Fudge med vaniljesmak

Fudge med vaniljesmak

Jeg har laget fudge for første gang. Det vil si, jeg har laget det før, men aldri turt å lage det sånn ordentlig med å kjøre mikseren i kjelen for å gjøre den pakket med luft. Men i dag gjorde jeg det, og jeg fikk det til! Denne oppskriften har faktisk stått på krem.no før i tiden. Det er en engelsk oppskrift og med noen få justeringer funket den som bare det!

Grunnen til at jeg ikke har turt å lage denne godisen før er fordi jeg har vært redd for ikke å få til den spesielle konsistensen fudge har. Når man tilfører karamellmassen luft vil den sukre seg, men det er forskjell på kontrollert sukring og ukontrollert. En fudge skal ha små krystaller og være myk. Sukrer massen seg ukontrollert oppstår det store krystaller, fettet skilles ut, og det smaker ikke bra. Trikset er å tilsett glukose. Det hadde ikke denne oppskriften opprinnelig, så det har jeg tilsatt.

Så, hvordan lykkes? Første bud: skaff deg et digitalt termometer. Da har du mye større sjanse for å lykkes. Massen kokes til ca. 115 grader. Hvis du ikke har et termometer kan du teste massen i et glass med kaldt vann. Klarer du å forme en myk kule av massen er den ferdig kokt. Hvor lang koketid massen trenger avhenger av hvor stor/ vid kjelen din er, så ikke stol på klokka når jeg sier at jeg brukte ca. 20-25 minutter på å nå 115 grader. Da kokte jeg på litt over middels varme.

Jeg brukte vaniljeekstrakt, men du kan gjerne bruke vaniljesukker, ekte vanilje, vaniljepasta eller en annen form for vaniljesmak.

Har du ikke miksmaster, bruk håndkraft og rør til massen begynner å bli tykk. Først da er den ferdig. Helles i en flat firkantet form og settes til avkjøling. Skjær i passe store biter. Oppbevares i tett boks/ pose i romtemperatur.

Fudge med vaniljesmak
50 g smør
450 g sukker
3 dl fløte
1 1/2 dl helmelk
50 g glukose
2-3 ts vaniljeekstrakt eller 4-5 ts vaniljesukker (eller 1-2 stk hel vaniljestang)

Slik gjør du:
1. Kle en ikke alt for stor firkantet form med bakepapir (ca. 20 x 20 cm, minimum 20 cm) dyp).
2. Ha sukker, fløte, smør, melk, glukose og smak i en tykkbunnet kjele.
3.  Rør under kokingen for å forhindre at massen svir seg. Kok til massen er ca. 115 grader (eller til den kan formes til en kule i kaldt vann). Ta kjelen av platen og la den stå litt før du starter røringen.
4.  Rør kraftig til massen tykner (bruk gjerne en mikser).
5. Hell massen i forma og sett kjølig til den har stivnet helt. Når fudgemassen er helt stivnet has den ut av forma og skjæres i firkanter med en skarp kniv.

Om ønskelig kan fudgen tilsettes forskjellig smak.
Her følger tre forslag:
225 g melk- eller kokesjokolade
115 g hakkede mandler, hasselnøtter, valnøtter el.lign
115 g kandisert frukt (kirsebær, appelsinskall, dadler el.lign)
Tilsettes etter at fudgen er dratt av platen.

Ha alle ingrediensene i kjelen og kok. Bruk termometer for å måle temperaturen
Rør hele tiden. Ta kjelen av platen rett før den kommer til 115 grader
Bruk en håndmikser eller en ballongvisp og rør til massen tykner
Hell massen i en form ca. 20 x 20 cm. Ha bakepapir i bunnen.
Jeg måtte bytte form…til denne, som passet perfekt. Klapp til så du får en jevn overflate
Avkjøl og del i passe store biter
Myke og gode!
22 Kommentarer
  • Therese Kvinge
    Svar
    Skrevet på16:05, 27. november 2019

    Kan jeg ikke helle massen i en kjøkkenmaskin? (Har ikke håndmikser) 🙈

    • Nora stöckel
      Svar
      Skrevet på19:59, 27. november 2019

      Det lurte jeg også på, men har det noe å si at bollen til kjøkkenmaskinen er kaldere enn kasserollen?

  • Skrevet på16:28, 27. november 2019

    Hvordan kan man oppbevare disse?
    Pakke de inn i noe? Eller på glass?
    Hva er best?

  • Kine
    Svar
    Skrevet på16:48, 27. november 2019

    Hurra for fudge oppskrift😁 Hvor kan jeg kjøpe glukose?😁

  • Elizabeth
    Svar
    Skrevet på18:04, 27. november 2019

    Hei, dette må prøves😍😋Men hvor får jeg tak i glukose?

  • Ingrid Jakobsen
    Svar
    Skrevet på20:43, 27. november 2019

    Må ha det inn med teskje: hvis man tilsetter sjokolade, da mener du smeltet sjokolade og ikke hakka biter?

  • Inger-Johanne
    Svar
    Skrevet på08:34, 28. november 2019

    Hvor lang holdbarhet tror du disse vil ha i en boks innen de blir tørre og kjedelige? Tenker om det fungerer å lage til jul allerede nå.

  • Ingunn Jordheim
    Svar
    Skrevet på09:19, 28. november 2019

    Kan man erstatte glukose med sirup? 🤔 eller blir det bare tull..?
    Så kjempegode ut! Må prøves.

  • Kari Kjøniksen
    Svar
    Skrevet på08:36, 29. november 2019

    Fudge er verdens beste godis. Jeg pleier å lage den som baileys-fudge ved å tilsette en dl whisky på en ca 1.3 kg porsjon. Gir deilig aroma og et hint av baileyssmak. Skal teste denne oppskriften, fudge er et kunststykke å få til bra 😃

      • Kari Kjøniksen
        Svar
        Skrevet på09:15, 29. november 2019

        Sånt skjer. Jeg skulle nok klart å få dem i meg uansett, eller knus dem og bruk dem i cookies, yum. Har faktisk en kunde helt i New York som bestiller fidge av meg, moro siden jeg bare er en stakkars selvlært hobbybaker.

  • Nina Bakke
    Svar
    Skrevet på22:09, 3. desember 2019

    Det er flytende glukose ikke sant? Jeg fikk ikke pisket min stiv jeg 🤔 den ble bare klissete og ganske renende. Hva kan jeg ha gjort feil? Hmm

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits