Elins supermjuke cookies

Elins supermjuke cookies

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie? Ja! Det ble supermjuke cookie som SMELTER på tunga.

Alt jeg kan om tangzhong har jeg lært på den amerikanske nettsiden King Arthur Baking. Det er et firma som i all hovedsak selger mel, men som har meget dyktige fagfolk som formidler oppskrifter og kunnskap. Da de for noen dager siden la ut en film om det de kalte «recipe of the year» ble jeg meget nysgjerrig. Oppskriften var nemlig en chocolate chip cookie – med tangzhong.

Det kunne ikke falt meg inn å putte tangzhong-jevning i en cookie. Den skal være seig og krisp i kantene. Ikke supermjuk. Eller? Jeg begynte å tenke på saken, og til slutt var det ingen vei utenom. Jeg måtte prøve. Og HURJEDAMEJ for en cookie. Den smelter i munnen!

Her har jeg tatt utgangspunkt i min egen oppskrift, ikke King Arthur baking sin. Det henger litt i sammen med at vi ikke har det sukkeret de bruker lett tilgjengelig, samt at jeg vil gjøre det på min måte.

Det som fremheves som viktig er å la deigen hvile et døgn eller to i kjøleskap. Jeg lot deigen hvile et par timer og prøvestekte to første dagen. Så ventet jeg til dagen etter. Jeg syntes igrunn det ikke var særlig forskjell, så vil du bake ut samme dag – kjør på. Men la deigen stivne først.

Hvis det var en liten ting jeg ville gjort annerledes var det å tilsette litt salt i deigen. Eller strø flaksalt på toppen før steking. Gjør disse om mulig ENDA bedre.

Vil du lage amerikanske chocolate chip cookies uten tangzhong? Du finner oppskrift her.

Chocolate chip cookies med tangzhong
Tangzhong
20 g hvetemel
1 dl melk

—–

200 g hvetemel
125 g smør
200 g brunt farinsukker
80 g sukker
2 ts vaniljesukker
1/2 ts bakepulver
1/2 ts natron
1 egg
200 g sjokolade, hakket

Slik gjør du:
1. Start med å brune smøret. La det smelte og brun det så på ikke for hard varme. La det få god nøttebrun farge (se bilde lenger ned).
2. Bland inn sukker (brunt og hvitt) i med smøret.
3. Lag tangzhong-jevningen, den må gjerne være litt fast.
4. Rør den i sukker og smør-blandingen. Rør godt ut (det gjør ingen ting om du ikke får rørt den helt ut..)
5. Rør inn egget (det må gjerne være kaldt). Avkjøl blandingen om den er varm.
5. Vei opp hvetemel, natron, bakepulver og vaniljesukker i en egen bolle. Rør med en visp så hevemiddel fordeles jevnt. Hell det i blandingen. Pass på at den ikke er for varm, da vil hevemiddelet «gå av».
6. Rør sammen til det har blitt til en seig røre. Ikke rør for mye.
7. 200 g sjokolade hakkes i biter. Pass på at det blir noen litt store biter også. Røres inn (hvis røra er for varm vil sjokoladen smelte, så pass på)
6. Avkjøl et par timer, eller til dagen etter. Lag kuler på ca. 50 g som plasseres med litt mellomrom på en stekeplate med bakepapir.
7. Stekes midt i ovnen på 180 grader over/undrevarme i ca. 15 minutter eller på 175 grader varmluft i ca.12-13 minutter.
Deigen er holdbar i et par uker i kjøleskap, minst. Bare pakk inn og stek når gjestene står på døra.

Start med å brune smøret. Når smøret slutter å skumme og har fått en nøttebrun farge er det ferdig.
Rør inn sukker.
Lag tangzhongjevning
Den kan godt bli sånn i konsistens
Tilsett jevningen i sukker og smør. Rør ut.
Rør inn ett egg.
Vei opp det tørre, bland det før du heller det i blandingen.
Tilslutt – ha i hakket sjokolade
Settes til avkjøling et par timer. Eller til dagen etter.
Dra over plast så det ikke blir skorpe på toppen.
Prøvesteking dag 1 ..
Fløt ut helt perfekt.
Dag 2…
Like mjuke og gode! Eneste jeg kanskje vil anbefale er å strø litt flaksalt over før steking..



Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Baskisk ostekake i b..

Baskisk ostekake er en trendy sak som måtte...

Maiboller 2024

Maimåned er rett rundt hjørnet og jeg har...

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...