Din handlekurv er nå tom!
Havreboller
For et par uker siden fikk jeg et spørsmål om det gikk an å lage boller av havreloffoppskriften min? Vedkommende skulle på bilferie med ungene og trengte noe som kunne mette litt mer enn vanlige boller. Jeg sendte avgårde noen instrukser og tenkte, dette må jeg jo bake selv også. Ettersom boller fortjener å bli spist dagen etter har jeg laget disse med tangzhong-jevning. Det forlenger holdbarheten og gjør bollene saftigere. Jeg har også tatt med oppskrift uten tangzhong.
Havremel er kjøpt på butikk med større utvalg, men du kan også prøve å kjøre havregryn til mel på en kraftig foodprocessor.
La meg si det først som sist: dette er ikke sunnere boller. Det er nøyaktig samme mengde sukker og smør som i den «vanlige» oppskriften min, men noe av melet er erstattet med havremel.
Så kommer vi ikke unna temaet klissete deig. Tangzhong betyr mer væske i deigen og denne deigen kan virke uhåndterlig for mange. I dag ble min deig veldig bløt, men det gikk fint likevel. Bruk gjerne litt mel når du skal ta deigen på bordet, men ikke less på. Jeg tok litt olje i hendene og trillet fine boller.
Havreboller tangzhong
jevning:
50 g hvetemel
250 g vann eller melk (2.5 dl)
——————-
300 g hvetemel
150 g havremel
125 g vann eller melk (1.25 dl)
20 g fersk gjær
90 g sukker (1 dl)
75 g smør/ margarin
1-2 ts kardemomme (valgfritt)
1 egg (valgfritt) eller 1/2 dl vann
(tilsett gjerne 150 g rosiner om du liker det)
Slik gjør du:
1. Lag jevningen ved å varme mel og vann til ca. 65 grader. Avkjøl.
2. Vei opp og ha jevningen + resten av ingrediensene i bakebollen bortsett fra smør/ margarin.
3. Kjør deigen sammen, stopp og skrap opp fra bunnen om det trengs.
4. Etter ca. 15 minutter, tilsett smør/ margarin.
5. Kjør deigen på lav/middels fart i ca. 20 minutter totalt, skru opp farten litt og elt kraftig siste fem minuttene.
6. Sett deigen under plast, la den stå på benken en times tid.
7. Del deigen i femten til sytten biter. Trill boller. Ta gjerne litt nøytral olje på hendene om deigen er klissete. La etterheve i 30-45 min.
8. Skru ovnen på 225 grader. Pensle med egg eller vann før steking.
9. Sett brettet ett hakk ned fra midten og stek 7-12 minutter. Avkjøl på rist.
Havreboller (uten tangzhong)
350 g hvetemel
150 g havremel (om du ikke har havremel – finmal havregryn i en foodprocessor)
3.5 dl vann eller melk
20 g fersk gjær
90 g sukker (1 dl)
75 g smør/ margarin
1-2 ts kardemomme (valgfritt)
1 egg (valgfritt) eller 1/2 dl vann
(tilsett gjerne 150 g rosiner om du liker det)
1.Vei opp ingrediensene i bakebollen bortsett fra smør/ margarin.
2. Kjør deigen sammen, stopp og skrap opp fra bunnen om det trengs.
4. Etter ca. 15 minutter, tilsett smør/ margarin.
5. Kjør deigen på lav/middels fart i ca. 20 minutter totalt, skru opp farten litt og elt kraftig siste fem minuttene.
6. Sett deigen under plast, la den stå på benken en times tid.
7. Del deigen i femten til sytten biter. Trill boller. Ta gjerne litt nøytral olje på hendene om deigen er klissete. La etterheve i 30-45 min.
8. Skru ovnen på 225 grader. Pensle med egg eller vann før steking.
9. Sett brettet ett hakk ned fra midten og stek 7-12 minutter. Avkjøl på rist.
Reidun Johanne Ruud
Takk for denne resept 😊😊. Den skal prø…..
Rigmor Opsvik
Sliter med bakesperre…så takk for insp!! Disse skal testes idag 🤩🤩
Heidi Moseby
Herlig 😍
Mette
Tror disse smaker ekstra godt med tranebær i😋👍