Verdens beste – Kvæfjordkake med sitronkrem

Verdens beste – Kvæfjordkake med sitronkrem

I helgen feiret jeg bursdag, og i den anledning fikk jeg lyst til å teste en ny variant av verdens beste/ Kvæfjordkake. De fleste lager denne med vaniljekrem, men hvordan ville den smake med sitronsmak? Svaret er: KJEMPEGODT!!!

Jeg tror rett og slett jeg har skapt en ny kake-favoritt, for dette ble akkurat så friskt og godt som jeg hadde håpet. Marengs +kake + sitronkrem er jo som skapt for den norske gane, for det ble ikke overmektig og ikke for surt, men akkurat passe.

Til denne kaken har jeg laget en porsjon lemon curd, hvor nesten halvparten strykes ut på bunnen, mens resten blandes inn i pisket kremfløte. Se bilder under på hvordan jeg gjør det!

Verdens beste / Kvæfjordkake 
150g margarin/ smør
150g sukker
5 eggeplommer
150g hvetemel siktet
1 1/2 ts bakepulver
1 dl melk

Marengs-topping
5 eggehviter
200g sukker
1/2 dl hakkede mandler eller mandelflak

Slik gjør du:
1. Forvarm stekeovnen til 160 grader.
2. Margarin/smør og sukker røres lyst og luftig. Rør inne eggeplommene én for én.
3. Tilsett hvetemel blandet med bakepulver, vekselsvis med melk.
4. Stryk ut røren i form (bakeplate) 40 x35 cm.
5. Pisk eggehvite og sukker til marengs. Marengsmassen strykes ut oppå kakedeigen. Dryss hakkede mandler eller mandelflak over.
6. Stek kaken midt i ovnen i 30-40 minutter på ca.160 grader, bruk gjerne varmluft.

Lemon curd (se trinn for trinn-bilder her)
Saften av 1-2 sitroner totalt ca. 1 dl
100 g sukker
50 g smør
1 egg + 1 eggeplomme

Slik gjør du:
1. Vask sitronene godt og riv av det ytterste av skallet på to sitroner. Del i to og klem ut saften.
2. Visp sammen egg + eggeplomme, tilsett sukker, skall og sitronsaft i en teflonkjele/ tykkbunnet kjele. Ha i smøret.
3. Varm opp på svak varme. Rør hele tiden.
4. Blandingen skal ikke koke, kun varmes til kokepunktet.
5. Når massen tykner og har en kremaktig konsistens helles den i en sikt. (Det tar mellom 5 og 10 minutter om du lager curden i en liten kjele på middels varme).
6. Hell på et rent glass og sett i kjøleskap etter avkjøling.

Krem
5 dl kremfløte
50-60 g sukker
sitron curd

Montering
Del bunnen i to og legg den ene delen på fat med kakesiden opp. Stryk på 1/3 del av sitroncurden på bunnen. Pisk kremfløte og ha i resten av sitroncurden. Bland den inn forsiktig, slik at kremen blir litt marmorert. Fordel kremen på bunnen og legg andre bunn på, med marengssiden opp. Sett kjølig frem til kaken skal serveres.

Vei opp ingrediensene til en curd
Hell i en beholder og sett kjølig
Lag bunnen og stryk ut u en stor langpanne
Pisk marengs ved å tilsette sukker litt etter litt
Marengsen skal være bløt men fast
Stryk ut marengsen oppå kakedeigen
Dryss på mandelflak
Stek på 160 grader midt i ovnen til marengsen er helt sprø. Min sto i nesten 45 min.
Dra bunnen over på rist. Etter at den er avkjølt, del i to. Bruk gjerne en stekespade for å løsne bunnen fra papiret.
Legg den ene halvdelen på fat med kakesiden opp. Stryk på ca. 1/3 del sitron curd.
Rør inn resten av sitroncurden. Rør bare litt, sånn at den blir litt marmorert.
Stryk kremen utover bunnen.
Legg andre del av kaken på kremen. La den stå kjølig og «sette seg» før servering.


3 Kommentarer
  • Thelma B Bardardottir
    Svar
    Skrevet på09:21, 31. januar 2022

    Omæ🙏Må prøves

  • Frida Eie
    Svar
    Skrevet på10:15, 10. februar 2022

    Hei! Hvor lenge holder denne kaka? Regner med den blir soggy hvis den står et par dager?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Pumpkin spice cinnam..

Hva er egentlig pumpkin spice? Jeg var usikker...

Saftig eplekake med ..

Bildet gir på ingen måte et godt inntrykk...

Rullekake med eplemo..

Rullekake med eplemos og krem, laget med litt...

Eplechips

Tørkede epleskiver er enkelt å lage og smaker...

Epledessert med spr..

Mange ønsker seg enkle epledesserter om dagen, og...