Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Lussekatter i ring

Bilde

Luftige og gode lussekatter med safran og kardemomme

Til helgen skal mange spise disse gule bollene. Mine ble akkurat som jeg ønsket: de nærmest svevde av plata. Litt ekstra luftig og god gjærbakst – og jeg blir skyhøy på meg selv. Skal ikke mer til for en baker- wannabe.
Det er like før Lucia på vår terskel står – hvitkledd, med Cherrox og lys i hår. På skolen skal vi ha Luciakos etter at elevene har sunget san-a-a-a-an-ta-a-luuuuuu-siiiiaaaaa, og jeg har allerede bakt ferdig rundt 40 lussekatter som ligger i fryseren. 

Skal det holde til hele klassen er trikset å lage bollene akkurat passe store. Derfor veier jeg opp hvert deigemne. De bør veie 40 gram – pluss-minus. Ikke mer. 

Deigen fikk heve lenge før jeg begynte å bake ut deigen. Det gjør ingen ting om den står over 2 timer, men rundt 1 til 1 1/2 time holder. 

​Etter at bollene er ferdig hevet – før det skal i ovnen – kan det være lurt å dytte rosinene litt godt ned, slik at de ikke velter ut under steking. Så pensler jeg lett med et egg utblandet med litt vann før de går i ovnen.

Smaken er som baken – noen vil bare ha safran, andre bare kardemomme. Jeg har tatt litt av begge deler, ut i fra den erfaringen at barn ikke alltid er like glade i safransmaken alene. 

Lussekatter (ca.40 stk)
50 g gjær
5 dl melk
1 g safran
(1 ts kardemomme)
1 1/2 dl sukker
1/2 ts salt
13-14 dl hvetemel
150 g smør

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin og smuldre i gjæren.
2. Ta kald melk fra kjøleskapet og rør inn safran. Helles i bakemaskinen. 
3. Deigen røres sammen og eltes så på høy hastighet. 
4. Tilsett smøret i terninger når deigen er eltet smidig. 
5. Fortsett elting til du kan dra deigen mellom fingrene uten at den revner. 
6. Settes til heving på benken i 1-2 timer (deigen skal bli dobbel i størrelse – minst). (Pakk bakebollen inn i en pose) 
7. Når deigen har hevet til dobbel størrelse knas den godt sammen. Del opp i deigemner på ca. 40 gram. .
8. Form til lussekatter og plasser på bakeplate med bakepapir. Trykk i rosiner. 
9. La heve i ca. 45 minutter før du pensler med egg. Stek av på ca. 220 grader i 7-10 minutter.

​Har du lyst til å lage en luksus-utgave av disse kan du prøve deg på disse safransnurrene med marsipanfylling. Nyyydelige!

Bilde

Jeg la rosinene i litt varmt vann, så svulmet de ekstra godt opp og ble saftige og gode. 
Bilde

Har du lyst til å lage en krans – ta gjerne og tegn en runding (legg en tallerken på bakepapiret) før du plasserer lussekattene. 
Bilde

Mørke skal flykte snart - Fra jordens daler - Slik hun et underfullt- Ord til oss taler - Dagen skal atter ny - Stige av røde sky
Santa Lucia, Santa Lucia
Be the first to write a review
No Comments

Post a Comment

Comment
Navn
Email
Website

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...

Julegeiter

I Rogaland er det ved juletider tradisjon å...

Mini suksessterter

Jeg hadde eggeplommer og malte mandler til overs...

Fyrstekake med en vr..

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...