Julete  gjærbakst

Julete  gjærbakst

Grunnoppskrift gjærdeig
550 g hvetemel (ca.10 dl)
100 g sukker (1,1 dl)
1/2 ts kardemomme 
100 g smør
3 1/2 dl melk
50 g gjær
1 egg 

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, varm melken til fingervarm, rør ut gjæren og hell i. 
2. Tilsett smeltet smør og egg. 
3. Deigen eltes godt til den er smidig. 
4. Settes et varmt og fuktig sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse knas den godt sammen og deles opp i passe store emner som trilles til boller/ andre varianter og settes på plate med bakepapir. 
6. La bakverket heve på et varmt sted før det pensles med egg utblandet med litt vann. 

Settes inn i ovnen på 220 grader i 10-15 min. (Boller, kanelsnurrer, Lussekatter)
180 grader i 45 minutter – 1 time. (Kringle, prinsessekake)

Mine julete figurer er laget etter fri fantasi, og ikke alt blir like flott etter heving og steking. Jeg har brukt en trinse (pizzahjul) til å skjære ut grunnformene. En huskeregel er å kjevle tynt, klemme alt godt på plass (bruk gjerne bitte litt vann når du skal feste – så faller det ikke fra hverandre under steking). Min nisse fikk en morsom bart etter en tur i ovnen, men godt smaker det allikevel. Har brukt noen sjokoladeknapper til øyne her (veldig små) og rullet ting i perlesukker. Husk å steke det som er tynt og lite sammen, og det som er litt større, som trenger litt lengre tid sammen.


Les også: 12 tips for å lykkes med gjærdeig.

Når du ikke orker en eneste pepperkake til…

…DA skal du tenke på dette blogginnlegget. For er du en småbarnsmor som jeg, så vet også du at det blir det maaaange pepperkake-bake-dager fremover. Derfor tenkte jeg å være litt føre var og gi deg ideen om å lage julete gjærbakst. Når du ikke klarer en eneste svidd pepperkake mer med klissete melis, dynget med non stop og seigmenn, da drar du frem kjøkkenmaskinen og sier; – Nei, unger, nå har vi bakt nok pepperkaker for en stund. I dag blir det andre boller!
Picture

Engel med glitter i håret? Synger gjør hun i hverfall…
Picture

Flettet som en vanlig julekurv. Husk å kjevle deigen ganske tynn og klemme GODT sammen i endene.
Picture

Nissefar med rim i barten (perlesukker). Også her bør du kjevle ansiktsformen ganske tynn.
Picture

Akk, så enkelt, akk så godt. Ei god gammaldags hvetekringle med perlesukker.
Picture

Varm kakao med krem venter på sine små julevenner. Smaker perfekt en førjulsdag 🙂
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits