Din handlekurv er nå tom!
Glutenfri focaccia
Vi har akkurat hatt et stort bryllup i familien, hvor jeg lagde en glutenfri bryllupskake, og om få dager skal vi feire konfirmasjon til sønnen min. Med glutenallergikere i familien blir det mange kaker som blir bakt med glutenfritt mel. Derfor gikk jeg til innkjøp av en hel kartong Semper fin mix på forsommeren ( i Sweden åff kårs).
Til konfirmasjonen skal vi ha Focaccia, noe jeg aldri bakt glutenfritt før. Derfor har jeg eksperimentert litt i går og i dag, og endelig har jeg kommet frem til en oppskrift jeg er fornøyd med. Tusen takk til alle som fulgte meg på instagram i går og sendte meg gode råd!
Dette er en liten focaccia. Langpannen er 25 x 35 cm. Har du ikke denne størrelsen på langpanne, bare klem deigen ut på en bakeplate eller i en større langpanne-form. Det går fint.
Da jeg lagde denne oppskriften tok jeg utgangspunkt i den MEGET vellykka oppskriften på glutenfrie boller som jeg har i den nye boka mi «Søt bakst». Vil du kjøpe den, klikk her.
Glutenfri focaccia
300 g semper fin mix
15 g fiberhusk
1 ts bakepulver
8 g salt (2 ts)
20 g fersk gjær
3 + 1 dl lunkent vann
2 ss olivenolje
Til toppen:
En god olivenolje, flaksalt og det du måtte like å strø på toppen av en focaccia, for eksempel soltørket tomat, oliven, provence-krydder etc.
Slik gjør du:
1. Vei opp det tørre.
2. Mål opp 3 dl lunken væske, rør ut gjæren.
3. Hell i væske+ gjær + olje og start maskinen (bruk grind eller k-visp)
4. Kjør maskinen på litt rask fart i starten for å få alt sammen til en deig.
5. Etter et par-tre minutter, tilsett en halv desiliter lunkent vann. Kjør deigen på middels fart, før du tilsetter den siste halve desiliteren med vann.
6. Stopp maskinen og skrap opp fra kanter og bunn. Kjør deigen totalt 7-8 minutter.
7. Fordel deigen på en bakeplate eller i en langpanne (25 x 35 cm). Bruk baksiden av en skje og hell litt olivenolje på den. Glatt deigen utover så den blir ca. 3-4 cm tykk.
8. La deigen heve i ca. 1 time+. Ha på olje, krydder og flaksalt, stikk fingrene forsiktig nedi.
8. Stek focacciaen ett hakk ned fra midten, 230 grader varmluft, gjerne med pizzaeffekt. Ferdig på 10-12 minutter.
9. Ikke la focacciaen bli stående for lenge i formen, da vil fuktigheten slå tilbake og gi en svampete bunn. Prøv å få den over på rist etter et par-tre minutter. Avkjøl HELT før du skjærer i den.
Fordel deigen i en langpanne eller på en bakeplate. Hell litt olje på baksiden av en skje mens du stryker deigen utover. Den skal bli ca. 3-4 cm høy. La heve i ca. 1 time.
Ha på olje, flaksalt og krydder. Stikk fingrene forsiktig nedi, ikke lag for mange hull, da punkterer du hele focacciaen. Stek på 230 grader varmluft, ett hakk ned fra midten, gjerne med pizzaeffekt.
Ikke la focacciaen bli stående i formen eller på brettet for lenge, da vil fuktigheten slå opp i den igjen og lage den til en svamp. Dra den over på rist etter et par-tre minutter. Må være HELT avkjølt før du skjærer i den.
Ann Kristin
Tror du det går det bra å kaldheve over natten? Med 10 g gjær?
Elin Krem.no
Litt usikker, har aldri forsøkt å kaldheve glutenfritt…tror jeg ville tatt litt mer gjær – kanskje 15 g?
Ann Kristin
Takk for svar :D. Jeg får teste det ut 🙂
Maria Birkeland
Hei. Tar du fiberhusken sammen med resten av det tørre? Rører ikke ut separat?
Elin Krem.no
Sammen med det tørre, ja..
Rita
Knallgod oppskrift! Har prøvd mykje glutenfri bakst utan hell, men denne oppskrifta var suksess. Både mor og svigermor var nøygd med resultatet😉
Elin Krem.no
Hurra, nå ble jeg glad! Tusen takk 🙂
Anne l
Kan den lages dagen før, eventuelt fryses to dager før ..eller blir der stor forskjell på smak ?
Elin Krem.no
Denne tåler dårlig å oppbevares til dagen etter. Det beste er å fryse den (hvis du ikke kan lage den fersk).
Mona Syversen
Kan jeg bruke tørr gjær?
Superfine oppskrifter du har 🤗🥰
Elin Krem.no
ja, det kan du