Sjokoladefondant

Sjokoladefondant

Picture

Klassisk dessert som alle liker og laiker 

Lyst på noe enkelt? En himmelsk godt til dessert? Denne sjokoladedesserten går aldri av moten.
Er du glad i noe søtt etter middag, men bare en liten smak? Jeg pleier å lage disse i enda mindre former enn på bildet, i linsefomer i aluminium (jeg kjøper dem i sverige). Har du ikke aluminiumsformer kan du prøve å bruke muffinsformer i silikon.  Av denne porsjonen får jeg da ca.  7-8 stk små fondanter som jeg serverer med is og bær ved siden av. Dette er mektige saker, så litt er ofte nok. 

Jeg har angitt 4-5 porsjoner til denne oppskriften fordi de fleste bruker litt større aluminiumsformer, eller keramiske ramekins. Uansett, dette er en veldig enkel dessert som kan lages ferdig og settes i fryseren. Stek av rett før servering og spis lun med litt is eller vaniljesaus. 

Jeg har laget denne desserten tidligere også -  med salt karamellkjerne her

Stekingen kan være en utfordring, det er jo fordi det avhenger av størrelse, tykkelse, hvor kald fryseren din er, hvor bløt du vil den skal være også videre, også videre. Se på min anbefalte stekeanvisning og prøv deg fram! 

Husk at disse godt kan lages ferdig og settes i kjøleskapet. Da trenger de langt kortere steketid enn om de kommer rett fra fryser.
Om du ikke orker å lage bærsaus kan du likegjerne ta frem litt hjemmelaget jordbær eller bringebærsyltetøy fra fryseboksen og ha ved siden av. Latmannslivet, du vet…min største last.  

Sjokoladefondant (til 4-5 små fondanter)
2 egg
60 g sukker
115 g smør
110 g sjokolade
60 g mel

Slik gjør du:
1. Pisk eggedosis av egg og sukker.
2. Smelt smør og hakket sjokolade over vannbad (eller på svak varme i mikro-ovn). Ikke rør i det før det er helt smeltet.
3. Bland inn smør og sjokolade i eggedosisen og tilsett siktet hvetemel. Pass på at du ikke rører for mye. 
3. Smør formene (enten aluminiumsformer eller ildfaste ramekins/ keramiske former) med smør og strø med kakaopulver. Slå ut overflødig kakao.
4. Hell i røre (ca. 3/4 full).
5. Stek i 7-10 minutter på 200 grader. Tar du formene fra fryseren trenger de 15-20 minutter (skal være faste utenpå og flytende inni).
6. Serveres lun med bærsaus,  vaniljeis eller vaniljesaus

Bærsaus
125 g bringebær/ jordbær
2-3 ss melis

Slik gjør du:
Knus bær med en gaffel, tilsett melis og rør sammen. Moser du bringebær – hell de rørte bærene gjennom en sikt (bruk en skje for å få den til å renne gjennom). Hell sausen i en beholder. Rør den opp før bruk. 

Picture

Full kollaps! Det kan være en utfordring å steke disse akkurat passe. Ingen ovner er like, og derfor kan det være litt vanskelig å angi helt riktig steketid. Jeg lyktes først på fjerde forsøk. Dette er slik det så ut før jeg fikk tatt det beste bildet. Men, det gjør ingen verdens ting om de skulle kollapse litt. Disse smaker så godt at det ikke betyr nevneverdig om utseende ser litt mindre tiltalende ut..
Be the first to write a review
1Kommentar
  • Mari Helmer
    Svar
    Skrevet på02:31, 28. desember 2018

    Dette blir nok dessert nyttårsaften for oss😁

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...

Maipyntet ostekake

Ostekake er en klassiker på festkakebordet, men i...

Jubelkake

Lyst på en nydelig bløt og god kake...

Baskisk ostekake i b..

Baskisk ostekake er en trendy sak som måtte...