Gifflar

Gifflar

Små sommernytelser til strandbagen

Industribakt eller hjemmelaget? Jeg går for det siste. Disse søte små kanelsnurrene som vi kjenner som «gifflar» er svært populære nå på sommeren, for er det noe vi ønsker på en deilig sommerdag, så er det lettvint kos.

Deigen er enkel å jobbe med, men husk – disse skal være små, virkelig små. Denne deigen er ganske stor og gir rundt 100 små kanelsnurrer. Jeg pleier å steke opp en hel haug, avkjøle godt og legge poser med 10 eller 15 småboller i fryseren. Så er det bare å huske og pakke med en pose eller to i strandbagen eller piknik-kurven før du drar. Så gode disse er tror jeg neppe du glemmer det.

Gifflar

50 g gjær
150 g smør
5 dl melk
1 dl sukker
2 egg
16-17 dl hvetemel

Fyll:
100 g smør
50 g brunt sukker
2-3 ts kanel

Slik gjør du:
Bland alt det tørre i en bakemaskin, varm melken til fingervarm. Ha i væske og gjær.
Tilsett smeltet smør og egg.

Deigen eltes godt til den er smidig. La maskinen kjøre opp mot maks fart i 5-7 minutter, avhengig av størrelse på deigen. Ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. Etter at deigen er ferdig eltet må den hvile.

La den hvile minimum 1/2 time på et lunt sted. Pakk gjerne bollen inn i en tett plastpose. Når deigen har hevet til dobbel størrelse kan du begynne utbakingen.

Kjevle ut et rektangel, del rektangelet i to. Rør sammen mykt smør, kanel og sukker og stryk på.

Bruk en finger og ha litt vann på nederst på deigen du skal rulle sammen. Pass på å få skjøten under. Rull sammen og klem litt sammen. Del opp i ca. 3 cm store biter.  Sett på en bakeplate kledd med bakepapir.

La giflene heve enda en gang (ca. ½ time). Pensle med egg og stek på 220 grader 5-7 minutter.

Les også: 12 tips for å lykkes med gjærdeig.

8 Kommentarer
  • Maja
    Svar
    Skrevet på11:22, 24. februar 2016

    De så herlig ut! De skal prøves i dag. Hvor mye sukker skal det være i fyllet?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på19:48, 24. februar 2016

      Uff, Maja – jeg har ikke sett at dette har falt ut – det skal være en halv desiliter (eller ca.45 gram)

  • Mona
    Svar
    Skrevet på09:58, 13. juli 2018

    Kan man bruke rørsukker i fyllet i istedenfor brunt sukker? Eller bør jeg gå for hvitt? Er på hytta Sverige og de hadde ikke brunt sukker i nærbutikken.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:12, 13. juli 2018

      Bruk det sukkeret du har! Alt går å bruke.

  • Benedicte
    Svar
    Skrevet på12:37, 8. juli 2019

    Må det brukes fersk gjær eller kan man bruke tørrgjær?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på12:49, 8. juli 2019

      Bruk gjerne tørrgjær.

  • Asra
    Svar
    Skrevet på16:27, 8. juli 2019

    Heei Hvordan brun sukker skal man bruke

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på21:08, 8. juli 2019

      Det du har!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits