Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Tips og triks
Ukategorisert
Utstyr

Pinsekake

I sommer har jeg bedt dere om å sende meg kakeoppskrifter fra da smågodtet kosta 10 øre per stykk, det vil si: retrokaker. Det er nemlig lite som er så populært som retrokaker. Jeg har fått mange oppskrifter, og en og annen forespørsel uten at det foreligger oppskrift. Som var tilfellet med denne kaken. Noen hadde et kjært medlem i syklubben, en som alltid bakte pinsekake. Personen gikk bort, og med den, den deilige pinsekaka. Kan ikke du prøve å lage den, da Elin?

Jeg startet med å søke på nettet. Det aller meste er jo laget en eller annen gang og lagt ut på verdensveven. Jeg fant bare én oppskrift. Uten fremgangsmåte. Så, jeg fridde til instagramfølgerne mine. Om ikke noen hadde en oppskrift på pinsekake? Joda, det var det. Oppskriften jeg fikk var lik den jeg fant på nett, men denne hadde fremgangsmåte.

Retrokaker bærer ofte preg av å ha blitt til i en tid hvor det skulle spinkes og spares på de dyre råvarene. Bunnen var helt ok, men kremen? Oppskriften var ikke noe en konditor ville servert. Så, jeg endret den. Å drøye egg og sjokolade ved å tilsette potetmel var sikkert et bra triks i dårlige tider, men i dag koster det så lite å druse på litt ekstra med sjokoladen. Så, for å få litt mer smak på kremen har jeg gjort om oppskriften en hel del.

Både bunnen og basen til mokkakremen kan lages dagen før. Dette er stort sett plankekjøring, men ha i minnet at kremen blir bløt og trenger å sette seg før du tar på sjokoladeglasuren på toppen. Og du, ikke dropp å riste de mandelflakene. Det smaker SÅ mye bedre når de blir velsignet med litt varme slik at de får en gyllen farge.

Elins pinsekake (26-28 cm)
Bunn
4 egg
200 g malte hasselnøtter
200 g sukker
2-3 ss hvetemel

Mokkakrem
0.75 dl sterk kaffe (2 ts pulverkaffe)
100 g hakket mørk sjokolade
35 g sukker
1 eggeplomme
4 dl kremfløte pisket til krem

Glasur
75 g sjokolade
2 ss kaffe
1 ss smør
ristede mandelflak

Slik gjør du:
1. Lag bunnen først. Mal GODE hasselnøtter til mel, bland inn hvetemel. Pisk eggedosis. Bland inn hasselnøttmel med eggedosis. Hell i en springform 26-28 cm. Stek på 175 grader midt i ovnen på over/undervarme i ca. 35 minutter. Avkjøl. Den kommer til å sprekke og falle litt sammen. Drit i det.
2. Lag basen til mokkakremen. Lag sterk kaffe og hell den over hakket sjokolade. Smelt sjokoladen over vannbad eller i mikroovn. Rør sjokoladen ut i kaffen så den er klumpfri. Bruk et piskeris og rør sammen eggeplomme og sukker. Hell i sjokolade/kaffe. La stå i kjøleskapet til den er fullstendig avkjølt og har tyknet litt.
3. Legg nøttebunnen med undersiden opp på et kakefat.
4. Pisk kremfløten til krem og bland inn mokkablandingen. Stryk kremen utover bunnen. La stå kjølig en times tid.
5. Smelt sammen sjokolade, kaffe og smør enten i en mikroovn eller over vannbad. Hell glasuren over kaken og dra den forsiktig utover.
6. Strø mandelflak ut på en bakeplate og sett i ovnen på 200 grader i ca. 7-10 minutter. Pass på så det ikke brenner seg. Avkjøl.
7. Dekorer kaken med mandelflakene.

Start med å lage bunnen. Kle en form 26-28 cm med et bakepapir.
Pisk eggedosis, bland mel inn i de malte hasselnøttene.
Stek midt i ovnen på over/undervarme på 175 grader i ca. 35 minutter
Pisk sammen egg og sukker, smelt sjokolade med kaffe.
Pisk kremfløte. Legg bunnen på fat.
Bre kremen utover kaken. La den sette seg i kjøleskapet.
Rist mandelflak i ovnen.
Smelt sjokolade, kaffe og smør sammen til glasur. Mandelflakene skal ha lys farge.
Hell på glasuren.
Pynt med mandelflak.
Spiiis!



5 based on 2 reviews
12 Kommentarer
  • Sophie Berg
    Svar
    Skrevet på11:14, 1. september 2021

    Hva var de gode hasselnøttene?

  • Anniken
    Svar
    Skrevet på10:33, 20. september 2021

    Kunne man byttet ut hasselnøtter med mandler, hvis man nå skulle ha en som er allergisk i familien…?

  • Maria Maudal
    Svar
    Skrevet på13:57, 18. september 2022

    Hvordan bet man at det er GODE hasselnøtter? Får som regel ikke smakt på de før de er kjøpt. El er det en spes produsent du anbefaler? Harske nøtter er no dritt.

  • Anne Keth Knutsen Aukland
    Svar
    Skrevet på21:35, 9. januar 2023

    Er det mulig å bruke noe annet enn hvetemel i bunnen? Har en datter med glutenallergi.

  • Agnes Berggren
    Svar
    Skrevet på16:04, 10. juni 2023

    Hva mener du med basen av kremen? Tilsette pisket fløte dagen etter?

  • Elisabeth
    Svar
    Skrevet på22:34, 3. september 2024

    Hvor mange dager i forveien kan denne lages tror du?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Min første bakebok ..

Reklame. Denne boka er superpopulær om dagen. Hurra!...

Juletrær

Sjakkruter er en populær småkake. Jeg fant ut...

Marsipankonfekt (adv..

Lyst til å lage en eske med marsipankonfekt?...

Mini delfiakake med ..

Jeg trodde det kanskje skulle være *litt* vanskeligere...

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...