Smakfulle kuvertbrød til (mai)festen
Trenger du noen dekorative brød til suppe, gryteretter eller koldtbord? I dag har jeg laget noen smakfulle små maiblomster i salt gjærdeig. Disse kan du bake opp og fryse. Hent fra fryser, legge noen minutter i ovnen (150 grader) og vips har du «ferske» rundstykker til frokost.
Som dere har sikkert fått med dere har jeg laget noen
maiboller i år. De har fått vinger og flydd avsted, SÅ gøy å se at mange har lyst til å prøve å bake det jeg lager.
Som en spin off har jeg i dag bakt fine rundstykker i samme form. Valgte å bare sette sammen 4 blader (isteden for 5) men du må gjerne bruke fem om du vil ha et «tettere» rundstykke.
Jeg steker på knallvarm ovn og senker temperaturen. Det er hemmeligheten for at et bakverk blir sprøtt men samtidig saftig.
Maiblomst-rundstykker
3.5 dl kaldt vann
550 g hvetemel
10 g gjær
7 g salt
2 ss olje
Slik gjør du:
1. Bland mel, gjær og vann i en bakemaskin.
2. Elt i ca. 10 minutter på middels fart før du tilsetter salt og olje. Fortsett og elte deigen i 10 minutter til.
3. La deigen hvile i 20-30 minutter.
4. Lag blomster som vist på bildene under.
5. La blomstene heve i ca. 30 minutter før de stekes på 280 grader. Hell litt vann i ovnen og stek på nederste rille.
6. Senk temperaturen til 240 grader og stek i 10-12 minutter.
Les mine 12 tips for å lykkes med søt gjærdeig
Kjevle deigen ut 2-3 mm tykk. Stikk ut rundinger og klem sammen til blomsterblader. Sett 4-5 sammen til en blomst. Bruk litt vann for å hefte deigen sammen.
Trill en kule og legg i midten – fest med vann og trykk ned. For å få valmuefrø og sesamfrø på dyppes kanten på bladene på et fuktet papir før du dypper i frøene. La blomstene heve i ca. 30 minutter.
Den høye varmen og litt damp i ovnen gjør at disse blir knasende sprø utenpå og mjuke inni. Kanskje ikke så lette å skjære over og spise som rundstykker, men fine å servere til supper, gryter og salater. Kan fint fryses og lunes litt i ovnen igjen.