Karamellkaker med sjokosmak

Karamellkaker med sjokosmak

Bilde

Seige og småsprø kolakakor med sjokosmak

Jeg har vært i Sverige i helgen og der ble jeg inspirert til å bake noe erkesvensk, nemlig kolakakor. Kolakakor er egentlig uten kakao, men jeg hadde lyst på litt sjokosmak (kan droppes). Sier som svenskene: Himla gott! MUMS!
I helgen har jeg vært i Stockholm for å følge det norske Baker- og Konditorlandslaget i deres konkurranser. Vi var på Bak och Chokladfestivalen, en messe med masssse sjokolade. Sjøl fikk jeg ikke sett så mye av den, men det var masse, masse som skjedde – hele tiden. Blant annet ble det arrangert et Kladdkake-race for barn. En konkurranse om å bake den beste kladdkaken. Dommer var sveriges beste konditor. FOR en publikumsoppslutning.

Så hadde de noe veldig gøy – Blogg och konditorduellen. En konditor og en blogger dannet lag og konkurrerte mot hverandre. For en genial idè! Alle de største bakebloggerne i Sverige var med, og jury var publikum som fikk smake og avgi poeng. Så ble det semifinaler, og til slutt finale.

Fikk en prat med en av bloggerne Lindas bakskola - som vant hele konkurransen sammen med Sara Aasum Hultberg (årets konditor i Sverige 2014). Linda har nesten femti tusen følgere på Instagram og baker for det svenske bladet Hembakat. Hun syntes det var utrolig stas å få jobbe med en «proff», noe de fleste bloggerne ga uttrykk for. 

Men over til dagens oppskrift, som kanskje er litt julete? Det passer meg helt perfekt, for jeg er en juleelsker som har et spesielt varmt forhold til svenskenes feiring av høytiden. Det kan du lese mer om her.

Oppskriften er veldig enkel, det er bare å blande alle ingredienser sammen, enten ved hjelp av en maskin eller ved hjelp av hendene. Vil du ha originale kolakakor dropper du kakaoen. Så må du må sørge for at smøret er mykt. Her skal du få mitt triks til et romtemperert smør på 1-2-3: Skjær smøret med en ostehøvel. Jo tynnere skiver, jo fortere mykt. 

Oppskriftene jeg fant på nett er nesten identiske alle sammen, men jeg har byttet ut noe av sukkeret med brunt sukker. (Kakene lages kun med hvitt sukker om du ikke har brunt). Det brune sukkeret gir en ekstra god karamellaktig smak, og jeg brukte et light brown fra Tate & Lyle. Tyrker’n på hjørnet har alltid en masse forskjellig brunt sukker, typer som du ikke finner på Rema. Jeg plukker nesten alltid med meg en pose eller tre når jeg er å handler.

Det hvite perlesukkeret er kjøp i Sverige, men er ikke et must. Bruk det goe’ gamle du har i skuffen. 

Karamellkaker med kakao
100 g smør
75 g brunt sukker – ta det du har, jeg brukte lyst brunt sukker
30 g sukker
1 ss lys sirup
1 1/2 ss kakao
1 1/2 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
140 g hvetemel

Slik gjør du:
1. Bland alle ingrediensene i en bakebolle (smøret må være mykt) , kjør sammen med en grind til det blir en deig. Har du ikke bakemaskin kan du smuldre sammen alle ingredisense med fingrene. 
2. Rull ut tre pølser på en bakeplate kledd med bakepapir. 
3. Bruk en gaffel for å lage mønster, pensle med egg og strø på perlesukker.
4. Stek i 15 minuter på 200 grader.
5. Skjær opp stengene på skrå (se bildet) mens de er litt lunkne. 
6. Avkjølse og oppbevares i tett boks. 

Bilde

Rull stengene ut til tre pølser, klem ned med en gaffel og pensle med egg. Strø på perlesukker.
Bilde

Bilde

Avkjøl stengene noe før de skjæres i 
Bilde

Tack så mycket för receptet, søta bror. Vi hõrs!
14 Kommentarer
  • Skrevet på16:19, 15. oktober 2015

    Det så deilig ut, så den oppskrifta skal prøves 🙂 Ha en videre fin dag 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på18:15, 18. oktober 2015

      Takk – ha en fin dag Svein!

  • Maja
    Svar
    Skrevet på20:59, 15. oktober 2015

    Skal prøves! Men hvor brede skal pølsene være? De ser ikke så brede ut, flyter de ut, for jeg syns de ferdige kakene ser bredere ut?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på18:14, 18. oktober 2015

      Pølsene er 2-3 cm tykke,men flyter ut litt i ovnen 🙂

  • Sofie
    Svar
    Skrevet på10:17, 27. oktober 2015

    De her er SÅ gode! Vi spiste opp alle på to dager. Gode som de er, men helt nydelige om de dyppes i kaffen. I dag skal jeg droppe kakaoen og lage en karamellvariant 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på10:19, 27. oktober 2015

      Jeg er så enig! De smaker like godt uten kakao også 🙂 Takk for hyggelig kommentar Sofie!

  • øystein hoff
    Svar
    Skrevet på19:55, 15. november 2015

    Driver litt mye.kan hende man skal gå litt ner på bakepulver,samt litt på steiketida.
    Knallgode kaker😊

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på19:59, 15. november 2015

      Ja, gjerne det, Øystein 🙂 Takk for innspill!

  • Astrid Grønnesby
    Svar
    Skrevet på16:25, 29. november 2016

    Bakte disse i går,smakte bare brent..prøvde igjen i dag,180 grader og 12 minutter var passe i min ovn,ble nydelige,guttene smilte bredt etter å ha fått smake på skalkene 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på16:29, 29. november 2016

      Så bra Astrid! Steketid er jo litt vanskelig å anslå, kommer an på hvor tykke pølsene blir. Supert at du prøvde igjen. Takk for at du deler!

  • Suzanne
    Svar
    Skrevet på10:00, 13. desember 2018

    Kan man lage deigen på forhånd og oppbevare i plast i kjøleskapet? I så fall, bør deigen komme tilbake til romtemp før de stekes?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på11:42, 13. desember 2018

      Disse pinnene inneholder natron, dermed vil noe av heveeffekten forsvinne under oppbevaring, men utover det, ja, den bør bli litt mykere før du ruller den.

  • Suzanne
    Svar
    Skrevet på16:12, 15. desember 2018

    Natron!? Står bakepulver i oppskriften. Blir spennende å steke nå da😜

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på10:45, 16. desember 2018

      Disse er med bakepulver, ja…

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits