Din handlekurv er nå tom!
Totenkringler
Totenkringler er noe jeg ved en tilfeldighet kjøpte en gang vi var på hytta. Det er mange år siden nå, men har etter det blitt en fast tradisjon å handle hver gang vi er på Joker’n på Gata. Tilbake på hytta varmer vi dem i ovnen og har på et lag melis. Helt utrolig nydelig! Konsistensen er lik bolle, men liksom ikke helt. Både smaken og konsistensen er annerledes. Hvorfor det, tenkte jeg? Etter å ha googlet meg frem til diverse oppskrifter har jeg skjønt hva som gjør disse småkringlene så spesielle? Svaret er hornsalt (hjortetakksalt).
Jeg har som nevnt googlet (og fått tilsendt) oppskifter på Totenkringler, men felles for dem alle er at de inneholder enorme mengder sukker og uhorvelig mye gjær. Fremgangsmåten er dessuten håpløs tungvint (unnskyld alle totenkringle-bakere) derfor har jeg mekka min egne oppskrift, basert på noen av de «originale» om jeg kan si det?
Om det ble vellykket? Well, min datter, som er oppvokst med disse små gylne kringlene, ble i ekstase da hun smakte dem. DU KLARTE DET, MAMMA! DU KLARTE DET! Ropte hun og hoppet rundt på kjøkkenet i ekstase.
Noen vil kanskje reagere på at jeg ikke har tilsatt smøret i terninger etter lang elting (som jeg gjør på min vanlige bolleoppskrift) men her ville jeg oppnå lik konsistens som på totenkringlene jeg har pleid å kjøpe, derfor tilsatte jeg smeltet smør i deigen helt i starten. Det jeg derimot ikke fulgte av råd var å varme væsken og elte deigen lite. Jeg brukte kald væske og eltet lenge. 20 minutter, minst.
Totenkringler (ca. 35 stk)
1 kg mel
5 dl melk/ væske
200 g sukker
1 ts hjortetakksalt
200 g smeltet smør/ margarin
25 g fersk gjær (bruk gjerne rød gjær)
2 egg
2 ts kardemomme
Slik gjør du:
1. Smelt smøret, ha det i bakebollen sammen med resten av ingrediensene. Melka/ væsken kan godt være kald.
2. Elt deigen i 15-20 minutter.
3. Pakk bollen inn plast/ sett på en plasthette og la hvile på benken i ca. 45 min – 1 time.
4. Del deigen opp emner på ca. 50 gram. Lag små kringler og sett på brett med bakepapir.
5. La etterheve i ca. 30-45 minutter.
6. Pensle evt. med egg eller vann. Stek på 225 grader midt i ovnen på over /undervarme eller varmluft i 7-10 minutter.
7. Avkjøl på rist.
Mari Ø
Disse ble skikkelig gode 😀
Kari Aas Johansen
Disse kringlene kan vel ikke kalles ekte totenkringler når oppskriften er endret på flere punkter. Det er mye sukker i disse kringlene, men melisglasur på toppen har ingen ting med totenkringler å gjøre. Når du halverer sukker og bruker melis glasur så går vel sukker mengden nærmest opp i opp.
Elin Krem.no
Gamle oppskrifter er sjelden gode. De bærer preg av aaalt for mye gjær. Jeg har virkelig ikke gjort store endringer her, og det der med melis på toppen er min måte å servere dem på. Det er forresten ingen som sitter på en originaloppskrift med copyright. Dette er min. Det finnes et virrvarr av andre. Bruk den du liker best.
Ingunn Mæhlum
De ble veldig myke og gode, selv eller utilsiktet lang hevetid da jeg ikke fikk somlet meg til å bake dem ut før etter en hel dag i hevebollen.
Som det allerede har vært kommentert, så skal liksom ikke totenkringlene ha glasur, så neste gang vil jeg ha i litt ekstra sukker ☺️😇 Men de er sikkert gode med glasur også, 👍
Wenche Bjerke
Nydelige ble de🥰😋😋
Silje Holme
Nydelige ❤