Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Gifflar

Små sommernytelser til strandbagen

Industribakt eller hjemmelaget? Jeg går for det siste. Disse søte små kanelsnurrene som vi kjenner som «gifflar» er svært populære nå på sommeren, for er det noe vi ønsker på en deilig sommerdag, så er det lettvint kos.

Deigen er enkel å jobbe med, men husk – disse skal være små, virkelig små. Denne deigen er ganske stor og gir rundt 100 små kanelsnurrer. Jeg pleier å steke opp en hel haug, avkjøle godt og legge poser med 10 eller 15 småboller i fryseren. Så er det bare å huske og pakke med en pose eller to i strandbagen eller piknik-kurven før du drar. Så gode disse er tror jeg neppe du glemmer det.

Gifflar

50 g gjær
150 g smør
5 dl melk
1 dl sukker
2 egg
16-17 dl hvetemel

Fyll:
100 g smør
50 g brunt sukker
2-3 ts kanel

Slik gjør du:
Bland alt det tørre i en bakemaskin. Ha i kald eller romtemperert væske, egg og gjær. Elt deigen i 10-15 minutter. Tilsett smør i terninger.

Deigen eltes ca. 5-6 minutter etter at smøret er tilsatt. Ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. Etter at deigen er ferdig eltet må den hvile.

La den hvile minimum 1/2 time på et lunt sted. Pakk gjerne bollen inn i en tett plastpose. Når deigen har hevet til dobbel størrelse kan du begynne utbakingen.

Del deigen i to.
Kjevle ut et rektangel, del rektangelet i to. Rør sammen mykt smør, kanel og sukker og stryk på.

Bruk en finger og ha litt vann på nederst på deigen du skal rulle sammen. Pass på å få skjøten under. Rull sammen og klem litt sammen. Del opp i ca. 3 cm store biter.  Sett på en bakeplate kledd med bakepapir.
Gjenta med andre del av deigen.

La giflene heve enda en gang (ca. ½ time). Pensle med egg og stek på 220 grader 5-7 minutter.

Les også: 12 tips for å lykkes med gjærdeig.

5 based on 2 reviews
14 Kommentarer
  • Maja
    Svar
    Skrevet på11:22, 24. februar 2016

    De så herlig ut! De skal prøves i dag. Hvor mye sukker skal det være i fyllet?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på19:48, 24. februar 2016

      Uff, Maja – jeg har ikke sett at dette har falt ut – det skal være en halv desiliter (eller ca.45 gram)

  • Mona
    Svar
    Skrevet på09:58, 13. juli 2018

    Kan man bruke rørsukker i fyllet i istedenfor brunt sukker? Eller bør jeg gå for hvitt? Er på hytta Sverige og de hadde ikke brunt sukker i nærbutikken.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:12, 13. juli 2018

      Bruk det sukkeret du har! Alt går å bruke.

  • Benedicte
    Svar
    Skrevet på12:37, 8. juli 2019

    Må det brukes fersk gjær eller kan man bruke tørrgjær?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på12:49, 8. juli 2019

      Bruk gjerne tørrgjær.

  • Asra
    Svar
    Skrevet på16:27, 8. juli 2019

    Heei Hvordan brun sukker skal man bruke

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på21:08, 8. juli 2019

      Det du har!

  • Miriam
    Svar
    Skrevet på11:09, 22. februar 2021

    Hei
    Ca hvor stort skal rektangelet være

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på09:32, 23. februar 2021

      Det har jeg ikke mål på. Ikke så farlig, så lenge du deler i biter på ca. 3 cm..prøv se på bildene hvor tynn deigen er kjevlet.

  • Anna L.
    Svar
    Skrevet på12:05, 3. juni 2021

    Disse har jeg lyst til å bake! 😍
    Men jeg lurer også hvor stort rektangel du kjevler. Oppskriften gir ca 100 gifflar og rektangelet deles i to, dvs ca 50 pr halvdel. Hver giffel (?) er ca 3 cm bred. Da må rektangelet være ca 150 cm bredt/langt.
    Beklager at jeg pirker, men jeg får det ikke helt til å gå opp.
    Hilsen nybegynner som må ha det inn med teskje 😂

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på09:23, 6. juni 2021

      Det er «hundre» år siden jeg lagde disse og jeg har ikke nøyaktige mål, men hvis du ser på bildet så har jeg ikke kjevlet rektangelet 150 cm langt, jeg har kjevlet det kortere med delt deigen i to strimler. Det har jeg gjort to ganger. Håper du ser på bildene og skjønner mer..

  • Hanne
    Svar
    Skrevet på10:51, 12. august 2024

    Denne oppskriften er helt super! Har bakt den flere ganger i sommer. Helt perfekt for en småbarnsfamilie å ha en pose i sekken med på tur! Takk!

  • Laila
    Svar
    Skrevet på12:14, 30. august 2024

    Takk for fin oppskrift, ble veldig gode og har fått mye skryt av baksten!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Fyrstekake med en vr..

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...

Bollefocaccia med ba..

Brune bananer på benken (igjen!) og fryseren er...

Silviakake med sjoko..

  Silviakake er en klassisk, svensk supermyk sukkerbrød-aktig...

Eplefondant

For litt siden fikk jeg spørsmål fra en...