Knuspekake

Knuspekake

For en måned siden besøkte jeg Østre Udnes Bygdekvinnelag og der kom ei dame bort til meg og fortalte om en veldig enkel og god kake hun pleide å lage. Knuspekake. Har jeg aldri hørt om, svarte jeg. Anne Marit, som faktisk er oppvokst bare et steinkast fra mitt eget barndomshjem, ga meg oppskrift, for jeg fikk jo veldig lyst til å teste den ut. Som tenkt, så gjort! I dag har jeg bakt HURJEDAMEJ for en helt himmelsk kombinasjon av smør-karamellbunn, hjemmelaget vaniljekrem, bløtpisket krem og melisglasur med en tøtsj romsmak. Alle disse elementene gikk opp i en høyere enhet, og det var som om englene begynte å synge da jeg smakte. Hæææælelujah, så nydelig godt det smakte!

Oppskriften er enkel, men jeg strevde litt med å lage to tynne bunner av deigen. Det henger nok sammen med at jeg malte mandlene veldig grovt. Måtte sende en tekstmelding til Anne Marit og spørre, og hun forklarte hvordan hun pleide å gjøre det: Tegne opp ring på ca. 24 cm på et bakepapir, så klippe ut rundingen og stryke massen helt ut til kanten med en smørekniv.

Jeg fikk med meg dette litt seint og tegnet ringer på hvert sitt bakepapir og klemte deigen ut med håndflatene. Det tok litt tid, og ikke trodde jeg det skulle bli tykt nok, men det ble det. Alt går! Bunnene ble knasende sprøe og smaker som mandelflarn. Vil du lage kaken over flere etapper kan du gjerne lage både bunnene og vaniljekremen dagen før. Anne Marit fortalte meg at hun alltid lager dobbel porsjon og legger to bunner i fryseren, så kan hun smøre sammen ei kake på null tid. (Mange velger å kjøpe ferdig vaniljekrem, lett å dra sammen ei kake på null komma svisj).

Det er litt vanskelig å skjære stykker av denne kaka fordi den er så sprø, men drit i det! Det får du bare tåle. Så jålete kan vi vel ikke være?

Knuspekake (2 bunner)
100 g smør
100 g sukker
100 g malte mandler
100 g hvetemel

En halv porsjon vaniljekrem (ca. 500g)
1.25 dl melk
1.25 dl fløte
50 g sukker
15g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker)
2 stk eggeplommer

Splitt vaniljestangen (eller bruk vaniljepasta/ vaniljesukker), skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles.

3 dl kremfløte tilsatt 3 små skjeer sukker

150 g melis og vann til passe tykk glasur
evt. romsmak (jeg brukte under 1 ss ekte rom)

Slik gjør du:
1
. Rør sammen smør og sukker til det blir lyst og luftig.
2. Bland inn malte mandler og mel så du får en fast deig.
3. Tegn rundinger på 24 cm på hvert sitt bakepapir.
4. Del deigen i to og klem ut deigen i hver sin ring. Den skal være tynn.
5. Stek i ca. 15 minutter på 180 grader.
6. Avkjøl.
7. Legg bunnen på et fat og stryk på vaniljekrem (rør den opp hvis den er blitt fast under avkjøling).
8. Pisk kremfløte med litt sukker og stryk ut oppå på vaniljekremen.
9. Legg på den andre bunnen og stryk på melisglasur. Pynt med friske eller kandiserte fioler. Kan gjerne serveres med litt frisk frukt eller bær.

Kok en halv porsjon vaniljekrem. Avkjøl i kjøleskap.
Legg på en runding (24 cm) og tegn rundt x 2
Pisk sammen smør og sukker til det blir lyst, tilsett mel og malte mandler. Kna sammen til en deig.
Del deigen i to og klem ut to like store bunner. Dette er litt vanskelig å få til, men det går bare du får holdt på litt..disse bunnene skal være tynne.
Legg bunn på et fat, rør opp vaniljekremen og pisk kremfløte.
Stryk først på vaniljekrem, så pisket krem. Legg på den andre bunnen på toppen og stryk på melisglasur.
Pynt med kandiserte fioler (eller friske) eller kanskje noen sjokoladepåske-egg? Kaken er vanskelig å skjære, men det kan vi leve med, kan vi ikke?


10 Kommentarer
  • Aud Irene Nyhus Nysæter
    Svar
    Skrevet på16:22, 2. april 2020

    Minner mye om en kake en tante av meg pleide å lage. Ikke smakt den på 30 år…denne må prøves

    • Lena Jacobsen
      Svar
      Skrevet på15:43, 5. april 2020

      Tusen takk for kjempeinspirerende blogg, jeg bakte knuspekake i går den var rågod stor Suksess . 🙏🏻 Lena

  • Elisabeth Kvelland
    Svar
    Skrevet på13:02, 4. april 2020

    Denne lager jeg med havregryn istedet for mandler. Lages helst 2-3 dager før servering, da blir den myk og lettere å skjære i. Knallgod 😋

  • Marit
    Svar
    Skrevet på15:23, 4. april 2020

    Jeg lager den nå,men måtte ha i mer smør,da det ble bare smuler av deigen😅
    Blir spennende å smake på reultatet😀

  • Mathilde
    Svar
    Skrevet på17:09, 4. april 2020

    Har du da samme mengde som mandler? 😊

  • Inger-Lise Tøllefsen
    Svar
    Skrevet på23:49, 7. april 2020

    Hei. Brukte du meierismør i bunnen? Skal bake den i mårra🤩

      • Inger-Lise Tøllefsen
        Svar
        Skrevet på11:00, 8. april 2020

        Takk😊

  • Skrevet på13:50, 12. april 2020

    Jeg bakte denne kaken, brukte 1 ts bakepulver i deigen for at kjeksbunnen ikke skulle bli så kompakt og harde. Det fungerte. Sprø, men mye lettere å dele opp kaka. Kombinasjonen av smakene var bra, men hooooyyyy så søt den var. For søt etter min mening, og jeg elsker alt av kaker, desserter og bakst.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Blåbærmuffins med ..

Har du en rest med vaniljekrem i kjøleskapet?...

Enkel ananas-is

Pinse står for døra og det skal bli...

Hvetestang med kanel..

Jeg har bakt litt søt gjærbakst igjen! Denne...

Saftig rabarbrakake ..

Syttende mai er såvidt over, jeg kjenner det...

Eton mess

Legg på klatter med kremfløte, litt knuste marengs...