Kringle med mandel- og eplefyll

Kringle med mandel- og eplefyll

Picture

To saftige kringler 

Gjærkringle med et saftig fyll er alltid godt, og denne har jeg laget med et morsomt mønster. Ikke vanskelig, lover! 
Kringle er tradisjonsbakst, og denne gang har jeg laget et mandelfyll og tilsatt litt revet eple for å få litt friskhet. Det smaker ikke så mye eple av fyllet, men det er heller ikke meningen. Du kan godt dele eplet i biter i steden og tilsette et eple til dersom du vil ha mer eplesmak, men ikke bruk for mye. Da kan fyllet bli for bløtt og kringlen kan bli vanskelig å gjennomsteke. 


Grunnoppskrift søt gjærdeig
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt 

Fyll:
75 g brunt sukker
75 g malte mandler/ mandelmel
75 g smør
4 g kanel (ca. 3 ts) 
1 revet eple

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett lunken melk, (kan godt ha romtemperatur eller kald) og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske. 
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 5-6 minutter. 
3. Deigen eltes godt (totalt ca. 10-15 minutter) til den er smidig. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. 
4. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
5. La deigen heve til dobbel størrelse (minimum 1 time). Del deigen i to og kjevle ut til et rektangel. Legg på halvparten av fyllet og lag hakk i nederste del av deigen, som en kam. Pensle vann i en stripe under fyllet og rull sammen. Form til en krans og sett på en bakeplate. Gjenta med den andre delen av deigen. 
6.  Settes til heving ca. 35-45 minutter til. Pensle med egg før steking. 
7.  Stekes nederst i ovnen på 220 grader (over/undervarme) ca. 20-25 minutter.

Picture

Picture

Dette blir to runde kringler. Del deigen i to og kjevle ut et rektangel. Ha på fyllet i en stripe, pensle på vann under fyllet, og rull sammen etter at du har laget hakk i deigen. 
Picture

Sett kringlen på bakeplate. Fukt endene med vann så den henger sammen. Sett til heving ca. 30 minutter til og pensle med egg før steking. 
Picture

Stek på 220 grader i ca. 20 minutter. Avkjøl og ha på melis. Kringlen kan godt fryses (uten melis). 
Picture

Nydelig, saftig fyll av mandler, eple, smør, kanel og sukker.  Smakte så nyyyydelig! 
Be the first to write a review
1Kommentar
  • Berit Lie
    Svar
    Skrevet på17:12, 16. mai 2019

    Ha-ha! Ja, da ble det dobbelt porsjon, og det ser jo så enkelt og greit ut, men det ble litt… shabby-rustikt :o)
    Får være raus med melisen, og kanskje dele opp «kringlene» hlet- OG sette bitene litt fra hverandre på fatet! Man skal ikke skue hunden på hårene, og jeg har absolutt trua på at det ikke blir noe å utsette på smaken!
    God helg!!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...

Havrescones

Havrescones - hentet fra boken kokebok fra Kardemommeby,...

Mocca-eclairs

Da jeg kom over dette bildet av kaffe-eclairs...