Din handlekurv er nå tom!
Eplekake med sprøtt lokk
Kværfjordkake + epler og nøtter = verdens beste eplekake med sprøtt nøttelokk
Og kaka ble knallgod, den! Men min form var i minste laget. Brukte en 22 cm springform, men den ble aaaaldri ferdig stekt. Så en litt videre form er bedre. Og kanskje litt mindre biter av eple – eller rettere sagt – litt mindre eple totalt. Jo mer fuktighet i kaka, jo vanskeligere blir det å få den gjennomstekt.
Husk at du ikke kan bruke samme bolle og redskap til å piske marengs som du brukte til å lage kakerøra uten å vaske det grundig først. Det er fordi fettet i bollen (og på vispene) hindrer eggehvitene å oppta luft. Bolle og redskap MÅ altså være gullende rene.
Jeg elsker en litt karamellaktig smak på eplekake og brukte mykt brunt sukker, men ta det sukkeret du har. Har du ikke hasselnøtter, bruk mandler, pecan eller kanskje valnøtter? Alt går. (Og kan sløyfes om du ikke vil ha nøtter i det hele tatt).
|
|
140 g sukker
140 g smør
3 eggeplommer
1 egg
140 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1 1/2 ts vaniljesukker
1/2 dl melk
et lite dryss kanel
2- 3 epler skrelt og skåret i biter.
Marengslokk:
3 eggehviter
90 g fint sukker
ca. 120 g hakkete nøtter eller mandler
Slik gjør du:
Forvarm stekeovnen til 175 grader.
Smør og sukker røres lyst og luftig. Rør inne eggeplommene én for én og det hele egget. Tilsett hvetemel blandet med bakepulver og vaniljesukker, vekselsvis med melk. Stryk ut røren i form ca. 25-26 cm. Dryss på et tynt lag med kanel.
Pisk eggehvite og tilsett sukkeret litt etter litt. Pisk til du har en blank fin masse. Vend inn hakkede nøtter eller mandler. . Marengsmassen strykes ut oppå kakedeigen.
Stek nest på nest nederste rille i ovnen i ca. 1 time – mulig den trenger 1 time og 10 minutter. Kommer an på hvor mye epler du stapper i røra og hvor liten form du bruker. (Jo flere epler, jo lenger steketid) Min form på bildet er bare 22 cm, og kaka var ikke ferdig etter 1 time. (Bruk derfor en litt større form..)
Pisk litt krem eller lag litt vaniljekrem og bland inn i pisket kremfløte som serveres til kaka.
Ja. Nei. Skulle’n ha tatt et stykke tel a mon tro? Godt detta!
|
|
Ingrid Engh Johansen
Jeg gleder meg veldig til å lage denne! 🙂
Vivi Ann Paulsen
Lagde denne her om dagen (av epler fra egen hage). Har en mann som elsker eplekake og han sa etter å ha smakt den at det var den BESTE han hadde smakt, denne måtte jeg lage flere ganger, så da gjør vi det 🙂
Gunn Degvold
Går det an å bruke mandelmel istedet for hvetemel for å få den glutenfri ?
Elin Krem.no
Det vil gjøre den veldig tung, bruk heller glutenfritt mel.