Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Grove franskbrød

Picture

Landgang som metter

Jeg har laget det vi i gamledager kalte «landgang». Lange rundstykker med pålegg. Det er januar har jeg skjønt at mat i disse dager må ha preg av sunnhet. Så derfor ble de laget med grovt mel. Men når februar kommer kan de godt lages fine. Gjerne med et tykt lag meierismør under pålegget. I februar, altså. 
Det er januar og feeden på Instagram består av grønt drikke i glasset, grønn salat på tallerkenen og bilder av biter med tørrstekt kylling med hashtag #loveit. I går hørte jeg på nitimen, hvor ypperste-helseguru-prest Berit Nordstrand messet for lytterne hvordan man skulle få seg et nytt liv på tolv uker. Programlederne lå nærmest på kne og tilba. Ser på den grønne plenen utenfor og tenker at det er noe sykt over det. Jeg kjenner jeg blir helt grønn i trynet av dette slanke og helse-hysteriet som slår inn så snart det siste stjerneskuddet er slukket på nyttårsaften. 

Det er sikkert mange som har spist litt for mye godt i julen, men hva så? Hva er det egentlig vi holder på med hver januar? Hvorfor dette hysteriet?  Ta vare på kroppen din, men slutt å sende hat-meldinger til deg selv, bare fordi det er januar. Det er nemlig det som skjer. Vi forakter noen ekstra kilo på kroppen. Hva slags melding sender det til barna våre? Sunnhet, hva er egentlig det? Pakk dere vekk, hele helseguru-gjengen. Jeg kjøper ikke et eneste ukeblad, ikke ei eneste bok. Jeg trenger ikke den destruktive masse-propagandaen deres. 

Sånn, nå har jeg bjeffet fra meg. 

En gang var jeg butikkdame med rødt butikkforkle, regulering på tenna og permanent i håret. Og før bakeributikken åpnet sto vi og smurte og smurte og smurte. Landgang med ost og landgang med skinke. Så enkelt, så godt. Ikke var det dyrt heller. Lukten av fersk bakverk og nyhøvla agurk er faktisk et godt salgstriks. Du fikk lyst på disse godsakene med det samme du åpnet døra til butikken.

Disse grove franskbrødene kan gjerne lages som rundstykker, brytebrød eller som vanlig brød. Året er nytt og mulighetene er mange.   

Her får du 12 tips for å lykkes med gjærdeig

Grove franskbrød
350 g hvetemel
150 sammalt hvete grov
2 ts salt
2 ss sukker
3 dl væske ++ (melk eller vann)
25 g gjær
4 ss smør eller olje
1 egg (valgfritt)

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, varm væsken fingervarm og hell i. 
2. Tilsett gjær, smeltet smør/olje og egg. 
3. Deigen eltes godt til den er smidig. Tilsett litt ekstra vann om deigen syntes fast. 
4. Settes et varmt og fuktig sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse knas den godt sammen og deles opp i emner a 100 gram. 
6. Lag pølser av deigemnene og sett på plate. Sett til heving et lunt sted ca. 45 minutter.
7. Pensle med litt vann og snitt forsiktig med en skarp kniv før du steker.
8. Stekes på 220 grader i ca. 10-12 minutter.

Picture

For å få disse likest mulig, vei opp hvert deigemne til ca. 100g
Picture

Legg deigemnene under plast så de ikke tørker ut. Klem deigklumpen flat og klem den sammen som vist. Rull så ut til en lang pølse.
Picture

Pass på å få deig-skjøten under! Pensle med litt vann og snitt med en skarp kniv rett før de går i ovnen. 
Picture

Drysset litt mel på toppen, men det velger du selv.
Picture

Lunsjen er klar! Servert med nype-te :) 
Be the first to write a review
10 Comments
  • Torill
    Svar
    Posted at 04:58, 8. januar 2015

    Bra bjeffet!
    Det var lenge siden landgang og ferske franskbrød. Må visst ha meg en bakedag snart. Inspirerende!

  • cili32
    Svar
    Posted at 09:38, 8. januar 2015

    Takk. For noen er januar den mest krevende måneden av alle; ikke fordi man skal ned i vekt etter jula, men fordi man gjennom hele året forsøker å fokusere på at kropp og mat-kontroll ikke nødvendigvis er de viktigste ingrediensene til et lykkelig liv. JAAA til et godt «gammeldags» kosthold, hvor alt er lov, men i normale mengder, og hvor man ikke nødvendigvis må proklamere dersom man må ta seg sammen litt igjen i januar.

  • Marlen
    Svar
    Posted at 10:31, 8. januar 2015

    Endelig noen med sunn fornuft 🙂

  • Maja
    Svar
    Posted at 11:58, 14. januar 2015

    Gleder meg til Februar 🙂 ikke bare for fine landganger med meierismør men fordi da er det tid for Semlor nam! nam!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 15:30, 14. januar 2015

      Ja, gjett! Og vet du hva? Jeg har allerede spist!

  • Maja
    Svar
    Posted at 14:33, 15. januar 2015

    Hva?! Har du allerede spist Semlor?! Du altså… 🙂

  • Martine
    Svar
    Posted at 06:53, 21. juni 2015

    Hei! Vekten er tom for batteri. Har regnet om melinnholdet til dl. Men jeg lurer på ca hvor mange baguetter det blir per oppskrift? 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 07:54, 21. juni 2015

      Det blir 6 eller 7 stykker, kommer an på hvor store du lager dem 🙂

  • May Iselin
    Svar
    Posted at 23:50, 15. november 2017

    Laget denne i dag, venter på at ovnen skal bli varm for å steke de 🙂
    Jeg veide emnene til rundt 112 gram og fikk da 8 stk 😉
    Håper disse kan fryses? Hvordan tines de evt? 🙂
    Veldig spent på disse, da jeg ikke har noe bakemaskin og egentlig bare blanda den sammen med en skje! Haha!

    • KOnditor-Elin
      Svar
      Posted at 08:57, 16. november 2017

      Putt dem i en tett plastpose og legg i fryseren. Ta ut og legg i ovnen (ca. 150 grader varmluft i 4-5 minutter) så er de raskt tint 🙂

Post a Comment

Comment
Navn
Email
Website

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...

Julegeiter

I Rogaland er det ved juletider tradisjon å...

Mini suksessterter

Jeg hadde eggeplommer og malte mandler til overs...

Fyrstekake med en vr..

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...