Eplemos

Eplemos

Epler i myk utgave

Jeg har fått et par bøtter med epler, lite egnet for å spise. Jeg ba til og med om å få dem. Eplene skal jeg lage eplemos av, en eplemos du ikke får kjøpt for penger i noen butikk. Det hele er lekende lett:  Syrlige epler gis et oppkok, tilsettes litt sukker, og puttes så i fryser’n.

Kjenner jeg gruer meg til den kjedelige skrellejobben, men det får bare ta den tiden det tar, for eplene blir til fantastisk frisk og  god eplemos som kan brukes på brødskiva, til desserten tilslørte bondepiker, eller på pannekakene.  Lagde en liten kjele med eplemos i går kveld slik at vi skulle ha til frokost i dag tidlig.  Og som jeg trodde ble det ikke én, men to brødskiver på hver av barna før de gikk på skolen. Dette er barnas favoritt!

Hvordan lage eplemos?
I  stede for å bruke bare hvitt sukker kan du gjerne erstatte ca. 1/3 del av sukkeret med brun farin. Brunt farin gir mosen en litt karamellaktig smak, og setter en mer gyllen farge. Oppskriften ble ca. sånn:

1 – 1, 5 kg skrelte epler i biter
1,5 dl vann
150-200 g sukker (smak til)

Gi eplene et kraftig oppkok under lokk.  Skru ned varmen og rør til du syntes eplene er passe møre/ har passe med biter. (selv liker jeg at det er noen digre, deilige eplebiter i syltetøyet). Dryss i sukker (smak til). Rør ut alt sukkeret før mosen helles over i egnede bokser som etter avkjøling puttes i fryseren.

Ikke kast skrell og skrotter! Du kan lage eplesaus av nedfallsfrukt, epleskrotter, skall og mjuke, små, brune og flekkete epler (men styr unna de mugne!).

Slik gjør du:
1. Ha skrell, skrotter, epler med flekker og mjuke epler i en kjele.
2. Ha på ca. 1 dl vann.
3. Kok til alt er mørt (skikkelig gjennomkokt)
4. Hell alt over i en sikt og rør til det bare er «tørt» tilbake.
5. Rør evt inn litt sukker om du vil. Ha på glass og frys.

Smaken er litt annerledes enn vanlig eplemos (se den fine fargen!), men åh, så godt. Bruker det på brødskiva, på grøt og til tilslørte bondepiker.

15 Kommentarer
 • Skrevet på13:02, 16. september 2013

  Takk for oppskrift, denne har jeg lyst til å prøve en gang 🙂
  Har du prøvd epleskrelleren til Clas Ohlson? Skreller, tar ut kjernehuset og skiver på null komma niks! Anbefales 🙂

 • Konditor-Elin
  Svar
  Skrevet på04:43, 17. september 2013

  Ja, hvorfor har jeg ikke tenkt på å få meg en epleskreller! Brukte jo det hele tiden i konditoriet. Takk for tips fru Thoresen 🙂

 • Bjørg
  Svar
  Skrevet på02:19, 6. oktober 2013

  Velger å prøve oppskrifta di på eplemos i år. Ser du bruker litt vann og det gjør vel at smaken ikke blir så kraftig. Bruker også vann når jeg lager solbærsyltetøy. Men over til spørsmålet mitt, er det mulig å tilsette konserveringsmiddel, Certo e.l., slik at jeg kan oppbevare den på en bod?

 • Konditor-Elin
  Svar
  Skrevet på04:02, 6. oktober 2013

  Hei Bjørg. Jeg prøver egentlig å bruke så lite vann som mulig, ettersom jeg liker eplemosen litt fast. Smaken blir den sammen, men jeg unngår at eplene blir svidd i bånn. Så til spørsmålet ditt: Har du eplemosen over på rene, sterile glass (vasket deretter skylt i kokende vann – ha de gjerne i stekeovnen før du fyller på mosen) så trenger du ikke konserveringsmiddel. Certo er ikke et konserveringsmiddel, men et fortykningsmiddel, så det trenger du ikke tilsette. Dersom du ikke stoler på at eplemosen din vil holde seg, tilsett Atamon (som er et konserveringsmiddel). Lykke til!

  • Håvard
   Svar
   Skrevet på04:18, 10. oktober 2013

   Prolemet med eplemos er vel ofte at den kan finne på å begynne å gjære dersom den ikke er frosset. Det kan være et tips å tilsette ørlite tyttebær til mosen — 1-2 pr glass; jeg har erfaring for at det forhindrer start av gjæringsprosessen.

   • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på04:24, 10. oktober 2013

    Veldig bra tips Håvard – takk for at du deler! Til alle dere som lurer – hvorfor akkurat tyttebær? Jo, fordi det inneholder det naturlige konserveringsmiddelet benzoesyre.

 • Hilde
  Svar
  Skrevet på16:20, 20. september 2014

  Takk for veldig god og superenkel oppskrift! Hadde jeg bare visst hvor enkelt eplemos er tidligere år… 🙂
  Måtte ha bittelitt ekstra vann pga. gansle melne epler (og vid kjele), og så var det godt med nesten halvparten brun farin.

 • Skrevet på22:30, 23. september 2015

  Hei .. Nå har jeg prøvd oppskriften her og den ble supergod ..men lurer på hvordan man får mosen gulere i fargen slik som på bilde over her . Er det noe fargestoff man kan ha i mosen ?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på10:18, 24. september 2015

   Hei Anne Karin! Jeg tilsetter ikke farge, den gylne fargen kommer av seg selv. Lager du eplemos av sommerepler, eller epler av utenlandske epler som du kjøper får den en blass, gråhvit farge. Smaken er god, men jeg har laget denne mosen av norske vinterepler, og da får den en mer gyllen gulfarge. Du kan tilsette gulfarge i mosen, det er opp til deg 🙂

 • Skrevet på19:28, 7. november 2015

  Nå har jeg kokt eplemos og lagt det på sterile og varme glass- Satt de på hodet for å kjølne. Vil ikke de da hode seg om jeg setter de kaldt, i kjølerom?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på10:12, 8. november 2015

   Jo, Guro, det vil de. Kjølerom er perfekt.

 • Anne
  Svar
  Skrevet på08:14, 12. september 2016

  Jeg bruker frysepulver når jeg rører syltetøy. Bør det brukes når jeg koker også når det skal fryses etterpå? Hvor lang holdbarhet har eplemosen etter tining?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på09:05, 12. september 2016

   Hei Anne. Du kan tilsette frysepulver om du vil, selv syntes jeg eplemosen blir fast nok uten å tilsette noen fortykningsmiddel. Eplemosen holder seg en uke eller mer i kjøleskap etter tining.

 • Carina
  Svar
  Skrevet på20:50, 10. oktober 2017

  Hei. Hvor lenge vil mosen holde seg i kjøleskap når jeg bruker sterile glass?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på21:39, 10. oktober 2017

   Uendelig lenge – jeg vil tippe et par år, minst…så lenge glassene er helt hermetisk tette.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Kardemommeknuter

Det nærmer seg høstferie og her på Østlandet...

Komtessevafler

Det er mange som ønsker at jeg skal...

Butikken er åpen!

I lang tid har jeg fått spørsmål om...

Tosca-eplekake

Her en dag fikk jeg tilsendt en oppskrift...

Hyttesnurrer

Jeg skal snart på hyttetur med jentegjengen. Noe...