Lussekatter i ring

Lussekatter i ring

Bilde

Luftige og gode lussekatter med safran og kardemomme

Til helgen skal mange spise disse gule bollene. Mine ble akkurat som jeg ønsket: de nærmest svevde av plata. Litt ekstra luftig og god gjærbakst – og jeg blir skyhøy på meg selv. Skal ikke mer til for en baker- wannabe.
Det er like før Lucia på vår terskel står – hvitkledd, med Cherrox og lys i hår. På skolen skal vi ha Luciakos etter at elevene har sunget san-a-a-a-an-ta-a-luuuuuu-siiiiaaaaa, og jeg har allerede bakt ferdig rundt 40 lussekatter som ligger i fryseren. 

Skal det holde til hele klassen er trikset å lage bollene akkurat passe store. Derfor veier jeg opp hvert deigemne. De bør veie 40 gram – pluss-minus. Ikke mer. 

Deigen fikk heve lenge før jeg begynte å bake ut deigen. Det gjør ingen ting om den står over 2 timer, men rundt 1 til 1 1/2 time holder. 

​Etter at bollene er ferdig hevet – før det skal i ovnen – kan det være lurt å dytte rosinene litt godt ned, slik at de ikke velter ut under steking. Så pensler jeg lett med et egg utblandet med litt vann før de går i ovnen.

Smaken er som baken – noen vil bare ha safran, andre bare kardemomme. Jeg har tatt litt av begge deler, ut i fra den erfaringen at barn ikke alltid er like glade i safransmaken alene. 

Lussekatter (ca.40 stk)
50 g gjær
5 dl melk
1 g safran
(1 ts kardemomme)
1 1/2 dl sukker
1/2 ts salt
13-14 dl hvetemel
150 g smør

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin og smuldre i gjæren.
2. Ta kald melk fra kjøleskapet og rør inn safran. Helles i bakemaskinen. 
3. Deigen røres sammen og eltes så på høy hastighet. 
4. Tilsett smøret i terninger når deigen er eltet smidig. 
5. Fortsett elting til du kan dra deigen mellom fingrene uten at den revner. 
6. Settes til heving på benken i 1-2 timer (deigen skal bli dobbel i størrelse – minst). (Pakk bakebollen inn i en pose) 
7. Når deigen har hevet til dobbel størrelse knas den godt sammen. Del opp i deigemner på ca. 40 gram. .
8. Form til lussekatter og plasser på bakeplate med bakepapir. Trykk i rosiner. 
9. La heve i ca. 45 minutter før du pensler med egg. Stek av på ca. 220 grader i 7-10 minutter.

​Har du lyst til å lage en luksus-utgave av disse kan du prøve deg på disse safransnurrene med marsipanfylling. Nyyydelige!

Bilde

Jeg la rosinene i litt varmt vann, så svulmet de ekstra godt opp og ble saftige og gode. 
Bilde

Har du lyst til å lage en krans – ta gjerne og tegn en runding (legg en tallerken på bakepapiret) før du plasserer lussekattene. 
Bilde

Mørke skal flykte snart - Fra jordens daler - Slik hun et underfullt- Ord til oss taler - Dagen skal atter ny - Stige av røde sky
Santa Lucia, Santa Lucia
No Comments

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits