Din handlekurv er tom.

Sjokoladekake i stor langpanne

Mai er måneden for dugnad og fest. Her har jeg laget den beste sjokoladekake i langpanne jeg veit om og ganget den opp så den passer den største langpanna. Du får også et triks som gjør at du bare kan levere kaka på skolen eller i barnehagen uten å tenke på å måtte hente langpanna etterpå.
Det ligger hauger med gjenglemte langpanner og fine fat rundt om i skoler og barnehager. I disse dugnadstider kan det derfor være på plass å dele et nyttig triks! Jeg pleier nemlig å lage et enkelt «kakefat» av papp. Det kan være en pizza-eske, en del på en eske et brus-brett i pappa eller lignende. Kle pappen med folie og legg kaka oppå. Se bilder lenger ned.
Til å pynte kaka har jeg laget mitt eget strøssel. Se hvordan jeg lager det her.
Vil du lage denne kaka i en mindre langpanne? Prøv denne.
Dette er en kake som ikke krever mye av deg. Den steker ferdig å et kvarter og blir saftig og god.
Sjokoladekake i stor langpanne
400 g smør/ margarin
80 g kakao
8 egg
8 dl sukker
400 g hvetemel
6 ts bakepulver
6 ts vaniljesukker
Slik gjør du:
1. Smelt smøret og bland med kakao.
2. Sukker og egg piskes til eggedosis.
3. Hell smør og kakao i eggedosisen.
4. Sikt inn det tørre til slutt og rør sammen (vær forsiktig så du ikke rører for mye).
5. Stekes i stor langpanne (ca. 40 x 47 cm) på 200 grader varmluft eller over/undervarme midt i ovnen i ca. 15-20 minutter. Avkjøl. Dra kaka ut av langpanna og over på pappfatet. Stryk på glasur. Se bilder lenger ned på siden.
Glasur:
120 g smør/margarin
550 g melis
ca. 0.75 dl kaffe eller kokende vann
ca. 2-3 ss kakao
Smelt smør/margarin, bland med melis og kakao. Juster med væske til passe konsistens.
Stryk glasuren ut på kaka og pynt gjerne med strøssel.









Jeanette Tungesvik
Hvor dyp er en tradisjonell language?
Elin Krem.no
Mener du langpanne? Den er 5 cm dyp.
Jeanette
Autocorrect ødela det spørsmålet. Men det var det jeg mente. Takk for svar.
Me
Hei! Blir denne kaken bedre av å stå et par dager? Eller bør den lages dagen før?
Elin Krem.no
Den bør helst lages dagen før.
Sander
Hvor stor er langpanne?
Elin Krem.no
ca. 40 x 47 cm
Marianne Wahl-Basmo
Hei, stemmer det at det skal brukes både bakepulver og vaniljesukker i den store langpanne kaken, men bare bakepulver om man lager den i liten langpanne?
Elin Krem.no
Du må gjerne ta i vaniljesukker i den store langpannekaken også. Det er helt opp til deg.
Kine Nilsen Wallestrand
Tips til når man burde smøre på glasuren og skjære opp kaka?
Elin Krem.no
Den kan fryses både med og uten glasur. Kan skjæres opp både før og etter frysing.
Bente Høen
6 ts bakepulver… ? Det hørtes veldig mye ut.
I den lille kaka bruker du bar 3/4 ts. .
Elin Krem.no
Stemmer det. Denne er mye større og skal være mye mer luftig.
Anne Gro Engen
Hei! Lagde nettopp denne, og puttet den inn på varmluft 200 grader…. Etter 17 minutter var den svidd i kantene og rå inni. Du har jo så rett i at alle ovner er forskjellig og man må prøve seg frem, Men ergerlig når man oppdager det for sent! Som regel steker jeg kaker på over/undervarme på 175-180 grader, så burde kanskje brukt sunn fornuft. Hvorfor skal akkurat denne kaken tåle 200 grader på varmluft?
Hilsen litt fortvilet – men fortsatt ganske blid Anne Gro 😊
Elin Krem.no
Bruk sunn fornuft.
Sofie langstand
Helt usmakelig kake.
Elin Krem.no
Det var jo synd å høre. Hva gjorde den usmakelig?
Hanne
Min bestefar sa at det Finnes en golden rule in life, if you do not have anything good to say, don’t say it!! Tror den er bra og folle!! 😉 livet er mye hyggeligere nor man ikke kritiserer. Hilsen en stor admirer av Elin❤️
Mai Britt Simensen
Helt enig. Denne kaka ble ikke stekt på midten og utover. Smaker deig ennå den har stått lenge i ovnen nå. Ikke bra.🤔
Elin Krem.no
Hvor stor langpanne har du brukt? Og hvilken temperatur stekte du på? Ingen ovner er like, derfor kan det blir litt forskjell på steketid. Det er lurt å alltid stikke en pinne i kaka for å se om den er stekt. Samme hvor lenge den har stått – la det stå lenger hvis den fortsatt er rå inni.
Marte
Veldig fornøyd med denne oppskriften, kjapp og likevel god. Helt topp å ta med på dugnader, barnebursdag ol. Alle travle mammaer burde kjenne til denne:-)
Anne
Jeg skal lage en kake til barnebursdag, men 8-åringen ønsker seg ofte noe «tema» for pynten. Det vil si at glasuren har en eller anne spenstig farge. Kan smørkremen på denne lages uten å tilsette kaffe og kakao, men bare konditorfarge? Eller vil noe viktig av smaken forsvinne da? Eventuelt noe jeg bør tilsette sammen med farge for smakes skyld.
Et annet alternativ for avansert pynting er vel fondant, men det blir kanskje for søtt her? Vanskelilg å kjevle det tynt nok også syns jeg, så blir så MYE fondant hehe…
Elin Krem.no
Ja, du kan godt lage denne uten kaffe og kakao, men den trenger væske, så bruk evt litt kokende vann og sitronsaft? bare tenker høyt her – har aldri testet. Det viktigste er at du ikke tilsetter for mye væske, da glasuren blir rennende. Dropp fondanten, enig med deg!
Hege
Hei, laget denne i går, når jeg tok den ut av oven så sank den sammen, hva har jeg da gjort feil?
Elin Krem.no
Du har trolig stekt den for kort tid.
Åshild Skinlo Syversen
Hei! Jeg lagde denne nå, og har bakt mange langpannekaker før (med suksess). Stekte den til slutt i 25 minutter på 200 grader over/under, men da ble den fortsatt rå – og svidd! Det er jo ikke så mye å gjøre med – men hva kan ha skjedd, tror du? 🙂
Elin Krem.no
Hvor stor var formen din? Det er tydelig at ovnen din er varm, trolig varmere enn 200 grader. Da blir den svidd utenpå og rå inni når man bruker over/undervarme. Jeg ville skrudd ned temperaturen til 175 og stekt på varmluft.
Tina Wågseth
Hei! Skal det virkelig være så lite mel på så mange egg….?
Elin Krem.no
Ja, det er rett.
Andrea
Hei! Hvorfor skal den lages dagen før?:)
Elin Krem.no
Hvor står det?
Ragnhild
Styr unna! Denne kaken blir brent i kantene og skvalper inni. Forsøkte steke den mer. Smaker mest egg. Måtte hive hele kaka.
Elin Krem.no
Hei! Dette er min favorittsjokoladekake, ei jeg har bakt fast i over 20 år. Her er oppskriften doblet fra den jeg vanligvis lager, men den skulle funke fint likevel. Jeg liker den spesielt godt fordi den alltid er så enkel og lykkes med. At denne ikke ble vellykket for deg er jeg lei meg for. Her er noen grunner til hvorfor den kanskje ikke ble som den skulle:
1. Mye tyder på at ovnen din er for varm. Når den blir brent i kantene, men ikke er stekt inni er varmen for intens for tidlig.
2. Eggedosisen ble ikke pisket nok. Ikke sååå viktig, men skal kaka bli litt luftig må den ha godt med innpisket luft i seg.
3. Rørt for mye etter at det tørre ble tilsatt. Smør og mel slår ut alle luftboblene i røra og gjør den tynn som suppe.
4. 200 grader er høy varme, men denne kaka er tynn. Jeg bruker 200 grader fordi det gjør den mer saftig. 200 grader var nok for mye for din kake. Kanskje du brukte en litt mindre form? Da kan det lønne seg å skru ned temperaturen til 180 grader. Ingen ovner er like, og som jeg ofte sier: en steketid er ofte bare et godt råd for hvor lenge den bør steke. Før i tiden hadde jeg en ovn hvor denne kaka stekte ferdig på under ti minutter. Det gjelder ikke for den ovnen jeg har nå.
5. Jeg har aldri opplevd at denne kaka har smakt egg, selv når den er litt kladdete i midten (som jeg liker!). Om det smakte egg er det trolig fordi den aldri fikk steke ferdig.
Jeg legger sjela mi i å gi følgerne mine gode oppskrifter. Det betyr ikke at man alltid lykkes. Mitt råd er: Prøv igjen. Les oppskriften nøye. Bruk rett form (se målene). Juster gjerne steketemperatur og tid etter hvor varm din ovn er. Bruk en bakepinne for å finne ut når den er ferdig (henger det deig igjen på pinnen må den steke lenger).
Takk for tilbakemelding, og lykke til dersom du prøver igjen – hilsen Elin