Så godt, så enkelt!
Det går år og dag mellom hver gang jeg lager hjemmelaget karamellpudding. Nå har jeg himlet med øynene og spist meg mer enn mett på denne puddingen, og har kun ett spørsmål: Hvorfor lager jeg ikke dette oftere?
Karamellpudding
Karamellpuddingen kan gjerne lages en dag i forveg. Til denne oppskriften trenger du en form som rommer ca. 1.5 liter
Helmelk hel 1 liter
Egg 5
Eggeplommer 5
Sukker 90 g
Vaniljestang 1 stk
Sukker til bruning.
Slik gjør du:
1. Sett stekepannen på høy varme. Dryss sukker (ca. 100 g) i pannen og la det smelte (pass på at det ikke blir for varmt). Ikke rør i sukkeret før det har smeltet helt. Når du har en fin karamellfarge heller du sukkeret i formen. La sukkeret få en mørk kulør, men ikke brent. Ikke bry deg om sukkeret blir ujevnt i forma. Det vil smelte og bli til en karamellsaus.
2. Del vaniljestangen, skrap ut frøene og ha i melken. Varm melken til 60-70 grader.
3. Visp sammen eggene med sukker, hell i den varme melken.
4. Rør sammen før den siktes og helles over i formen.
5. Sett formen i vannbad.
Ovnstemperatur: ca. 150 grader
Steketid : fra 1-11/2 time.
|
Puddingen settes kjølig et par timer før den hvelves over på fat. Serveres gjerne med Q Kremfløte.
|
Noe av det som avgjør om det blir en skikkelig god karamellpudding eller ei er selve karamellen i bunnen på forma. Den skal være mørk, men ikke brent. Klarer du å lage en god karamell vil den sette smak på resten av puddingen, og ikke minst gjøre så du får en deilig saus ved siden.
Ragnhild
Enig ! Hvorfor lager man ikke hjemmelaget karamellpudding oftere. Det er jo SÅ godt, og nå har du inspirert meg 🙂 – det blir helt sikkert hjemmelaget karamellpudding hjemme hos oss i løpet av julen. 🙂 Takk for tips og oppskrift !
Karamellpudding-Elin
Takk for hyggelig kommentar Ragnhild. Vi har kost oss veldig med festdessert her i huset i dag 🙂
Anne Mette
Hei,
Tenkte å prøve meg på denne, men lurer litt ang vannbad. Må hele utsiden av formen dekkes av vann? Skal vannbadet stå i ovnen fra før, eller skal det inn sammen med puddingen?
Mvh
Anne Mette
Konditor-Elin
Hei Anne Mette. Jeg har pleid å helle vannet i pannen etter at jeg har plassert forma. Bruk varmt vann. Hell på vann til den dekker 3/4 deler av forma. Ovnen skal være varm når du setter puddingen inn. Min ovn ble for varm, det ble litt piper i den. Dersom du skrur ned temperaturen helt til 120 grader får du en perfekt pudding. Den trenger da bortimot to timer i ovnen. Lykke til!
Anne Mette
Tusen takk 🙂
Victoria
Hvis du skrur ned til 100 grader å lar puddingen stå i 3 timer så blir den uten piper. 🙂
Linda Lorraine Hjortland
Om du fyller på med kaldt vann i ovnspanna, så unngår du også piper. Steketid 1 1/2 time.
Synna
Ser super god ut. Til hvor mange pers er denne oppskriften?
Konditor-Elin
4-6 personer Synna 🙂
Alice
Hvor mye sukker trenger du til karamellen??
Konditor-Elin
Ca. 100-150 gram 🙂
Alice
Tusen takk.
skal ha hjemmedag å tenkte å lage karamellpudding.
Har du noen tips til noe vi kan ha på «¨toppen«
Men til karamellen trenger du noe annet enn sukker??
trenger du 5 eggeplommer i tillegg til 5 egg?
Konditor-Elin
Hei igjen Alice! Hjemmelaget karamellpudding pyntes oftest med vanlig pisket krem på toppen. Tror ikke jeg har noen andre forslag i farten…Du trenger ingen ting annet til karamellen. Den vil bli til saus helt av seg selv når den står i ovnen. Og ja, du skal ha fem hele egg og fem eggeplommer i tillegg.
Alice
Okidoki!!
kjempe bra! takk
er det noe du skal eller kan bruke eggehviten til??
Tusen Takk.
det er nesten skomelt å gå inn på denne siden for du lager så mye som ser sååå godt ut!!
blir inspirert
snakkes
Konditor-Elin
Du kan lage marengs, pavlova eller kanskje en mandelbunn av eggehvitene Alice. Alt finnes det oppskrift på her, bare bruk søkefeltet 😉
Alice
Tusen takk!!
Alice
hvordan lager du karamellen??
Konditor-elin
Sett stekepannen på høy varme. Dryss sukker i pannen og la det smelte (pass på at det ikke blir for varmt). Ikke rør i sukkeret før det har smeltet helt. Når du har en fin karamellfarge heller du sukkeret i formen.
alice
Tusen takk for hjelpen!!
du er veldig inspirerene!!
Tove
Du bruker bare melk. Noen bruker fløte og melk.
Hvorfor har du ikke fløte i din.
Konditor-Elin
Hei Tove. Det er rett og slett en smakssak. Jeg syntes det blir for mektig med fløte i puddingen, dessuten liker jeg ikke så godt konsistensen en pudding med fløte får.
Torhill
Stemmer det,, blir absolutt best med melk. Jeg halvpisker fløte og blander med karamellsausen, da er fløten god….
Marianne
Det er vel ingenting imot å ha to karamell puddinger samtid i ovnen ?
Konditor-Elin
To puddinger i samme vannbad går fin-fint.
Ragnhild
Min karamellpudding får mye «pipler», selv om jeg steker den på 125 grader i 2 timer. Jeg er også forsiktig med å bare røre sammen egg (ikke piske), og så helle røren gjennom sikt.
Den smaker jo godt, men jeg ønsker en glatt pudding.
Hva gjør jeg galt?
Konditor-Elin
Hei Ragnhild. Ingen ovner er like, mye kan tyde på at du må sette varmen enda mer ned (at den er for varm). Hvordan du pisker sammen tror jeg har mindre å si 🙂
Åsta Gjerme
Hei! Hvordan vet jeg at karamellpuddingen er ferdig?? Hilsen Åsta
Elin Krem.no
Den skal være fast, men disse. Bruk gjerne en skje, klem den ned mot puddingen. Den skal kunne klemmes ned uten at puddingen gir etter.
Helen
Hei! Laget nettopp karamellpudding, men hadde problemer med å få den ut av formen. Brukte vanlig randform, og smørte den ikke på forhånd. I oppskriften jeg brukte skulle du smelte karamellen i formen. Har du noen smarte triks? Nå skal jeg ha konfirmasjon, og har allerede laget flere av kakene dine og lagt i fryseren 🙂
Konditor-Elin
Du skal ikke smøre formen til karamellpuddingen. Bruk en skarp kniv og skjær langs kantene. Ikke like lett på randform…Gjør det når puddingen er HELT kald. La den gjerne stå i kjøpeskap til dagen etter. Sukkeret i bunnen vil løse seg opp og bli til karamellsaus. Håper de andre kakene blir vellykket 🙂 Lykke til Helen!
Kirsti
Jeg pleier å vente 10 -15 min før jeg setter formene i ovnen for å unngå piper. Røren faller litt sammen og puddingen ble veldig tett og fløyelsmyk.
Krem blandet med litt karamellsaus er godt som tilbehør. I år hadde jeg litt Baileys også i kremen , ble godt og gjestene fornøyd.
Anniken
Hei! Lagde to i går, satt i vannbad på 130 grader, men ville ikke stivne. Til slutt måtte jeg gå og legge meg, men skrudde av ovnen og lot dem stå der i natt. Fremdeles helt bløte… tips til hvordan jeg kan redde dem?
Konditor-Elin
Har de ikke stivnet på grunn av for lav varme vil de gjøre det om du setter de inn på høyere temperatur nå. Er det fordi oppskriften er blandet feil kan de ikke reddes.
Lillian sandnes
Hei
Har opplevd et par ganger, at den ikke vil stivne, og det er kjedelig. Har ikke klart å finne årsaken eller redde den, men muligens at varmen blir for lav, er kanskje litt følsomt når varmen er såpass lav, og ikke må bli for høy. Men en veldig veldig god oppskrift.
Lillian
Elin Krem.no
Så lenge du har over 100 grader vil den stivne, hvis ikke er det noe feil med oppskriften. Det er bare å ta tiden til hjelp..
Lisbeth Dalby
Min mor brunet karamell i kjele og kokte så puddingen i denne, så det gjør jeg og. Da får man mer karamellsmak på den.
Takk for deilige oppskrifter og inspirasjon!
Bente Bakken
Er det riktig at det skal være 5 egg og 5 eggeplommer? Har alltid bare brukt hele egg når jeg har laget karamellpudding.
Elin Krem.no
Det er riktig som det står, vil du lage det med hele egg må du redusere oppskriften med et par egg.
Triin Solland
Takk for oppskrift! Da det var min første karamellpudding tenkte jeg å lage bare halve mengden/størrelsen. Jeg brukte 2 hele egg, 2 eggeplommer og 450ml melk. Og 50 g sukker til karamellen. Jeg leste gjennom alle kommentarene først, og bestemte meg å gå for en mer forsiktig steking, altså 100 grader i 3 h. Avkjølte puddingen på benken i 2-3 h, deretter i kjøleskapet i 1 h. Den ble perfekt og silkemyk! Jeg brukte en teflon brødform, som rommer ca. 1 L(siden jeg laget bare halve mengden altså 750 ml, ble denne akkurat passe). Det ble akkurat nok til 4 personer.
Elin Krem.no
Så bra! Takk for at du deler 🙂
Sissel Myhrebakken
Beste desserten 🥰 Jeg har sukkeret rett i forma, og setter den i steikeovnen. En prosess mindre, og veldig enkelt😊
sturla siggurdsson
Det var veldig godt, men den ble veldig myk. Hvorfor ble den myk?
Elin Krem.no
Hva mener du med myk? Ble de ikke fast etter avkjøling? I såfall må den stå lenger i ovnen.