Nøtteknekk

Nøtteknekk

Bilde

Søtt, salt og knekkende godt

Knekk er rett og slett smeltet og brunet sukker som kan blandes med forskjellige nøtter. Min variant er med salte peanøtter. Skikkelig godteri, eller «suggel» som min pappa kaller det.
Knekk er et ord jeg ikke hører så ofte lenger. Jeg forbinder det mest med bestemora mi som rundt juletider alltid hadde en boks stående med mandelknekk. I ordboka står det: «brunt, hardt slikkeri av blant annet brunet sukker», og da er vi ved kjernen av dagens blogginnlegg: hvordan lage knekk? 

Å brune sukker er jo ikke så vanskelig, er det vel? Hmmm. Ikke vanskelig, men det er et par ting som kan gå galt her. Det som er viktigst er å prøve å unngå sukkerkrystaller. Krystallene gjør at hele massen sukrer seg og blir smuldrete. Det skal veldig lite til før det skjer! Neste kritiske punkt er kokingen. Vil du ha knekk må sukkeret kokes til ca. 138 grader. Det beste er å bruke et termometer, men har du ikke det, kan du ta i bruk noen andre metoder (se under). Koker du massen til rundt 120 grader får du myke karameller. Godt det også, men er det karameller du vil ha, putt heller i litt fløte og gå for min mest populære oppskrift på mammas karameller.

Her får du en temperaturoversikt på kokt sukker. Bruk termometer, eller drypp en dråpe av massen i et glass kaldt vann:
 
Myk kule: 115 grader – det dannes en myk kule som kan rulles mellom fingrene 

Hard kule: 122 grader – fast kule som beholder formen (fint til karameller)

Lille knekkprøven: 138 grader – gir en hard klump

Bilde

Rør minst mulig i massen mens den koker. Da minsker du faren for krystallisering. Kanten på kjelen pensles jevnlig med vann for å hindre at sukkerkrystaller fester seg under koking.
Du kan putte hva som helst av nøtter i sukkeret – gjerne i blanding. Men røst gjerne nøttene først (behøves ikke hvis du bruker salte peanøtter). Da får du den beste smaken. Det kan du gjøre ved å legge nøttene utover en bakeplate og sette i ovnen ca. 210 grader i 10-15 minutter.

​Dette er en ganske stor oppskrift, den kan godt halveres. Bruk en tresleiv når du skal røre i sukkeret, og vær forsiktig! (Hold barna unna)

Nøtteknekk

5 dl sukker
2.5 dl brunt sukker
1.25 dl lys sirup
1.25 dl vann
60 g smør
250-350 g nøtter (mandler, mandelflarn, hasselnøtter, peanøtter (salte og usalte), pecan, pistasj – gjerne en blanding av mange)

Slik gjør du:
1. Bland sammen sukker, vann og sirup i en stor tykkbunnet kjele. Varm opp på middels varme under omrøring uten å koke, helt til sukkeret er helt oppløst. 
2. Tilsett smør og rør til det er smeltet.
3. Kok opp og demp varmen. Kok uten omrøring i ca. 20 minutter. Mens det koker, pass på å pensle kantene på kjelen med vann. Ta den lille knekkprøven (se over) Har du termometer ta kjelen av platen ved 135-138 grader. 
4. Hell i nøtter etter at kjelen er tatt av platen (ikke rør for mye). Hell utover en smurt bakeplate (smør den inn med nøytral olje som raps, soya eller solsikke –eller bruk smør) og la den avkjøle før du knuser i passe store biter. 

Bilde

Her har jeg snudd peanøttkaramellen og dunket på den med en kniv. Du behøver ikke store biter av disse, det er søtt, veldig søtt. Lag små glass eller putt i fine poser og gi bort som gaver. 
Bilde

Knekk er fine, holdbare gaver å gi bort. Disse bitene holder seg en måned eller tre – minst. 
2 Kommentarer
  • Rita Synnøve Johansen
    Svar
    Skrevet på10:44, 13. desember 2017

    Åhhh,har rørt i over en time for og løse opp sukkeret,???? hva skjer

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:14, 13. desember 2017

      Det er knapt mulig. Sukker løser seg opp i vann (uten varme) så det høres veldig rart ut. Kanskje det har sukret seg?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits