Din handlekurv er nå tom!
Toscakake i langpanne
Det er snart mai og tid for dugnader, loppemarkeder og fest! Hva med å dra fram en kake fra glemselen?
Om denne har jeg tidligere skrevet:
«Da jeg var liten kan jeg huske vi plastpakket Toscakaker på bakrommet i bakeri-butikken. Små, runde kaker med et knallhardt karamell-skall. Å pakke kaker i plast syntes jeg var gøy, men å spise Toscakake, nei fy. Den kaka var bare noe gamle folk spiste mens de hørte Ønskekonserten. Dog ikke uten risiko. Det var nemlig uvisst om tenna fortsatt var i god behold etter at kakebiten var fortært».
Mange har i likhet med meg hatt en anstrengt forhold til denne gæmliskaka, men vet du hva? Jeg har tatt så feil. For dette ER SÅ GODT, DET!
I dag klarte jeg å bryte en forbannelse også – det gikk opp for meg hvorfor jeg tidligere ikke har fått til topplokket uten at det har sukret seg. Hemmeligheten heter honning. Og må for all del ikke droppes.
Ved å ta i honning i toscamassen unngår du nemlig at den sukrer seg. Se bilde av kake 1 g kake 2 lenger ned, for jada, jeg måtte selvfølgelig lage den på nytt når jeg fant ut hva det var jeg hadde gjort feil. I mitt hode har jeg nemlig alltid brukt oppskriften på florentinere. Men, da sjekket litt nøyere hadde jeg i alle år utelatt honningen. Ikke rart det har gått galt. Honning inneholder nemlig naturlig invertsukker, som er hele årsaken til at massen ikke sukrer seg.
Husk at du ikke må ta på toscamassen for tidlig. Da vil kaka falle sammen og bli paddeflat. Min var på håret innafor- du ser at den har falt sammen litt, men det går fint.
Når du skal skjære kaka i biter – vent til den er helt kald. Bruk en skarp sagekniv.
Toscakake i langpanne
6 egg
350 g sukker
300 g smeltet smør eller margarin
300 g hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
Toscamasse
150 g sukker
50 g honning
100 g smør eller margarin
1 dl fløte
200 g mandler (flak eller hakket)
Ha alle ingrediensene i kjelen bortsett fra mandler. Kok massen til den har en gyllen farge (10-12 min), rør hele tiden om du ikke bruker en teflonkjele – det vil brenne seg fast ellers. Rør inn mandlene. Fordeles på toppen av kaken.
Slik gjør du:
1. Pisk romtempererte egg og sukker til luftig eggedosis.
2. Smelt smør/margarin og hell i eggedosisen.
3. Sikt mel og bakepulver og bland inn til du har en glatt røre. Du kan bruke håndmikseren litt i starten, men ikke rør for mye. Bruk heller håndkraft og rør forsiktig sammen.
4. Helles i en langpanne ca. 30 x 40 cm kledd med bakepapir.
5. Stekes midt i ovnen på 175 grader varmluft i ca. 20 minutter – til toppen er fast. Husk, ingen ovner er like, kanskje trenger din lenger tid, eller kortere tid.
6. Ta langpanna ut av ovnen og smør toscamassen forsiktig på, før du setter kaka tilbake i ovnen. Stek i 10-15 minutter til, slik at toppen har fått en gyllen farge.
6. Avkjøl godt før du skjærer i biter. Bruk en skarp sagekniv.
Linda Knotten
Takk for oppskrift, jeg har alltid trodd at det var kokosmasse som skulle være på toppen, må prøve me mandler ☺️
Linda Bomann
Kan denne oppbevares i romtemperatur eller er kjøleskap best?
Elin Krem.no
Romtemperatur. Ikke kjøleskap, da spaltes toscamassen.
Mette Sørlie
Kan den lages i rund form. Hvilken størrelse evt.2stk.
Elin Krem.no
Du kan prøve å lage den i en 27-28 cm form.
Kaja Selnes
Hei, kan man lagekakebunnen noen dager før og la stå i kjøleskapet, og lage topping på «serveringsdagen»?
Elin Krem.no
Dette er en formkake, den trenger ikke stå kjølig. Tåler å stå noen dager på benken men vil bli noe tørrere etter å ha stått ute og etter en runde til i ovnen. Har du tilgang til en fryser kan du putten den oppi der om du vil for å bevare saftighet.
Kristin
Fryse den først uten topping og så steke på nytt med toscalaget?
Elin Krem.no
Ja, det er en kjempefin løsning!
Jenny
Hei Elin,
Hvilken honning brukte du?
Elin Krem.no
Det spiller ingen rolle, alle kan brukes
Lillian Evertsen
Kjempefin oppskrift og nydelig kake