Din handlekurv er nå tom!
Pavlova med vaniljekrem
Norges nye nasjonaldagskake
Har du måket gårdsplassen for snø? Passer bunaden? Er skoa pussa? Skjorta strøket? Søljene blanke?
Jeg har ikke oversikt. Det eneste jeg vet er at dette er et must til 17. mai. PAVLÅÅÅÅÅÅVA! Alle elsker den. Ikke så rart. Sprøtt, søtt og mykt, vanilje og syrlige bær. Alt godt sammen på en gang.
Om du vil lykkes med marengs – les denne saken før du begynner.
Vil du se trinn for trinn bilder på hvordan jeg lager vaniljekrem kan du se det her.
Gidder du ikke koke vaniljekrem? I fjor lagde jeg en nydelig pavlovakrans med enkel vaniljekrem. Den kan du se her
Til marengs er det det smart å bruke fint sukker. Det er fordi det løser seg raskere opp når du pisker. (Du får kjøpt finkornet sukker i butikker med større utvalg). Når sukkeret ikke løser seg opp vil det smelte i ovnen og lage små dammer rundt pavlovaen. Dere som fulgte meg på instagram stories i helgen så at jeg endte med å bruke melis til kaka på bildet. Første forsøk ble en kornete affære – jeg glemte meg helt bort og brukte vanlig sukker, som aldri (og da mener jeg ALDRI) løste seg opp.
Denne er ikke laget med eddik og maisena. Det betyr at den ikke blir seig, men myk inni. Funker for meg!
Kjøp vaniljekrem eller lag selv – det bestemmer du selv. Har du lyst på en meeeeget lettvint variant av vaniljekrem, se her.
Du kan også ha på lemon curd og legge et lag pisket krem over (3 dl kremfløte tilsatt 3 ss sukker).
Lykke til! Og ha en feiende flott dag. Hurrrraaa!
4 eggehviter (ca. 150 g)
225 g fint sukker eller melis
Slik gjør du:
1. Sørg for å ha en helt ren bolle, fri for fettrester. Eggehvitene må være uten «gullfisker» – det vil si uten små rester av eggeplomme.
2. Pisk til du har et stivt skum. Tilsett ca. 1/3 del av sukkeret og pisk eggehviten stiv. Ha i resten av sukkeret litt etter litt. Pisk til du har en glatt, skinnende marengs.
3. Stryk marengsen utover i en runding på et stekebrett kledd med bakepapir.
4. Steketid og temperatur: 120 grader 1.5 – 2 timer.
Vaniljekrem
2.5 dl melk
2.5 dl fløte
100 g sukker
35 g maisenna
½en halv vaniljestang (frø og stang)
4 eggeplommer
Slik gjør du:
1. Pisk sammen eggeplommer, maisenna og sukker i en bolle.
2. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha i kjelen (også stangen).
3. Hell melk og fløte i en kjele.
4. Gi væsken et lite oppkok og hell litt av væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører.
5. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner.
6. La kremen boble en liten stund, ta den så av platen. – pass på så det ikke skiller seg (skulle det skje kan du kjøre kremen sammen i en stavmikser).
7. Hell kremen utover en flate (for eksempel en tallerken) og kle med plastfilm. Avkjøles i kjøleskap.
Pisk 2-3 dl kremfløte og bland med ca. 400 gram avkjølt vaniljekrem (litt over halvparten).
Bre kremen utover marengsbunnen og dryss på rikelig med blåbær, jordbær og bringebær.
|
|
Thrine
Hei,
Et lite spm – i går lagde jeg pavlova til datter som hadde bursdag, men for første gang ble den flat som en pannekake når jeg stekte den???
Den var høy og fin når jeg satte den i ovnen og helt stivpisket… Noen ide om hvorfor den ble slik?
Har brukt samme oppskrift flere ganger uten dette resultatet! Satser på din oppskrift til den 17. mai 🙂
Krysser fingrene for at snøen forsvinner til da!!
Konditor-Elin
Har jeg aldri opplevd! Ble den flat mens den var i ovnen, eller datt den sammen etterpå? Grunnen til at den blir flat kan være at den har stekt for kort tid. Tykkelse kan jo variere fra gang til gang, så kanskje denne trengte litt lenger tid i ovnen? Min oppskrift har hverken maisenna eller eddik, men det går bra likevel. Den ble myk i midten (litt sånn marshmallow-aktig) og fikk et par «cracks» – men sto ellers fint. Anbefaler 2 timer i ovnen på 120 grader 🙂
Thrine
Den datt sammen i ovnen… merkelig – jeg hadde i litt eddik, men hadde ikke mer maizenna? Kan det ha hatt noen påvirkning?
Jaja – den smakte godt, men det ble dekonstruert pavlova med bær 😉
Konditor-Elin
Maisenna tilsettes for å stabilisere luften som er pisket inn, så det kan jo hende var årsaken.
Thrine
Hm, det var jo kanskje derfor da?!
Vel, uansett prøver jeg din oppskrift neste gang!
Tusen takk for svar 🙂
Inger Anne
Bland inn litt kokkosmasse og hakket sjokolade i marengsen, det gir ekstra god kake .-) synes jeg da… (ca 50 gr, av hver)
Marita
Fulgte oppskriften på vaniljekrem her, men den skilte seg da jeg lot den fortsette å koke etter at den tyknet. Ser at i en annen oppskrift du har på vaniljekrem (grunnoppskrift) skal den ikke koke etter at den tykner. Hvorfor skulle den det i denne oppskriften?
Konditor-Elin
Hei Marita. Med maisenna i kremen skal den boble litt for å få bort smaken av stivelse. Dette skrev jeg ikke tidligere. (Om kremen skiller seg kan du få den sammen igjen med en stavmikser). Det er ingen ting i veien fra å ta vaniljekremen av varmen litt før heller.
Marita
Supert, da reddet jeg den! Takk for svar! 🙂
Konditor-Elin
Jeg har nå endret teksten, så det ikke står 1-2 minutter lenger 😉
Sylvi
Ha en riktig fin 17 Mai!
Linda
Hei, vil takke for ei super oppskrift på vaniljekrem – den har eg laga fleire gonger, vert alltid vellykka, det same med pavlovabotnen. I morgon vert det pavlova til barnebarnet i 5-års selskap.
Konditor-Elin
TUSEN takk Linda! Så hyggelig kommentar – håper selskapet gikk fint.
Inger
Det ser bra ut. Takk 🙂
Tone
Hei! Jeg har frosne blåbær fra skævven i fjor i fryseren. Nå vil jeg gjerne bruke dem på pavlova. Funker det, eller blir det bare klin?
Elin Krem.no
Funker som bare det!
Cathrine L
Hei Elin, takk for tips om sukkeret!
Jeg hadde ikke finkornet sukker, men kjørte vanlig sukker en runde med stavmikser i beger før jeg brukte det, og det fungerte veldig fint!
Takk for fine oppskrifter til alle anledninger!