Kjettingkringle med eplefyll

Kjettingkringle med eplefyll

Picture

Gjærbakst med eple, kanel og sukker

Luftig, smakfull og langt fra kjede-lig…
Dagens gjærbakst er et lite eksperiment. Jeg hadde lyst til å lage en ring-i-ring, akkurat som en julelenke, men tenkte det ville bli for kjedelig bare med vanlig bolledeig. Så jeg gjorde det litt vanskeligere…men egentlig er det jo ikke SÅ vanskelig. Jeg fylte med kanel, sukker, smør og små eplebiter av sommereple. Det ble akkurat så godt som jeg hadde håpet! 

Om du ikke lager akkurat dette mønsteret, lag heller to små kringler enn en stor tykk. Ofte blir slike tykke kringler med fyll rå i midten og tørre ytterst fordi de er vanskelig å gjennomsteke. Denne er gjort enkel å gjennomsteke. Det tar 15-20 minutter. 

Skal jeg dra fram et kritisk punkt må det være skjøtene når ringene skal settes sammen. Klem de GODT sammen. Om de sklir litt i fra hverandre. 

I fjor lagde jeg en enkel kringle med eplefyll du kan se her

Kringlekrans med eple
300 g hvetemel
2 dl melk
12 g gjær
30 g sukker
1/2 ts kardemomme
50 g smør

Fyll:
1-2 epler skåret i fine små biter. 
50 g brunt sukker
1-2 ts kanel
50 g mykt smør 

Skrell og hakk eplet i fine biter. Rør sammen kanel, sukker og smør til en jevn blanding. 

Slik gjør du:
1. Ha alt det tørre + kald eller romtemperer t væske i bakebollen og elt t i ca. 10 minutter. Tilsett smøret i terninger og elt i 10 minutter til. 
2. La deigen hvile ca. 20 minutter.
3. Kjevle deigen ut til et rektangel. Deigen skal være ca. 70 cm x 25 cm. Smør på smør, kanel og sukker.
4. Del den opp i stykker på 10 cm. 
5. Legg på eplebiter på hvert deigstykke. Rull sammen. 
6. Hekte pølsene sammen i hverandre omtrent som du lager en julelenke. Klem endene GODT sammen. 
7. La kringlekransen helve ca. 1 – 1.5 timer. 

8. Stek litt ned i ovnen på 225 grader i 15-20 minutter.

Picture

Kjevle deigen 70 cm x ca. 25 cm. Stryk utover fyllet. 
Picture

Picture

Del deigen i stykker på 10 cm og legg på biter av eple. 
Rull sammen. Klem pølsene sammen til en ring. 

Klem skjøtene VELDIG godt sammen. 

​Træ ringene i hverandre. 

Picture

Forsøk å plasser skjøtene på ringene under den neste ringen. De lange skjøtene skal ligge ned mot platen. 
Picture

Lag en ring og klem ekstra godt på de skjøtenen EN gang til….de har en tendens til å skli opp jo lenger deigen hever..
Picture

Hev kringlen i 1 – 1.5 timer, pensle med egg og stek på 225 grader i 15-20 minutter litt ned i ovnen. 
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits