Din handlekurv er nå tom!
Kringle med mandel- og eplefyll
To saftige kringler
Grunnoppskrift søt gjærdeig
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt
Fyll:
75 g brunt sukker
75 g malte mandler/ mandelmel
75 g smør
4 g kanel (ca. 3 ts)
1 revet eple
Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?
Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett lunken melk, (kan godt ha romtemperatur eller kald) og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 5-6 minutter.
3. Deigen eltes godt (totalt ca. 10-15 minutter) til den er smidig. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. La deigen heve til dobbel størrelse (minimum 1 time). Del deigen i to og kjevle ut til et rektangel. Legg på halvparten av fyllet og lag hakk i nederste del av deigen, som en kam. Pensle vann i en stripe under fyllet og rull sammen. Form til en krans og sett på en bakeplate. Gjenta med den andre delen av deigen.
6. Settes til heving ca. 35-45 minutter til. Pensle med egg før steking.
7. Stekes nederst i ovnen på 220 grader (over/undervarme) ca. 20-25 minutter.
|
|
Berit Lie
Ha-ha! Ja, da ble det dobbelt porsjon, og det ser jo så enkelt og greit ut, men det ble litt… shabby-rustikt :o)
Får være raus med melisen, og kanskje dele opp «kringlene» hlet- OG sette bitene litt fra hverandre på fatet! Man skal ikke skue hunden på hårene, og jeg har absolutt trua på at det ikke blir noe å utsette på smaken!
God helg!!