Din handlekurv er nå tom!
Pinsekake
I sommer har jeg bedt dere om å sende meg kakeoppskrifter fra da smågodtet kosta 10 øre per stykk, det vil si: retrokaker. Det er nemlig lite som er så populært som retrokaker. Jeg har fått mange oppskrifter, og en og annen forespørsel uten at det foreligger oppskrift. Som var tilfellet med denne kaken. Noen hadde et kjært medlem i syklubben, en som alltid bakte pinsekake. Personen gikk bort, og med den, den deilige pinsekaka. Kan ikke du prøve å lage den, da Elin?
Jeg startet med å søke på nettet. Det aller meste er jo laget en eller annen gang og lagt ut på verdensveven. Jeg fant bare én oppskrift. Uten fremgangsmåte. Så, jeg fridde til instagramfølgerne mine. Om ikke noen hadde en oppskrift på pinsekake? Joda, det var det. Oppskriften jeg fikk var lik den jeg fant på nett, men denne hadde fremgangsmåte.
Retrokaker bærer ofte preg av å ha blitt til i en tid hvor det skulle spinkes og spares på de dyre råvarene. Bunnen var helt ok, men kremen? Oppskriften var ikke noe en konditor ville servert. Så, jeg endret den. Å drøye egg og sjokolade ved å tilsette potetmel var sikkert et bra triks i dårlige tider, men i dag koster det så lite å druse på litt ekstra med sjokoladen. Så, for å få litt mer smak på kremen har jeg gjort om oppskriften en hel del.
Både bunnen og basen til mokkakremen kan lages dagen før. Dette er stort sett plankekjøring, men ha i minnet at kremen blir bløt og trenger å sette seg før du tar på sjokoladeglasuren på toppen. Og du, ikke dropp å riste de mandelflakene. Det smaker SÅ mye bedre når de blir velsignet med litt varme slik at de får en gyllen farge.
Elins pinsekake (26-28 cm)
Bunn
4 egg
200 g malte hasselnøtter
200 g sukker
2-3 ss hvetemel
Mokkakrem
0.75 dl sterk kaffe (2 ts pulverkaffe)
100 g hakket mørk sjokolade
35 g sukker
1 eggeplomme
4 dl kremfløte pisket til krem
Glasur
75 g sjokolade
2 ss kaffe
1 ss smør
ristede mandelflak
Slik gjør du:
1. Lag bunnen først. Mal GODE hasselnøtter til mel, bland inn hvetemel. Pisk eggedosis. Bland inn hasselnøttmel med eggedosis. Hell i en springform 26-28 cm. Stek på 175 grader midt i ovnen på over/undervarme i ca. 35 minutter. Avkjøl. Den kommer til å sprekke og falle litt sammen. Drit i det.
2. Lag basen til mokkakremen. Lag sterk kaffe og hell den over hakket sjokolade. Smelt sjokoladen over vannbad eller i mikroovn. Rør sjokoladen ut i kaffen så den er klumpfri. Bruk et piskeris og rør sammen eggeplomme og sukker. Hell i sjokolade/kaffe. La stå i kjøleskapet til den er fullstendig avkjølt og har tyknet litt.
3. Legg nøttebunnen med undersiden opp på et kakefat.
4. Pisk kremfløten til krem og bland inn mokkablandingen. Stryk kremen utover bunnen. La stå kjølig en times tid.
5. Smelt sammen sjokolade, kaffe og smør enten i en mikroovn eller over vannbad. Hell glasuren over kaken og dra den forsiktig utover.
6. Strø mandelflak ut på en bakeplate og sett i ovnen på 200 grader i ca. 7-10 minutter. Pass på så det ikke brenner seg. Avkjøl.
7. Dekorer kaken med mandelflakene.
Sophie Berg
Hva var de gode hasselnøttene?
Elin Krem.no
Ja!
Anniken
Kunne man byttet ut hasselnøtter med mandler, hvis man nå skulle ha en som er allergisk i familien…?
Elin Krem.no
Ja, det kan du 🙂
Maria Maudal
Hvordan bet man at det er GODE hasselnøtter? Får som regel ikke smakt på de før de er kjøpt. El er det en spes produsent du anbefaler? Harske nøtter er no dritt.
Elin Krem.no
Håpløst å vite, dessverre, sliter med det samme selv.
Anne Keth Knutsen Aukland
Er det mulig å bruke noe annet enn hvetemel i bunnen? Har en datter med glutenallergi.
Elin Krem.no
Du kan fint bruke glutenfritt mel.
Agnes Berggren
Hva mener du med basen av kremen? Tilsette pisket fløte dagen etter?
Elin Krem.no
Det er ikke nødvendig å vente til dagen etter med å tilsette den piskede kremfløten, bare vent til mokkablandingen (basen) er blitt avkjølt.
Elisabeth
Hvor mange dager i forveien kan denne lages tror du?
Elin Krem.no
Tre går fint