Financiers med eple

Financiers med eple

Bilde

Franske luksuskaker 

Financier-kaker er små, rektangulære kaker laget med mandelmasse og masse smør. Det er nesten som å spise konfekt. Jeg har laget noen i forskjellige størrelser og former – med epler, som gjerne kan serveres som dessert med is og karamellsaus.
Denne oppskriften havnet i samlingen for mange år siden, etter et besøk hos min konditorvenninne Sissel, som jobber på Hurtigruta Trollfjord. Der serverte de kaka som dessert, med karamellsaus og is. Åh, godt, altså :) 

I oppskriften er det marsipan, men jeg har brukt svensk bakemasse (råmasse). Den er ikke så søt og består av mer mandler og mindre sukker enn marsipan. Har du en marsipan med 50% mandler  (lilla pakke fra Odense) er det absolutt å foretrekke. Kakene stekes i godt smurte former. Klin på med smør – ekte smør. Da blir kanten på kakene sprøe og gode. Har du lyst til å lage den som en rund kake i en springform kan du prøve det (bruk en liten springform), men da ville jeg foret forma med mørdeig først. 

Har du ikke aluminiumsformer kan du sikkert teste med muffinsformer. Men husk, kakene er mektige, derfor skal de ikke være for store. 

Eplebitene er skåret tynt og i skiver. Smaker fortreffelig :) 

Kan du virkelig like denne typen kake kan jeg også anbefale deg massariner eller dennemassarinkaken.

Financier
100 g marsipan
100 g melis
1/2 vaniljestang (skrap ut frøene) 
90 g eggehvite
60 g hvetemel
120 g smør
1/2 eple i skiver


Slik gjør du:

1. Kjør sammen marsipan/ råmasse, melis og vanilje til det er fint i en foodprocessor. Om du ikke har en foodprocessor kan du rive marsipan på det fineste på et rivjern og blande med melis og vanilje for hånd. 
2. Rør inn eggehvite.
3. Sikt inn mel.
4. Smelt smør og rør inn til slutt. 
5. Smør formene godt med smør. Hell i røra og putt noen epleskiver i. Ikke ha for mange i, da vil kaka bli vanskelig å steke. 
6. Stekes på 190 grader 10-15 minutter.

Bilde

Å, ja – for ikke å forglemme karamellsausen!

Karamellsaus
75 g brunt sukker (hva du måtte ha)
15 g smør
2 ss fløte

Ha alle ingrediensene i en kjele og kok til det får saus-konsistens (ca. 5 minutter).

Har du eggeplommer til overs og har lyst til å lage din egne iskrem, helt uten ismaskin finner du oppskriften her.

Bilde

Hjerteformene er kjøpt på TGR. De runde formene er kjøpt i Sverige, og Financierformene (silikon) er kjøpt i kinabutikken på Mallorca i fjor. Du behøver slett ikke dra dit (selv om jeg gjerne skulle gjort det…) Du finner dem på internett – og i velutstyrte kjøkkenbutikker. 
Bilde

Hell kakene ut av formene for avkjøling. Kan lunes litt i ovnene før de skal spises.
Bilde

Nesten som konfekt. Akkurat passe store munnfuller som løfter tankene til en solfylt fortauskafé i Frankrike. Det er bare å lukke øynene og la tankene føre deg avgårde… 
3 Comments
  • Maria K
    Reply
    Posted at 11:08, 25. September 2015

    De så fine ut og nokså lett oppskrift, må prøves 🙂

  • mayK
    Reply
    Posted at 17:33, 1. November 2015

    Financiers eller Friands er nydelige. Nytt for meg å bake dem med marsipan, må prøves:)
    Jeg baker dem med malte mandler, brunet smør og ofte med bær (gjerne frosne). Smaken fra det brunede smøret er nydelig, og de holder seg saftig lenge pga mandler,eggehvite og ikke minst smør.
    Kort sagt en favoritt..

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 23:34, 1. November 2015

      Takk for mange gode tips mayK – nydelig kake er det!

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits