Slik lager du dulche de leche (karamellkrem av kondensert melk)

Slik lager du dulche de leche (karamellkrem av kondensert melk)

Picture

Picture

Fløyelsmyk melkekaramell

Har du smakt pålegget Hapå? Da har du smakt dulche de leche. Her får du vite hvordan du lager den karamelliserte melkekremen selv. (Sponset innlegg)

​Mange vet at Vikingmelk er kondensert melk, men det er ikke den du skal bruke til å lage denne silkemyke karamellkremen. Du skal bruke en kondensert melk som er søtet – som den du får fra Tørsleffs (fås kjøpt i ICA Supermarked og i store Coop Megabutikker)

Du kan lage denne kremen på flere forskjellige måter, men den enkleste er å koke boksen i vann i ca. 3 timer. MEN VÆR FORSIKTIG! Dersom du ikke har nok vann i kjelen, eller at vannet koker inn, vil du få en eksplosjon på kjøkkenet. Så, for å unngå karamellkrem spredt på veggene i kjøkkenet ditt, sørg for å bruke en stor kjele, fyll den full med vann, sett på timeren og sjekk med jevne mellomrom. Avkjøl boksen godt før du setter åpneren i den.

Slik gjør du: 
Fyll en kasserolle med vann og legg boksen med søt kondensert melk i kjelen. Kok den i 3 timer. VÆR HELT SIKKER PÅ AT BOKSEN TIL ENHVER TID ER DEKKET MED VANN. Hvis ikke vil den eksplodere. 

Avkjøles før den åpnes.

Alternative måter å lage dulche de leche:

1. Dette er kanskje den metoden man bør bruke (for å unngå eksplonsjonsfare): Lag et lite hull i toppen av boksen og sett den i en kjele med vann. Boksen skal være halvdekket med vann. Etterfyll med vann, slik at kjelen ikke koker tørr. Kokes i ca. tre timer.

2. Tøm boksen i en tykkbunnet kjele og rør på svak varme til den er karamellisert (det tar maks noen minutter). Dette er en raskere måte å lage karamellkrem på, men du vil snart erfare at kremen vil legge seg ved i bunnen av kjelen og lage små brune flak. Ikke særlig delikat (men ingen ting å si på smaken!).

3. Hell boksen i en bolle som settes over vannbad. 
Har ikke testet denne metoden selv, men har lest meg frem til at det tar ca. en til to timer å få ferdig kremet melkekaramell. 

Du kan bruke denne kremen til en masse gode ting, som for eksempel fyll i kaker, mellom makroner, på brødskiva eller kanskje sammen med iskrem og salte peanøtter?

Og mens jeg har deg her – det er SÅ mye godt du kan lage av søtet kondesert melk! Som for eksempel Key lime pie – en knallgod og super-enkel kake (som ikke krever at boksen må gjennom 3 timers koking.) 

Her kan du se hvordan man lager Banoffee

Picture

Picture

18 Kommentarer
  • Margrethe
    Svar
    Skrevet på09:35, 13. november 2014

    Åh herlig, takk for gode tips! Har hatt flere «karamell-kriser», hvor karamellen har blitt for tynn, så nå satser på at det skal gå bedre med denne fremgangsmåten 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på14:47, 13. november 2014

      Lykke til Margrethe. Det blir en litt annerledes type karamell-krem, men den er silkemyk og veldig, veldig god!

  • Skrevet på13:43, 19. november 2014

    Herlig !
    I Brasil koker vi søt kondensert melk boksen i en trykkoker da tar det bare 40 min, men siden jeg er livred trykkoker skal jeg prøve den metoden. Hapå smaker som en litt mørkere variante av Dulce de Leche.Den karamell-kremen passert utmerket under fondanten eller som fyll på en sjokolade eller vanilje kake.

    • Claudio
      Svar
      Skrevet på14:04, 3. april 2017

      Du kan antageligvis bruke kakaopulver.

  • Eileen
    Svar
    Skrevet på13:42, 13. desember 2014

    Vil det gå an å blande melkekaramellen med smeltet sjokolade for å få «Ha-på sjokolade»?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:56, 13. desember 2014

      Er usikker. Problemet er at sjokoladen vil gjøre det stivere. Det er jo bare å prøve seg frem 🙂

  • Hanne
    Svar
    Skrevet på10:53, 14. oktober 2015

    Lage karamellen (to bokser) Lag kjeksbunn av digestivekjeks og 100 g smeltet smør. Press ut i paiform og sett i kjøleskap en times tid. Spre karamellen ut i bunnen, dekk med skivede bananer, pisk en boks kremfløte usøtet og spre over bananene. Riv mørk sjokolade på toppen. Verdens beste banan og toffee pai 🙂 (Engelsk Bannoffee Pie)

  • Anita Norsted
    Svar
    Skrevet på10:12, 3. november 2015

    Eller kjøpe ferdig karamellisert kondensert søt melk i sverige👍 da slipper man ihvertfall unna Evt eksplosjoner…. Det er dessuten mye billigere også😃😋😋

  • Skrevet på07:49, 5. mars 2016

    Hei
    Har i mange år forsøkt å komme frem til min mormors ‘ la kake» men uten hell.
    Den bestod av et grovt sukkerbrød med fyll og glasur som var noe karamell iset (konsistens nesten som stiv melis) Har du noen forslag?

  • Ranja
    Svar
    Skrevet på19:34, 3. juni 2016

    Hei!
    Om vi skal være så uheldige at boksen eksploderer, hva skjer så? Er det sånn kjempeeksplosjon som forekommer eller er det bare et lite et?😂 Litt skeptisk fordi det er første gangen jeg prøver meg på dette

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på20:58, 3. juni 2016

      Vi snakker kjempeeksplosjon, Ranja. Men det er kun hvis det oppstår trykk inne i boksen (altså at den koker uten å være under vann – den vil da bule ut og kan eksplodere).

  • Marit Kvarme
    Svar
    Skrevet på17:08, 25. juni 2016

    Kor lenge kan ein oppbevare ferdig kokte boksar?

  • Javier
    Svar
    Skrevet på08:27, 2. april 2017

    Hei! Jeg vil bare si at dulce de leche er ikke laget av kondensert melk, det er Hapå som er laget av det. Dulce de leche lages med helmelk, sukker og mye tålmodighet. Det tar flere timer til å gjør det ferdig. Også Hapå og dulce de leche er ikke like

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:29, 2. april 2017

      Takk for opplysningen Javier, der lærte jeg noe nytt!

      • Flor
        Svar
        Skrevet på21:43, 11. april 2017

        Ja, jeg er enig med Javier. Også, virkelig dulce de leche er mye søtere enn Hapå. Oss som vet hvordan dulce de leche smaker blir bare skuffet med Hapå hver gang :/

    • Claudio
      Svar
      Skrevet på14:25, 3. april 2017

      Kondensert melk-trikset er for dem som vil «jukse» seg til et raskere resultat. I tillegg til helmelk og sukker, sørger natron for raskere fordamping.
      DdL er kanongodt på tynne pannekaker. Ellers brukes en noe mer innkokt type til småkaker og vannbakkels.

      • Konditor-Elin
        Svar
        Skrevet på12:56, 4. april 2017

        Takk for utfyllende opplysninger Claudio 🙂

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits