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på16:41, 14. september 2016

   How wonderful! Thank you for sharing Emilie!

 • Grethe
  Svar
  Skrevet på20:06, 9. februar 2017

  Må glasuren være varm når den has på?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på21:58, 9. februar 2017

   Nei, men den er vanskelig å smøre på når den er kald. Da kan den varmes lett opp igjen.

 • Vigdis
  Svar
  Skrevet på11:25, 19. oktober 2017

  Selger de denne melken i vanlige matbutikker…?:)

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på13:05, 19. oktober 2017

   Ja, stort sett. Men den er lettere å finne i butikker med større utvalg. Husk å kjøpe den som er søtet. Ikke vikingmelk.

 • Anka
  Svar
  Skrevet på20:37, 23. januar 2018

  Hei
  Skal glasuren bare koke opp eller koke ei stund, som karamell?

  • KOnditor-Elin
   Svar
   Skrevet på20:42, 23. januar 2018

   Nei, smeltes over svak varme. Ikke kokes.

 • Lillian
  Svar
  Skrevet på22:53, 3. mars 2018

  Denne kaka så veldig god ut, men jeg drikker ikke( liker ikke smaken i det hele) av kaffe. Kan det erstattes? Event redusere mengden og ikke sterk?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på09:18, 4. mars 2018

   Det er bare å sløyfe! Evt kan du erstatte med litt appelsinsaft eller noe annet friskt.

 • Tone Strand
  Svar
  Skrevet på19:31, 8. juli 2019

  Åhhh, det var så vi hørte englene synge. Valgte å dynke den litt i rom. Etter forslag fra en her inne. Nyyyyydelig.

 • Line Thoresen
  Svar
  Skrevet på17:46, 3. desember 2020

  Akkurat tatt denne ut av stekeovnen nå. Den så helt perfekt ut i ovnen helt til 45 min og jeg la over alufolie. Da kollapset den helt. Hva gjorde jeg feil?

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på19:05, 3. desember 2020

   Oi, det var merkelig. Brukte du over/undervarme eller varmluft?

   • Line Thoresen
    Svar
    Skrevet på19:24, 3. desember 2020

    De første 45 minuttene stekte jeg den med over/undervarme. På 45 min la jeg over et aluminium folie, også satte jeg på varmluft. Når jeg tittet inn etter 6 minutter hadde den falt helt i sammen i midten. Fikk høre fra en venn at hvis jeg åpner døren for fort så kan dette skje?

    • Elin Krem.no
     Svar
     Skrevet på14:48, 4. desember 2020

     Det stemmer. I ditt tilfelle tror jeg det er tilfelle, at kaken fortsatt har vært helt bløt i midten da du åpnet ovnsdøra, og at den derfor falt sammen. Det som skjer, er at luftboblene klapper sammen. Det kan også skje om du pisker massen med en kraftig bakemaskin (uten at du åpner døra). Da er luftboblene så store at de ikke klarer å holde på luften som utvider seg i når det blir varmt.

 • Hege Folstad Hansen
  Svar
  Skrevet på21:03, 16. januar 2022

  Denne hadde jeg til bursdagsfeiring i dag. Jeg lagde den for 3 dager siden, i en 24 form. Delte den i to, dynket den litt med kaffe, hadde litt vaniljekrem, friske rørte bringebær og sjokoladekrem i mellom, og sjokoladekremen på toppen. Den ble himmelsk god:) Tusen takk Elin for topp oppskrift. Kaken falt i smak hos alle i selskapet😊

 • Far som også vil bake
  Svar
  Skrevet på14:10, 3. juni 2022

  Hei! Lagde min første kake fra deg og det ble denne 🙂 (jeg har brukt bakeoppskriftene med gjærdeig før)
  Halverte oppskriften og bakte i 17cm! Det gikk fint det – men har et spørsmål om konsistensen på kakedeigen skal være myk, seig, saftig eller «tørr». Min opplevdes tørr – til tross for glasur i midten og toppen.
  Håpte kanskje glasuren ville trekke inn i kakedeigen men den ble et fast lag mellom deigene. Burde ikke kakedeigen vært stekt så lenge? (Siden jeg halverte oppskriften i mindre form) eller burde kaken vært varmere når jeg skal dele den i to for deretter å smøre ut glasuren.
  Kraftig smak på både glasur og kake- så denne passer for de som liker «mørk» sjokoladesmak.

  Satte den i kjøleskap med plastfolie rundt og serverte dagen etter. Ganske hard konsistens på glasuren og «tørr, smuldrete» konsistens på kakedeigen.
  Bare spør for å bli bedre kjent med ulike kakeoppskrifter og dens innhold!

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på19:13, 5. juni 2022

   Takk for deltajert medling. Kaka di har nok stekt for lenge. Ingen ovner er like, derfor kan det være lurt å bruke en bakepinne for å sjekke når bunnen er ferdig. Dette er en bunn som gjerne kan dynkes. Da kan du bruke for eksempel sprite (sitronbrus) eller utvannet likør (for de voksne). Kaka trenger ikke å stå kjølig. Vil anbefale å servere den temperert. PS. etter at denne kaken ble laget har jeg laget en ny og forbedret bunn. Den finner du her

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...

Maipyntet ostekake

Ostekake er en klassiker på festkakebordet, men i...

Jubelkake

Lyst på en nydelig bløt og god kake...

Baskisk ostekake i b..

Baskisk ostekake er en trendy sak som måtte...