Din handlekurv er nå tom!
Festpannekaker
Feitetirsdag og internasjonal pannekakedag. Oh joy!
Og som om feite-tirsdag ikke var nok, så er det jammen den internasjonale pannekakedagen i dag også. Leste et sted at det henger sammen med innledning til faste-tiden. Ingen stor tradisjon her i landet, men hey – man trenger da ikke ha et internasjonalt påskudd for å frese opp noen super-duper-fantastiske pannekaker med litt ekstra fett stæsj, gjør man vel?
Jo, i dag trengte jeg visst det! Den vanlige oppskriften på pannekakerøra finner du her. Jeg har flottet den opp litt og brukt mer fløte enn melk, og tilsatt litt vaniljestang (eller ekte vaniljesukker). På toppen har jeg brukt litt av Gianduja-massen jeg lagde for kort tid siden (nøtte- og sjokoladeganache). Oppskriften på fest-pannekakene får du litt lenger ned på siden.
Men, tilbake til spørsmålet mitt. Hvis det var én eneste ting du skulle avstå fra i 40 dager, noe som kostet litt, hva ville du valgt? I min barndom betydde fastetiden en lilla papp-bøsse på kjøkkenbordet. Den klirret av mynter når det nærmet seg påske. Kirkens Nødhjelp har i mange, mange år hatt sin Fasteaksjon, hvor de samler inn penger til mennesker i nød, og samler også i år inn penger. Det handler om å forsake noe. Om å tenke på hvor godt vi har det selv og å dele godene.
Jeg har aldri satt meg som mål å forsake noe som helst. Og sånn er det vel for de fleste? Helge prest i Sjømannskirken i London hadde sin måte å markere fastetiden. Han avsto fra sjokolade i 40 dager. Respekt! Tror det er hardt, altså.
Kanskje jeg skulle prøve? Hva jeg skulle forsake? Sukk. Det er nok ingen tvil. Haribo Stjernemix (dansk vingummi). Haha!
Tror jeg må si meg enig med Bjørnson: » Det er ofte sværere å vise forsakelse i det små enn i det større».
Det får bli i morgo, i morgo, men ikkje i dag. I dag blir det festpannekaker. Feite og gode. Og noen Haribo-bjørner til kvelds. God fastetid!
Festpannekaker på en feitetirsdag
250 g hvetemel
3 egg
3 ss sukker
1/2 vaniljestang
1/3 l fløte
ca. 2 dl Helmelk
Slik gjør du:
1. Pisk sammen egg og sukker.
2. Tilsett fløten.
3. Rør inn vanilje og mel til du får en klumpfri, tykk røre.
4. Spe med resten av melken og rør til du har en glatt røre.
5. La røren stå og svelle ca. en halv til en time.
6. Ha ca. 1 ss smør eller margarin i en knallvarm stekepanne og hell i en øseskje (ca) med røre.
7. Vend stekepannen rundt slik at røra fordeles jevnt utover til en rund kake.
8. Når pannekaken har fått en fast overflate vender du den med en stekespade.
9. Stek pannekaken på den andre siden til den får en lys farge før du legger den over på fat.
Server med is eller pisket krem, friske bær eller ny-rørt syltetøy!
Jonn Mero
Prøvd å tine opp frosne bringebær i kokende vann tilsatt sukker? Det kokende sukkervannet tas av platen, og frosne bringebær helles opp. Dette får stå iallefall i en time til avkjølt. Bruker denne metoden på frosne reker med 2% salt istedet for sukker, og selv frysetørrede reker blir rimelig saftige igjen.
Elin Krem.no
Har aldri testet. Bringebær faller jo stort sett sammen om de inneholder mye væske. Holder de fasongen om det gjøres på denne måten?