Lussekatter

Lussekatter

Picture

Lussekatter kan lages med kardemomme (gir god smak). Ønsker du gul farge kan gurkemeie tilsettes som fargestoff. Originalt skal disse bakes med Safran (fås kjøpt på apotek). Vær da forberedt på en litt annerledes smak.
Grunnoppskrift gjærdeig
550 g hvetemel (ca.10 dl)
100 g sukker (1,1 dl)
1/2 ts kardemomme
eller 1 g safran / 2 ts gurkemeie
100 g smør
3 1/2 dl melk
50 g gjær
1 egg

Les også: 12 tips for å lykkes med gjærdeig.

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, varm melken til fingervarm, rør ut gjæren og hell i. 
2. Tilsett smeltet smør og egg. 
3. Deigen eltes godt til den er smidig. 
4. Settes et varmt og fuktig sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse knas den godt sammen og deles opp i passe store emner som trilles til boller/ andre varianter og settes på plate med bakepapir. 
6. La bakverket heve på et varmt sted før det pensles med egg utblandet med litt vann.

Settes inn i ovnen på 220 grader i 10-15 min. (Boller, kanelsnurrer, Lussekatter)

8 Kommentarer
  • Line S.
    Svar
    Skrevet på16:57, 9. desember 2017

    Hei Elin:)
    Skal prøve denne oppskriften nå i helga. Regner med at de blir gode, slik som alt du legger ut oppskrifter på blir;) Skal ha førjulskos for en gjeng ungdommer, med lussekatter, gløgg og hjemmelaget pizza. Bare et lite spørsmål…..jeg vil ha lussekattene litt gule og foretrekker som deg kardemomme i stedet for safran. Jeg skal da ha i både kardemomme og gurkemeie, ikke sant? Vil ikke 2 ts gurkemeie gi mye smak av gurkemeie? Smaker kanskje ikke så mye i bakst:) Ha en fin og koselig advent!

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på18:21, 9. desember 2017

    Hei Line S
    Rett på sak – liker du ikke safran, bruk gul farge. Ja, jeg vet det er juks, men ta heller 2 ts med kardemomme og dropp all gurkemeie (dersom det er vanlig boller du liker best!). Best farge får du om du bruker den som er konsentrert (gul pasta). Lykke til!

    • Line S.
      Svar
      Skrevet på22:15, 9. desember 2017

      Tusen takk for raskt svar:) Jeg har gul pastafarge, så da skal jeg prøve det!

  • Stine
    Svar
    Skrevet på22:06, 11. desember 2017

    Hvor mange lussekatter gir denne oppskriften, sånn cirka?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på22:13, 11. desember 2017

      Det komme jo selvfølgelig an på hvor store du lager dem? Hvis deigemnene veier ca. 50-60 gram tipper jeg det blir rundt 15-20 stk.

      • Stine
        Svar
        Skrevet på21:16, 12. desember 2017

        Takker for svar! 😃

  • Mari Lise
    Svar
    Skrevet på20:21, 12. desember 2018

    Hei!
    Nå skal jeg banne i kjerka, så jeg beklager på forhånd; men jeg synes altså at den her Thanzhongmetoden er litt oppskrytt? Nå kan det like gjerne være mine bakeskils det skorter på, men har gitt metoden en del forsøk nå uten at jeg blir riktig fornøyd…
    Uansett, jeg sverger til dine oppskrifter når det skal bakes og det er ikke din feil at jeg ikke lykkes/er lykkelig med tampongmetoden 😊
    Når alt dette er sagt ønsker jeg å bake lussekatter i morgen, ser av oppskriften din her at melken skal varmes og smøret smeltes, er dette fordi det er lussekatter?
    Mener du sier at man ikke trenger å gjøre dette med vanlig bolledeig?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på11:44, 13. desember 2018

      Hei Mari. Tangzhong er magisk! Hilsen fæn. Når det er sagt – dette er en gaaaaammmel oppskrift, jeg lager ikke boller på denne måten lenger, men tilsetter gjæren rett i bollen, varmer ikke melka og har i smøret i terninger etter 10 min elting. Men, det blir boller av detta også, altså.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits