Klementinkake med sjokolade

Klementinkake med sjokolade

Bilde

Kake med kraftig sitrussmak

Liker du kraftig sitrussmak? Da skal du koke klementinene og putte dem i kaka. Denne lille langpannekaken er januar-vennlig, med lite sukker og helt uten tilsatt fett. 
Godt nyttår godtfolk!

Jeg har gått på en klementin-smell og har altfor mange klementiner igjen fra jul. I fjor lagde jeg en aldeles nydelig klementinmarmelade, i år ble det en helt utrolig god kake av de overmodne klementinene. 

​Kaken ligner litt på denne sitruskaken med mandler – som er glutenfri og uten fett, men her har jeg byttet ut malte mandler med vanlig hvetemel. Det gjør at den henger litt bedre sammen. Som nevnt innledningsvis – dette er en kake med skarp sitrussmak. Sammen med mørk sjokolade syntes jeg den ble heelt nydelig, men for enkelte kan den nok bli i skarpeste laget.  Kaken er tilsatt fem kokte klementiner. Disse er kokt i to timer og most med en stavmikser. Vei opp så du ikke får for mye fuktighet i kaken. Om du ikke vil ha den fullt så skarp (bitter) i smak kan du fjerne skallet på tre av fem klementiner før du moser. Får du for lite moste klementiner, tilsett litt væske (for eksempel melk) så du får ca. 360 gram til sammen.

Sitruskaken er uten fett. Det gjør at konsistensen blir litt annerledes enn en vanlig formkake. Liker du den ekstra myk og saftig kan du gjerne tilsette 100 g smeltet smør. For å unngå at kaken får konsistens som en sprettball, rør minst mulig etter at melet er tilsatt. 

Sjokolade er etter min mening perfekt sammen med sitrus, derfor har jeg tilsatt 50 gram i røra (hakket) og 50 gram på toppen av kaken. Dette er bare smak og behag og kan sløyfes om du ikke liker det. 

Kraftig klementinkake med sjokolade
4 egg
150 g sukker
250 g hvetemel
1.5 ts bakepulver
1.5 ts vaniljesukker
350-375 g finmoste kokte klementiner (ca 5 stk)
en klype salt
50 gram hakket (mørk) sjokolade

Glasur:
50 g sjokolade
50 g fløte

Slik gjør du:
1. Kok 4-5 klementiner i vann i rundt 2 timer. Ta de ut av kjelen og sett til avkjøling. 
2. Pisk sukker og egg til eggedosis. 
3. Fjern overflødig væske (klementinene vil falle litt sammen) og bruk en stavmikser for å mose dem. Tilsett moste klementiner i eggedosisen.
4. Sikt inn bakepulver, vanilje, salt og hvetemel. Ikke rør for mye, bare bland såvidt sammen.
5. Helles i en liten langpanne (ca. 25 x 35 cm) eller i en springform ca. 26-28 cm. 
6. Stekes på varmluft 180 grader i 18-20 minutter (sjekk med en pinne om kaken er ferdig. Kaken er ferdig når det ikke henger deig igjen på pinnen). Bruker du en rund springform kan steketiden variere. 
7. Avkjøl kaken på rist. Smelt sammen fløte og hakket sjokolade over vannbad eller i mikro-ovn. Spre utover kaken. 

Bilde

Pisk eggedosis, tilsett moste klementiner, rør så forsiktig inn det tørre. 
Bilde

Bilde

Ha røra i en liten langpanne og stek på varmluft 180 grader i 15-20 minutter. 
Bilde

Smelt sammen sjokolade og fløte og smør utover på toppen. 
Bilde

Svært kraftig sitrussmak på denne, men perfekt sammen med litt mørk sjokolade – og en god kaffekopp. 
2 Kommentarer
  • Audhild
    Svar
    Skrevet på20:57, 5. januar 2017

    Denne så god ut, men brukes det Klementiner med eller uten skall?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på21:42, 5. januar 2017

      Med skall. Det er det som gir den skarpe smaken. Dersom du ikke ønsker å ha fullt så skarp sitrussmak, skrell bort skallet på to- tre klementiner etter at de er kokt.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits