Eplekake med sprøtt lokk

Eplekake med sprøtt lokk

Bilde

Kværfjordkake + epler og nøtter = verdens beste eplekake med sprøtt nøttelokk

Kombinasjonen spø marengs, epler, myk kake og bløt krem går rett hjem hos meg. 
I dag fikk jeg lyst til å lage noe en litt annerledes eplekake, og en kombinasjon som etter min mening ga god gjenklang i smaksløkene var å bruke epler, nøtter og marengs.  Ettersom jeg godt kan like Kvæfjordkake, også kalt verdens beste, tok jeg den som utgangspunkt og spant litt videre på den oppskriften.

Og kaka ble knallgod, den! Men min form var i minste laget. Brukte en 22 cm springform, men den ble aaaaldri ferdig stekt. Så en litt videre form er bedre. Og kanskje litt mindre biter av eple – eller rettere sagt – litt mindre eple totalt. Jo mer fuktighet i kaka, jo vanskeligere blir det å få den gjennomstekt.

Husk at du ikke kan bruke samme bolle og redskap til å piske marengs som du brukte til å lage kakerøra uten å vaske det grundig først. Det er fordi fettet i bollen (og på vispene) hindrer eggehvitene å oppta luft. Bolle og redskap MÅ altså være gullende rene. 

Jeg elsker en litt karamellaktig smak på eplekake og brukte mykt brunt sukker, men ta det sukkeret du har. Har du ikke hasselnøtter, bruk mandler, pecan eller kanskje valnøtter? Alt går. (Og kan sløyfes om du ikke vil ha nøtter i det hele tatt). 

  

Eplekake med sprøtt lokk
140 g sukker
140 g smør
3 eggeplommer
1 egg
140 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1 1/2 ts vaniljesukker
1/2 dl melk

et lite dryss kanel

2- 3 epler skrelt og skåret i biter.

Marengslokk:
3 eggehviter
90 g fint sukker
ca. 120 g hakkete nøtter eller mandler

Slik gjør du:
Forvarm stekeovnen til 175 grader.
Smør og sukker røres lyst og luftig. Rør inne eggeplommene én for én og det hele egget. Tilsett hvetemel blandet med bakepulver og vaniljesukker, vekselsvis med melk. Stryk ut røren i form ca. 25-26 cm. Dryss på et tynt lag med kanel.

Pisk eggehvite og tilsett sukkeret litt etter litt. Pisk til du har en blank fin masse. Vend inn hakkede nøtter eller mandler. . Marengsmassen strykes ut oppå kakedeigen. 

Stek nest på nest nederste rille i ovnen i ca. 1 time –  mulig den trenger 1 time og 10 minutter. Kommer an på hvor mye epler du stapper i røra og hvor liten form du bruker. (Jo flere epler, jo lenger steketid) Min form på bildet er bare 22 cm, og kaka var ikke ferdig etter 1 time. (Bruk derfor en litt større form..)

Pisk litt krem eller lag litt vaniljekrem og bland inn i pisket kremfløte som serveres til kaka. 
 

Bilde

Jeg liker store eplebiter i kaka og stappet masse, masse i. Det gjorde den litt vanskelig å gjennomsteke, men godt? Oh yes!
Bilde

Vend nøtter inn i marengsen…
Bilde

…og stryk ut på toppen av kaka. Stekes i ca. en time nest nederst i ovnen og serveres med en kremdott til.

 Ja. Nei. Skulle’n ha tatt et stykke tel a mon tro? Godt detta!

1 Comment
  • Ingrid Engh Johansen
    Reply
    Posted at 19:40, 4. October 2015

    Jeg gleder meg veldig til å lage denne! 🙂

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits