Fyrstekake

Fyrstekake

Picture

Fyrstekaka lenge leve

Mens jeg sitter her og spiser mimrer jeg om ettermiddagskaffe med fyrstekake i hytteveggen, den gang da det fortsatt het drosje og fjernsyn. Jeg begynner visst å dra på åra, men denne kaka – den holder seg godt!

Fyrstekake er kanskje utskjelt og gammeldags, men er du glad i en saftig mandelkake kan dette være din nye favoritt. Utfordringen er å lage en kake som ikke har for tykt lag med mørdeig. Da blir det fort en tørr og usmakelig opplevelse. Bytt gjerne ut melis med lyst brunt rørsukker, det gjorde jeg. Smaken blir da litt mer karamell-aktig

Mørdeig
Melis 100g 
Margarin/ Smør 200g 
Hvetemel 300g 
Egg 1 
Kaldt vann 2 ss 

Fyrstekakemasse
250 g mandler 
200 g melis (halvbland gjerne med brunt sukker)
3 eggehviter

 
Slik gjør du: 
1.Lag mørdeig. Bland alle ingrediensene til en deig (ikke arbeid deigen for mye). Legg deigen kjølig minimum en halv time før du bruker den. Kjevle ut deigen ca. 1 cm tykk og kle en springform ca. 22-24 cm. La deigen gå ca. 3-4 cm opp på kanten.
2.  Bland sammen malte mandler, melis/ sukker og eggehvite. Hell massen i mørdeigsskallet.
3. Kjevle ut litt mørdeig (ca. 2 mm tykt) og skjær ut strimler på 1 cm som legges i kryss-mønster oppå fyllet. Klem godt sammen i kantene.
4. Stek på 180 grader i 35-45 minutter.

Picture

Picture

Picture

Picture

Be the first to write a review
9 Kommentarer
  • Maja
    Svar
    Skrevet på13:07, 12. oktober 2014

    Dette var en gledelig gjensyn!
    I går hadde jeg bursdag men fordi jeg jobbet så hadde jeg ikke fått tid til å bake noe. Men mannen min og barna hadde kjøpt wienebrød og kokt kaffe til jeg kom hjem. Når vi satt der å koste oss så sa jeg det, at jeg skal bake fyrstekake neste gang jeg skal bake. Det må være alderen, sa mannen min da. Det er slike kaker som eldre spiser! Det er kansje det?
    Uansett, neste gang blir det fyrstekake!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på01:44, 13. oktober 2014

      Skulle gjerne delt denne med deg, Maja – gratulerer med dagen som var kjære trofaste følger! Og at det bare er oss som begynner å dra på åra som spiser fyrstekake er direkte feil. Min fyrstekake-periode har vart hele livet, helt fra jeg var liten jente. Godt da, godt nå. Punktum.

    • Nina Krydsby Vestgård
      Svar
      Skrevet på15:19, 26. oktober 2019

      Denne kaken spiste vi hos min mormor da jeg var barn, nå skal jeg jammen prøve å bake den selv. 😊

  • Tullemor
    Svar
    Skrevet på23:46, 22. oktober 2014

    Helt enig – denne kaken holder seg godt, bare så lett å glemme i havet av oppskrifter og forespørsler fra mann og barn. Tror jammen jeg skal finne oppskriften fra mamma i den håndskrevne kokeboken min og lage den neste gang jeg også. Forresten…..det er en himmelsk smak på den deigen (fy)

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på02:37, 23. oktober 2014

      Du har så rett Tullemor, noen ganger er det sjelebot å dra fram en håndskrevet oppskrift. Lett å glemme alle skattene som er skrevet ned og bevart av myke, kjærlige hender.

  • Reidun Andreassen
    Svar
    Skrevet på05:37, 20. mai 2015

    Fyrstekake er god kaffekake som nok ble servert oftere før i tiden. Jeg fikk oppskrift av svigermor for 30-40 år siden og i mandelmassen var det bl. a. 1 stor kokt potet som ble malt med mandlene.Det var sikkert for å drøye mandlene og fyllet ble kanskje saftigere– Mandelmasse: 200 uskållede mandler 200 g siktet melis 1/2 ts.kanel 1/2 ts kardemomme 1stor kokt potet 1ss kaldt vann el.litt eggehvite. (PS.Er du i slekt med Gunhild?)

  • karin henriksen
    Svar
    Skrevet på02:09, 24. januar 2016

    Is there any translation available?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på10:04, 24. januar 2016

      I am afraid it’s not. I suggest you copy this url into google translate, (and the whole page will be translated) http://www.krem.no/hjem/fyrstekake
      Best of luck!

  • Reidun Andreassen
    Svar
    Skrevet på19:00, 11. mars 2016

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...

Havrescones

Havrescones - hentet fra boken kokebok fra Kardemommeby,...

Mocca-eclairs

Da jeg kom over dette bildet av kaffe-eclairs...