- Krem.no - https://krem.no -

Maistang

Takk for denne gang, mai – du var fantastisk!

Bare for å runde av måneden på nesten samme måte som jeg begynte – her får dere enda en spin off fra maiblomsten jeg la ut i slutten av april. Og ironisk nok har jeg kalt dagens nyvinning maistang, som jo er noe man setter opp til St. Hans. Måtte bolleblomst-feberen vare leeenge…
Av en eller annen grunn syntes jeg denne måneden har vært så lang. Lang og FIN. Det kommer kanskje av at jeg har planlagt baking til mai siden påske. Og for en måned det har vært her på krem.no! Jeg har laget maiboller (som riktig nok ble lagt ut i slutten av april), bamsemumspyntet sjokoladekake, maiboller 2.0, karamellpudding, ansiktskake og tallkake, pavlova, maiblomstrundstykker, royal bryllupskake og rabarbra granite. 

Jeg håper du har fått masse gode ideer og bakt masse godt.

Tusen takk for alle fine heiarop, kjære kremvenn. Dette ble en spesiell måned på mange måter! 

Til denne oppskriften trenger du en halv porsjon vaniljekrem

Boller – grunnoppskrift (blir 2-3 maistenger)
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt 

1 egg til pensling

Slik maler du kardemomme selv

Har brukt litt svensk perlesukker..du kan bruke vanlig perlesukker om du ikke får tak i det hvite..

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. 
7. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum en time), kjevle ut 1/3 del av deigen av gangen. Kjevle den ca. 1.5mm tykkelse. Stikk ut rundinger på ca. 7 cm i diameter. Lag blomsterblader på samme måte som her. Sett bladene sammen som vist på bildene under. 
8. Settes til etterheving i ca. 30 minutter. Lag en fordypning med hånden midt på og legg på en stripe med vanilkerem. Pensles med egg før steking. 
9. Stekes på nederste rille på  220 grader i ca. 15-20 minutter eller på varmluft 200 grader  i ca. 15 minutter. 
10. Avkjøl og ha på litt melisglasur (melis og vann blandes).

Kjevle 1/3 del av deigen – ca. 1.5 mm. Stikk ut rundinger ca. 7 cm i diameter. 

Form bladene ved å legge rundingene dobbelt. Sett de sammen – fukt med litt vann for at de skal hefte sammen. 

Lag en liten fordypning i midten av stangen og ha på vaniljekrem. Jeg bruker en sprøytepose for å få den jevnt på. Pensle med egg før steking. 

Takk for alt mai 2018 – du var full av maiboller, solfylt, rekordvarm og fiiin!