Din handlekurv er nå tom!
Ostekake med bringebær og lakris
Endelig har hun tatt til vettet, sier du kanskje, for jeg har jo strittet i mot lenge. Mot å lage noe med lakris. Det er ikke det at jeg ikke liker lakris, neida. Jeg er bare ikke så fæn av å få det i kaker og desserter. Fordi det har en tendens til å ta over hele smaksbildet. Denne ble VELDIG god, mye fordi jeg syntes balansen ble perfekt. Ikke for sterk lakrissmak og mild bringebærsmak. Ekstra friskt ble det med litt bær i kremen. Lettvint er den også, bygget over samme lest som min populære ostekake med gele, laget med pakke.
Geleen på toppen er laget av ferdig salt lakris-saus som jeg kjøpte på Meny. Den har jeg tynnet ut og tilsatt geltain. Har du et sånt rålakris-pulver kan du lage en gele av det også, jeg skal beskrive det i fremgangsmåten. Liker du ikke lakris? Da kan du lage et lokk av gele, akkurat som på den kaka her.
Vil du heller lage kremen med mer naturlig bringebærsmak? Lag denne.
Ostekake med bringebær og lakris (22-24 cm form)
Bunn:
250 g digestive kjeks (eller annen havrekjeks)
100 g smeltet smør
Krem:
1 pakke bringebærgele
2.5 dl vann
200 g kremost (nøytral)
75 g melis
2 ss sitronsaft
revet skall av 1/2 sitron
3 dl kremfløte
valgfritt: 100-125 g bringebær
Topping:
1.5 dl ferdig salt lakrissaus
1 dl vann
3 plater gelatin
eller….
1.5-2 dl vann
1 ss lakrispulver (smak til)
75 g sukker (eller mer om du vil)
3 plater gelatin
Noen dråper sukkerkulør eller svart konditorfarge eller sukkerkulør valgfritt
eller..
1 pakke gele (bringebær, sitron eller jordbær)
2.5 dl vann
Slik gjør du:
1. Knus kjeks i en foodprocessor eller i en pose med en kjevle. Tilsett smeltet smør og klem godt ut i en 22-24 cm springform, gjerne kledd med bakepapir. Eller sett kakeringen rett på fatet du skal servere kaken på. Settes i kjøleskap. (Hvis du vil kan du godt steke den ca. 10 min på 180 grader før du avkjøler den).
2. Kok opp 2.5 dl vann og rør ut bringebærgeleen. Avkjøles.
3. Pisk sammen kremost, melis og sitronsaft + skall.
4. Pisk kremfløte til slapp krem og bland med kremosten.
5. Rør sammen de to kremene og tilsett avkjølt gele (den må ikke være varm, men ha romtemperatur). Tilsett evt. bringebær.
6. Hell blandingen i springformen og sett i kjøleskap.
7. Når kremen har stivnet – legg 3 blader gelatin i kaldt vann i minst 5 minutter.
6. Bland 1.5 dl ferdig salt lakrissaus og 1 dl vann og kok opp. Klem vannet ut av gelatinplatene, rør dem inn. Avkjøl.
8. Hell på HELT avkjølt gele på toppen av kaken. Settes i kjøleskap igjen til den har stivnet (ca. 2-3 timer, gjerne til dagen etter).
9. Bruk en varm kniv og dra langs kanten av formen før du løsner ringen. Fjern bakepapiret under og sett kaken på fat. Til dekor jeg har brukt er lakriskuler, kjøpt på MENY.
Bente Hovdegard
Lakriskake