Lussekatt-kake med mandelfyll

Lussekatt-kake med mandelfyll

Bilde

Saftig bollekake med safran

Lussekattene skal bakes til den 13. desember, og i år har jeg valgt å lage en saftig kake av safrandeigen. 
Lussekatter bakes originalt med safran, men min erfaring er at nordmenn ikke er spesielt begeistret for safransmaken. (Eller  kanskje tar jeg feil? ) Om du ikke er så begeistret kan du droppe det dyre krydderet og bare bruke kardemomme i deigen. 

Lussekatt-kake med marsipanfylling
50 g gjær
5 dl melk
1 g safran
(1 ts kardemomme)
1 1/2 dl sukker
1/2 ts salt
13-14 dl hvetemel
150 g smør

rosiner

Remons (fyll):
100g sukker
100 g marsipan (50% mandler)
100 g smør
1 ½ ts kanel
Bland sammen sukker og marsipan, tilsett smør og kanel og rør sammen. 

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin og smuldre i gjæren.
2. Rør ut safran i 2 ss kokende vann. Helles i bakemaskinen. 
3. Deigen eltes godt til den er smidig (ca. 10 minutter). Ha i terninger med romtemperert smør til slutt. Elt deigen enda 5-6 minutter. 
4. Settes et varmt og fuktig sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, ta av en del og kjevle rund. Legg på bunnen av springformen (ca. 26-28 cm) og skjær rundt. 
6. Plasser deigemnenet i smurt form. Smør på et lag med remons og legg på lussekatter. 
7. La heve i ca. 45 minutter. Stek av på ca. 220 grader i 5-7 minnutter (sett gjerne plata litt ned i ovnen). Skru ned temperaturen og stek videre på ca. 200 grader i  ca.10 minutter. Det er litt vanskelig å anslå steketid – kommer veldig an på tykkelse på kaka. 

Det bli enda en del deig igjen  - lag saffransbullar av resten

Bilde

Legg på bunnen av springformen og skjær rundt. 
Bilde

Plasser den i en godt smurt form. Smør på mandelfyll og legg på lussekatter
Bilde

Plasser lussekattene så de har plass til å heve. 
Bilde

Nydelig og saftig bollekake til Lucia-fikat den trettonde. 
No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits