Grove hamburgerbrød

Grove hamburgerbrød

Det er januar og ikke akkurat grillsesong. Likevel har jeg bakt halvgrove hamburgerbrød, fordi brødene har mange anvendelser. De kan smøres med pålegg til ei matpakke, brukes til fiskeburgeren, til Bahn mi (vietnamesisk baguette) eller til pulled chicken / pork.

Mine hamburgerbrød er super-duper mjuke fordi de er laget med en asiatisk baketeknikk kalt tangzhong. Hvis du ønsker å lage brødene fine, ikke grove, har jeg en kremoppskrift her

Og hvis du reagerer på at brødene «bare» er halvgrove har det sin naturlige forklaring. Jo mer grovt, jo tyngre bakverk. Jeg ønsket disse lette, med en typisk hamburgerbrødkonsistens, ikke helgrove, tunge klumper.

Du kan selvfølgelig lage pølsebrød også. Deigvekt per emne er da ca. 50 g. Egner seg godt for frysing.
Vil du doble oppskriften? Doble alt.

Halvgrove hamburgerbrød (12 stk)
Lag jevning først av:
40 g hvetemel
200 g vann


tilsett i bakebollen:
250 g hvetemel
200 g sammalt hvete fin
200 g vann
20 gram gjær eller 6 g tørrgjær
6-8 gram salt (ca. 3 ts)
20 g sukker (ca. 3 ss)
40 gram smør i terninger


Slik gjør du:
1. Lag jevning av vann og hvetemel. Varm til det tykner. Avkjøl til romtemperatur. Bland jevning med resten av ingrediensene i en bakemaskin (bortsett fra salt og smør), tilsett kald væske.
2. Elt på middels fart i 10-15 minutter. Tilsett salt og smør. Elt videre noen minutter, til du kan ta glutentesten.
3. Deigen settes på benken en times tid. (Pakk bakebollen inn i en pose).
4. Når deigen har hvilt, del opp til tolv emner på ca. 80 gram. Trill til boller.
5. Plasser deigemnene på en plate med bakepapir. Klem dem helt flate, ta gjerne litt mel på hendene.
6. La heve i ca. 30-45 min (med tørrgjær går det lenger tid ). Spray eller pensle med vann under heving så ikke deigen tørker ut.
7. Pensle eller spray med vann, strø på sesamfrø.
8. Stekes litt ned i ovnen på 225 grader over7undervarme ca. 10-15 minutter, eller 220 grader varmluft i ca. 10 min.

Etter at deigen har hvilt, del opp i ca. 12 biter.
Trill til boller og klem flate på et brett.
Spray eller pensle med vann under etterheving.
Pensle eller spray på vann før steking, dryss på litt sesamfrø om ønskelig.
Stekte på 220 grader varmluft, 10 minutter.
Gode til matpakka, gode til burger, gode til pulled pork…
Brødene er godt egnet til frysing.
1Kommentar
  • Bente Jakobsen
    Svar
    Skrevet på13:43, 22. januar 2023

    Fantastisk god oppskrift! Jeg lagde brytebrød av deigen og det ble veldig vellykket!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Sukkerkringler

Sukkerkringler er myke boller penslet med godt smør...

Hindbærsnitter - br..

En gammel, dansk klassiker som aldri går av...

Grove hamburgerbrød

Det er januar og ikke akkurat grillsesong. Likevel...

Tropisk dessert

Årets siste blogginnlegg er som en mild bris...

Thestokker

Thestokker kan best sammenlignes med biscotti før de...