Lett eplekake

Lett eplekake

Bilde

Lett eplekake du kan lage uten mål (og mening) 

Superduper lettvint eplekake hvor alt du trenger er tre like store kopper eller glass. Ingen vekt. Ingen desilitermål. Det er sunt å gi litt blaffen en gang i blant og denne sukkerbrødaktige kaka med myke eplebiter lar deg gjøre det.. 
Når man henger sammen med proffe landslagsfolk (bakere og konditorer) kan man jo av og til få litt nåia av presisjonsnivået. De har oppskrifter som går på halve gram, og ja, alt er selvfølgelig i gram. Det er kun ved å veie alt pinlig nøyaktig at man kan oppnå suksess. Hørt det før? Jada, det er helt sant. Skal du lykkes med en kake eller en dessert er det aller, aller beste å veie alle ingredienser. Slumping er bannlyst. BANNLYST! Kanskje derfor jeg ga meg med det konkurransegreiene rimelig tidlig. 

Min mamma slumper. Og derfor skylder jeg alltid på henne når jeg plutselig får trang til å slenge sammen noe uten oppskrift. Særlig hvis resultatet ikke blir vellykka. 

Denne kaka er velsignet fri for alt som heter presisjon og nøyaktighet. Dette er en sånn kake hvor det nesten ikke kan gå galt, skjønner du. Og jeg ELSKER å kunne dele sånne superduper-enkle herrrrlige kaker med dere, mine kloke følgere. For, av og til må man bare gi litt blaffen. La humla suse og slenge noe sammen – dytte det i ovnen og se hva som kommer ut. 

Kakeoppskriften er tøyelig og bøyelig – alt du trenger er tre like store kopper eller glass. Du begynner med å kakke egg i den første koppen. Vil du lage en litt stor kake bruker du 5 egg, en litt mindre – bruk 3. Så måler du sånn cirka samme mengde med mel og sukker i de to andre koppene. Pisk egg og sukker, sikt inn mel – ha i en dæsj vaniljesukker om du vil, vend det inn i eggedosisen, og så er kaka nesten ferdig. Bare skrell noen epler som du har i forma helt til slutt. 

Stek kaka i den forma du måtte ha. Jeg brukte en litt for snau form på 20 cm til min kake i dag (med 3 egg) – den ble veldig god, men måtte steke nesten en time. Bruk gjerne en liten langpanne. Da er kaka ferdig på 25-30 minutter. Bruker du en springform på 24-26 cm – beregn litt lenger steketid. Alt avhenger av hvor tykk kaka blir, og hvor mye epler du har i. Jeg kan godt like MYE epler, derfor tok det også litt lenger tid å steke. 

Eplene faller til bunns, og den kan gjerne serveres opp ned. Men sørg for all del å servere noe TIL denne eplekaka. Den er helt uten fett og minner om et sukkerbrød. Derfor smaker den veldig godt med en kremdott til. Overrasket? 

Lett eplekake

3 egg
1 kopp sukker (tilsvarende kopp med eggmengde)
1 kopp mel (tilsvarende kopp med eggmengde)
evt 1 ts vaniljesukker
3 epler tilsatt kanel og sukker

Slik gjør du:
1. Mål opp eggmengde og mål så opp tilsvarende mengde sukker og mel i like store kopper eller glass.
2. Pisk sukker og egg til luftig eggedosis mens du skreller eplene.
3. Sikt inn mel og evt. vaniljesukker. Vend inn med en slikkepott. 
4. Tilsett 2 ss brunt sukker (eller hvitt) og ca. 2 ts kanel i en pose og ha eplebitene i. Rist godt.
5. Hell røra i en smurt form. Ta den du har – dette blir godt uansett. 
6. Legg eplebiter på og stek på 175 grader – til den er ferdig. For å finne ut det må du bruke en bakepinne. Stikk den i kaka (i midten). Henger det deig igjen på pinnen må den steke lenger. Liten form – steketid på ca. 45min til 1 time. Vid form eller liten langpanne – ca. 30 minutter. Har du varmluft – skru på den etter en halvtime om kaka ikke er ferdig.

Serveres lun med et dryss melis og vaniljesaus, pisket krem eller iskrem.

Bilde

Du trenger bare disse tre koppene – mål opp omtrent samme mengde på alt. 
Bilde

Eplebitene puttet jeg i en pose og tilsatte 2-3 ss brunt sukker og 2 ts kanel. 
Bilde

Sikt inn det tørre – vend inn med en slikkepott.
Bilde

Ta kaka ut av ovnen og legg den opp ned på rist. La den avkjøle noe før du skjærer den løs. Dette er bunnen. Du kan godt servere den sånn, eller snu den igjen og drysse på litt melis. Men glem for all del ikke kremdotten! 
Bilde

Ingenting er som norske epler. Du kjøper dem ekstra billig akkurat nå!
2 Kommentarer
  • Inger Anne
    Svar
    Skrevet på19:01, 22. oktober 2015

    Her er en liten versjon til: Spenn fast ett matpapir over bunnen i formen. Smør godt, la det gjerne ligge små klatter her og der. Strø på raust med sukker og kanel. Legg eplene oppå, gjerne fint mønster ned mot bunnen, resten kan en bare øse oppå, og hell kakerøren over. Steke til den er ferdig, Løsne evt. rundet kanten, snu den på ett fat, fjerne form og matpapir. Voila, fin oppned eplekake 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på19:19, 22. oktober 2015

      Helt nydelig – takk for tips Inger Anne!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits