Vil du bli en krem-støttespiller og bidra til at alle oppskriftene på www.krem.no fortsatt forblir gratis for alle?
Send din gave, for eksempel kr. 39,- til VIPPS 509685 Takk for din støtte! - Hilsen Elin

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Tips og triks
Ukategorisert
Utstyr

Elsabolle


Vinterferien står for døren for mange. Kanskje dere vil bake noen boller?

I 2019 ga jeg ut en bok som heter Søt bakst. Der finner du blant annet disse bollene, som jeg valgte å kalle Elsaboller. Det året kom det nemlig en oppfølger av filmen Frozen, og den fletta bolla passa jo sånn sett veldig fint.

Som så mange andre har jeg barn i huset som satte på filmen «Frost» igjen, og igjen og igjen. Og hver eneste morgen måtte jeg flette håret til datteren min før hun gikk i barnehagen.

Flettemønster gjør seg på bakverk og ideen har jeg rappet fra en av Norges beste bakere (Nikolai Meling), som lagde dette mønsteret på et brød. Blir fint på boller også.

Boka Søt bakst er en «bibel» for deg som vil lære å bake søt gjærbakst. Den inneholder EN oppskrift og 60 måter du kan bruke oppskriften. Den er utsolgt fra forlaget, men jeg har en hel haug du kan kjøpe her.

Elsaboller (gir ca.15-18 boller)
500 g hvetemel
1 dl sukker (90 g)
20 g fersk gjær
3 dl væske (gjerne helmelk)
75 g smør (romtemperert eller kaldt)
2 ts malt kardemomme
1 egg (valgfritt)
en klype salt
1 egg til pensling (valgfritt)

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bake/kjøkkenmaskin, tilsett kald væske og egg. Smuldre gjær i bollen og start maskinen. Elt på lav fart. Syntes du deigen virker for tørr eller fast – tilsett litt mer væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 12-15 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-25 minutter. Sett opp farten siste 5 minuttene. Kjør deigen hardt på maks fart det siste minuttet, til deigen slipper bollen. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet (glutentest). Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Pakk bakebollen inn i en pose, sett den på benken (ca. 1 time).
5. Vei opp deigen til ca. 60 gram. Trill boller.
6. Ta en tynn pinne (eller en blyant) og rull fra midten av bollen og utover, slik at det dannes en lang spiss.
7. Del spissen i tre med en skarp kniv.
8. Flett sammen og vik over bollen og fest tuppen av fletten under.
9. Fukt bollen med litt vann der fletten legges over.
10. Pensle med egg og stek ett hakk ned fra midten i ovnen på 220 grader (over/undervarme) eller 200 grader på varmluft i 7-8 minutter. Avkjøl på rist.

Klem ned på midten og bruk en blyant eller en pinne til å kjevle ut en spiss.

 

Del spissen i tre…

…og flett sammen.

Fukt bollen med vann og brett fletten over.

 


Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Elins lubne cookies

Det er en litt annerledes type cookies som...

Fastelavnsblomst

Fastelavnshelg! Du har kanskje sett kremboller i sosiale...

Flettekrans med kane..

Jeg måtte bare teste ut en en fletteteknikk...

Elsabolle

Vinterferien står for døren for mange. Kanskje dere...

Sjokoladekake ala St..

Mektig, glutenfri sjokoladekake, der du i praksis lager...