Din handlekurv er nå tom!
Tiramisubløtkake
Liker du kaffesmak? Da liker du tiramisu. En klassisk, italiensk dessert laget med mascarponekrem, Marsalavin og kaffe. Jeg lagde den første gang for noen år siden og har etter det lenge tenkt jeg skulle lage denne desserten i en bløtkake-versjon. I dag var dagen kommet, og fy flate pannekaker så god den ble!
Tiramisukake er en kake for voksne, derfor har jeg dratt på litt ekstra med likøren. Ja, likøren, for jeg hadde ikke Marsalavin. Tia Maria (kaffelikør) duger det også. Jeg syntes faktisk det ga en veldig god kaffesmak. Er alkohol uaktuelt, lag noe annet. Haha! Neida, den kan lages uten alkohol også, lag da en søt kaffesirup med vaniljesmak. Den kan du bruke både til dynk og til smak i kremen.
Det vanskeligste med denne kaka er å få kremen perfekt. Det er mye væske i kremen, den består av en halv kilo (!) mascarpone og kan fort blir overpisket. Du skal derfor ikke gå i fra den maskinen mens du lager kremen. Kaka skal sette seg et par timer i kjøleskapet. Når du skal legge på siste lag med krem rundt og på toppen av kaka må du piske opp kremen på nytt. Samme regel gjelder – ikke overpisk. Dessverre klarte jeg å piske min krem akkkkurat litt for mye så toppene ikke ble så fine som jeg ønsket, men pytt. Det ble uperfekt, som livet selv!
Bruker en justerbar kakering når kaka skal legges sammen. Du kan bare bruke springformen, eller legge den sammen uten ring (da må du ha stiv(ere) krem enn hva jeg bruker).
Dette er ei kake som bare blir bedre av å stå et døgn, så lag den gjerne en dag før den skal spises.
Tiramisukake
bunn (25-26 cm)
6 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
Slik gjør du:
1. Pisk egg og sukker til lys og luftig eggedosis. Sikt inn hvetemel og bakepulver. Vend inn med en slikkepott.
2. Ha sukkerbrødmassen over i en springform 25-26 cm.
4. Settes rett i en forvarmet ovn – 180 grader. Stekes 25-35 minutter. Sett på varmluft siste ti minutter.
Tiramisukrem
500 g mascarponeost
7.5 dl kremfløte
1 ts vaniljeekstrakt (eller bruk 2 ts vaniljesukker)
110 g brunt sukker (eller ta det sukkeret du har)
ca. 1.5 dl marsala (..eller tia maria, kaluha, amaretto….etc)
Om du ikke vil ha alkohol, tilsett 20 g sukker ekstra + vaniljesmak
Dynk:
1 dl kruttsterk kaffe
3-5 ss Tia maria (valgfritt)
evt litt vaniljesmak
Pynt
Sprøytepose med tyll Wilton 4b, sikt og kakaopulver.
Slik gjør du:
1. Lag kakebunnen. Avkjøl. Del den i tre.
2. Ha sukker, smak (marsala/ tia maria etc), mascarpone og kremfløte i en bolle og pisk til slapp krem.
3. Lag ca. 1 dl KRUTTSTERK kaffe (gjerne espresso), tilsett litt kaffelikør og vaniljesmak.
4. Finn frem en justerbar kakering. Sett ringen på fatet kaken skal serveres på. Legg en bunn nederst. Dynk den godt.
5. Legg på et lag krem, legg på en ny bunn som dynkes, så krem. Legg på siste bunn og sett kjølig til kaken har satt seg. Pass på å ha nok krem igjen til å smøre rundt kaken og pynte toppen med.
5. Etter at kaken har satt seg i kjøleskapet (et par timer), ta av ringen, pisk opp kremen på nytt og stryk den på. Ha resten av kremen i en sprøytepose og lag små topper. Dryss på kakao til slutt.
5. Serveres kald. Kaka holder seg et par dager i kjøleskap, minst og smaker nok best på dag 2.
Karin Elisabeth Stenseth
Denne skal prøves snart- fint at noe kan lages dagen i forveien👌 Har en lignende oppskrift fra før, tror, uten å ha sett etter, at det er gelantin i kremen der.. og brunt sukker i sukkerbrødet. Thanks! Lag en god ettermiddag /kveld!
Elin Krem.no
Denne kremen trenger ikke gelatin, den blir stiv (for stiv hvis du pisker den for mye)
Shika N
Hva mener du med piske kremen på nytt, skal man piske kremen som allerede er pisket? Blir den ikke flytende da?
Elin Krem.no
Jo, men nettopp derfor må den piskes opp igjen.
Tone Myklatun
Skal det være 1,5dl likør i kremmen? Ble plutselig usikker når du senere oppskriften sier tilsett litt likør i kremmen. Hilsen livredd for å ende opp med for løs krem
Elin Krem.no
Det stemmer. Det går fint. Ta gjerne mindre om du vil.