Din handlekurv er nå tom!
Vaniljekrem – grunnoppskrift
Jeg er en sånn som får vann i munnen bare jeg hører ordet vaniljekrem. Det er en krem som kan brukes til å lage så uendelig mye godt! Jeg nevner: Linser, napoleonskake, fruktterter, fyll til kringler og profitorolls, fyll i bløtkaker – med masse mer. Du må gjerne kjøpe ferdig, eller lage av pulver – det er ditt valg, men min påstand er; har du først smakt den ekte, fløyelsmyke vaniljekremen med små knasende vaniljefrø, ja da tror jeg du er solgt. Vanskelig sier du? Ikke etter å ha sett fremgangsmåten her! Jeg begynner med å finne frem alle ingrediensene. Melk, fløte, maisennamel, sukker, egg og vanilje. Ekte vanilje skal det være. Bruk gjerne noen kroner ekstra på en god vaniljestang. Dersom den føles litt «tung», er fuktig, glinsende og myk har du funnet en god vaniljestang. Er den tørr, lett og sprø når du skjærer den i to – styr unna. Husk at du kan skylle en brukt vaniljestang etter bruk. Tørk den og ha den på et lukket glass med sukker. Da har du et glass med verdens beste vaniljesukker. |
Vaniljekrem
Melk/fløte 1/2 liter (2.5 dl melk + 2.5 dl fløte) Slik gjør du: 2. Hell melken/fløten i en kjele. 3. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen. (Også den hele stangen) 4. Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører. 5. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg. 6. Ha kremen i en avlang form og kle med plastfilm. Bør avkjøles hurtig. Som du ser bruker jeg ikke en halv vaniljestang engang til denne oppskriften. Det er fordi disse vaniljestengene er så kraftige og fulle av smak, så en kvart holder (etter min smak). Splitt den i to og skrap ut de små frøene inni. Dette er vaniljefrø som gir den fantastiske smaken. Alt skal med oppi kjelen med fløtemelk. Også stangen. |
Ha i vaniljestang og frø |
Fløtemelk og eggeblanding |
Kokende melk has i eggeblanding |
Vaniljestang og frø has i kjelen med fløtemelk. Bland sammen eggeplommer, sukker og maisennamel i en egen beholder. Bland godt! Rør i kjelen hele tiden mens du koker opp melken. Når den bobler, heller du litt av den kokende melken i eggeblandingen.
Hell alt tilbake i kjelen igjen |
Rør kraftig til det bobler og tykner |
Ønsket konsistens! |
Rør godt og hell straks alt tilbake i kjelen. Sett kjelen tilbake på platen og rør godt hele tiden. Nå skal kremen tykne. La kremen boble en liten stund, ta den så av platen. (Skulle kremen skille seg kan du prøve å kjøre den sammen i en stavmikser). Hell kremen over i en beholder med stor flate.
Anne Mette
Hei! Kjekt å se en ekte oppskrift på vaniljekrem. I morgen skal jeg i gang og prøve meg på vidunderet 🙂
Anne Mette
Nydelig smak og konsistens! Men jeg må muligens bruke stavmikser neste gang da det var vanskelig å helle fløtemelk og røre i bolla samtidig…. Noe som medførte litt småklumper. Men fullt brukbar i skolebollene 🙂
Jan Grøsfjeld
Fungerer helt utmerket.
Konditor-Elin
Hei Anne Mette! Dra kjelen av plata mens du heller fløtemelken/ eggeblandingen tilbake. Så unngår du kanskje klumper neste gang 🙂
Ellen Steen
Hei!
Har du en god oppskrift på hjemmelaget vaniljekrem som er melkefri? 🙂
Konditor-Elin
Hei Ellen. Det har jeg dessverre ikke! Men prøv å søk på nett. Ser det kommer opp mange treff… 🙂
Ellen Steen
Takk for svar! Har søkt, finner veldig mye forskjellig, så får bare teste meg litt frem antar jeg! ^^ Har laget ut fra din oppskrift før, vaniljekremen ble veldig god!! Kan jo teste den også med melkealternativer 🙂
Bente
Jeg lager denne kremen med laktosefri melk og fløte og det funker kjempefint. Synes den smaker kjempegodt med disse alternativene. (Har jeg jo aldri smakt den med vanlig melk da)
Konditor-Elin
Flott å høre Bente!
Azita K.
Hei! Når jeg lager vaniljekrem og eggekrem bruker jeg Oatly Havrefløte som erstatning for melk/fløte i oppskriftene. Dette fungerer supert, og det er ingen som merker noe kvalitetsforskjell på resultatet:-) Men anbefaler deg å holde deg til Oatly merket, har hatt varierende resultater med andre typer. Denne får du i alle fall kjøpt på Meny, og kanskje på Rema. Lykke til!
Darja
I steden av melk bruk bare kokosmelk. Det blir en extra deilig vaniljekrem. Jeg gjøre sant og det gir en nydelig smak.
Konditor-Elin
Ja, det syntes jeg var et godt forslag 😉
Pia
Nydelig, deilig og så enkelt!! Tusen takk for flott oppskrift og forklaring, dette ble jo fantastisk godt!:)
Konditor-Elin
Takk for hyggelig kommentar Pia 🙂 Dette er også min favoritt!
Liv
Blir aldri og kjøpe ferdig vaniljekrem igjen! Denna oppskriften var fantastisk god – tusen takk for at du deler med deg!
Konditor-Elin
Så gøy å høre Liv! Ikke uten grunn at dette er en av de aller mest populære oppskriftene på krem.no 🙂
Jostein
Eit lite tips hvis kremen skiller seg, dette kan skje hvis den koker for mykje. Kjør stavmikseren nedi og pisk blandinga opp. Då får du fin krem igjen.
Caroline
Beste tipset! Har vært vanskelig å unngå at kremen blir litt kornete. Men etter en runde med stavmikseren så blir den silkemyk og fin 🙂
Konditor-Elin
Takk for kjempefint tips Jostein!
Ellen
Tusen takk for at du deler denne oppskriften, Dattera mi laget denne igår til skoleboller og kremen hadde veldig god smak. (første gang hu har prøvd seg på dette) Hu skal forresten bli konditor.
Konditor-Elin
Bare hyggelig. Også så gøy at datteren din skal bli konditor! Det vanker mye godt på deg fremover, Ellen 🙂 Lykke til!
Ellen
Ja, jeg er heldig der:) vanker mye godt på meg allerede:) lurer på en ting, kan man bruke sukrin\steviosa i stedet for sukker, hvor mye? evt hva ville du brukt som søtstoff til dia kaker?
Konditor-Elin
Dessverre har jeg aldri benyttet stevia eller sukrin, og vet derfor ikke svaret på det du spør om. Som søtstoff til dia-kaker ville jeg spurt diabetikeren selv hva han eller hun kan spise/ foretrekker.
Katrine
Hei 🙂
Jeg har tekt å lage Linser 🙂 Men jeg lurer bare litt på i forhold til kremen. 🙂 når det står fløte/melk, kan jeg da bare bruke fløte eller bare melk, eller skal jeg ta litt av begge?
Jeg må også si at jeg eeeellllsssskkkkeeeerrrr nettsiden! Så enkelt med bilder og forståelige oppskrifter!! Just What I need! Takk :):)
Katrine
Jeg lurer også på hvilken type maizena du anbefaler… :):)
Konditor-Elin
Hei Katrine, så hyggelig at du elsker nettsiden min! Yuhu! Når det står fløtemelk, så kan du i grunn bestemme litt selv. Jeg syntes det blir godt å halvblande, men noen liker litt mer fløte enn melk, og omvendt. Eller du kan bare bruke melk, eller bare fløte. Bruker den «vanilge» maizennaen (ikke jevner). Takk for hyggelig kommentar!
Siri-Mari
Laget en i kveld, med druesukker og Splenda istedet for sukker. Den sprakk.
Camilla
Beste oppskrift jeg har prøvd (brukte mer vaniljestang bare). Takk
Konditor-Elin
Takk Camilla – dette er en av de mest populære oppskriftene! Bruk gjerne en hel stang. Noen ganger er de store og saftige, da bruker jeg bare en halv 😉
Gisele
Hei, hvor lenge kan den oppvares i kjøleskapet ?takk mvh
Konditor-Elin
Tre dager 🙂
Monica
Hei, bare lurte paa om jeg kan bytte ut vaniljestang med vaniljesukker?
Konditor-Elin
Hei Monica. Har du ekte vaniljesukker, altså sukker laget på vaniljestang kan du gjøre det, men jeg vil ikke anbefale å bruke kjemisk fremstilt vaniljesukker (vanillin).
Alaa Hamid
er det liter eller desiliter melk/fløte???
Konditor-Elin
Det skal være 5 dl, altså 1/2 liter til sammen. Jeg pleier å ta 2 1/2 dl h-melk og 2 1/2 dl fløte.
Ann C.
Jeg laget denne vaniljekremen i dag. Veldig grei få til. Et tips er å øse den varme melka over eggene litt om gangen mens man rører. Da unngår man problemet med å få til helling og røring samtidig, og eggene får heller ikke varmesjokk.
Eggehvitene brukte jeg til å bake en nøttebunn med valnøtter og sjokolade. Tror det kommer til å bli en perfekt kombinasjon!
Konditor-Elin
Tusen takk for tips Ann C!
Ann C,
Hei igjen, Elin!
Vaniljekremen smakte fortreffelig med nøttebunnen og med masse bær oppå, men det oppsto et problem. Jeg blandet vaniljekremen med stivpisket fløte, men da ble kremen veldig rennende. Smaken var god, men kaka så ikke så elegant ut som jeg ønsket. Hva kan jeg gjøre for å unngå rennende krem?
Konditor-Elin
Ikke ukjent problem du har der Ann C. Mitt tips er å legge to til tre gelatinplater i bløt (komme an på hvor mye krem du skal ha i kaka). Smelt gelatinen og rør den ut i vaniljekremen før du blander inn den piskede kremen. Da vil kremen stivne og bli fast(ere).
Torgeir
Bare litt flisespikkeri. Det er ikke ((bare) vaniljefrøene som gir vaniljesmaken, men frøene inneholder et enzym som var med på nedbrytingen av et glykosid i fruken. Derfor smaker det vanilje av hele belgen.
Ps. Kokte opp fløtemelk med hel vaniljestang uten å splitte den og skrape ut frøene. Smakte nydelige vanilje likevel.
Konditor-Elin
Takk for at du opplyser oss Torgeir 🙂 Alltid nyttig å vite!
Meg
Litt rart spørsmål….må jeg ha vaniljestang?jeg har ikke tid til å løpe ned til butikken.den ser kjempe hod ut!
Meg igjenn
Ops!mente god;)
Konditor-elin
Du kan lage uten også. Har du et eller annet vaniljesukker er det bedre enn ingen ting. Prøv med 2-3 ts!
Meg
Det smakte nesten like godt uten:)takk for tipset!