Bløtkake med marsipan

Bløtkake med marsipan

Bilde

Slik lager du bløtkake med marsipanlokk, trinn for trinn

Den er kanskje det norskeste av det norske, for skal noe feires skikkelig, da må bløtkaka på bordet. Med marsipan. Lær hvordan du kan lage og pynte bløtkake her:
Sukkerbrød (til form ca. 24 cm i diameter) – eller lag et større sukkerbrød tilpasset din form
5 egg
125 g sukker
125 g hvetemel
1 ts bakepulver

Slik gjør du:
1. Pisk egg og sukker til luftig eggedosis.
2. Sikt mel og bakepulver.
3. Vend det forsiktig inn i eggemassen.
4. Kle bunnen av springformen med bakepapir og hell massen i formen.

Ovnstemperatur: 175 grader, steketid: ca.30-40 min

ca. 200 g jordbærsyltetøy eller bringebærsyltetøy
6 dl kremfløte tilsatt 5 ss sukker eller lag en vaniljekrem
ca. 800 gram marsipan

Skjær rundt kanten av formen når kaken er avkjølt. Ta av formen og fjern bakepapiret. Skal du lage kaken samme dag eller dagen etter kan den pakkes inn i plast og stå ute i romtemperatur. Sukkerbrød kan lages ferdig og fryses i opptil tre måneder (pakk den godt inn i plast i fryseren). Det er lettere å dele et sukkerbrød mens det er halvfryst.

NB! Trykk på bildene om du ønsker dem større!

Bilde

Bilde

Vil du ha to lag med krem i kaken, del kakebunnen i tre like store deler. Legg hånden på toppen og vri på kakebunnen, samtidig som du skjærer inn mot midten. Bruk en skarp kniv, gjerne en sagekniv med tagger. Sylskarp fiskefileteringskniv fungerer også fint.
Bilde

Bilde

Bilde

Pisk kremfløten med sukker til stiv krem og sett den i kjøleskap. Legg den nederste delen av kakebunnen på fatet kaken skal serveres på og dynk med fruktsaft, for eksempel jus. Du kan også bruke saften fra hermetikk. Legg på et godt lag med syltetøy. Ha på pisket kremfløte og stryk ut med en palett (stekespade). Gjenta prosessen med den neste kakebunnen. Legg på toppen til slutt – gjerne opp ned. Ved å legge den øverste bunnen opp ned får du en rett bunn med lys farge på toppen. Stryk resten av kremen rundt kaken slik at den er helt dekket.
Bilde

Kna sammen marsipanen slik at du får en rund kule uten skjøter. Du trenger ekstra mye marsipan for å unngå å få folder på kantene av kaken. Bruk melis over og under og snu leiven ofte så den ikke sitter fast. Kjevle marsipanen så jevn du kan.
Bilde

Marsipanflaket bør være dobbelt så stort som kaken og ikke for tykt, helst rundt 2 mm.
Bilde

Bilde

Rull marsipanen på en pinne eller en kjevle og legg den over kaken. Ved å dra i marsipanen med den ene hånden og dytter marsipanen inntil kanten med den andre unngår du folder. Klem godt inntil. Bruk en palettkniv og skjær rundt kanten. Fjern overflødig marsipan. For ekstra pynt: rull tynne lisser som du tvinner og legger rundt kaken.
Bilde

Rull en laaaang lisse av marsipan som du tvinner. Legg den rundt kaken. 
Bilde

Bilde

Bilde

Bilde

Lag noen grønne dråper i marsipan, klem de tynne i den spisse enden og stikk den butte delen innunder rosen. Da får du et blad. 
Bilde

Sett kaken over på fat og lag eggehiteglasur: 1 eggehvite, 180-240 g siktet melis, 3-4 ts sitronsaft. Lag et kremmerhus i papir og lag små kruseduller i et usymetrisk mønster. Legg på noen sløvkuler. Plasser rosene. 
Bilde

Denne kaken er saftig og god! Ønsker du mer kremfløte i kaken kan du gjerne ha det. 
Bilde

Gratulerer med dagen, hva enn du måtte feire!
6 Comments
  • Heidi
    Reply
    Posted at 09:14, 6. October 2016

    Nydelig kake!

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 10:03, 6. October 2016

      Tusen takk Heidi!

  • Wenche
    Reply
    Posted at 12:57, 9. November 2017

    Heisann😊
    Kan denne kaken fylles og trekkes opp med fondant dagen i forveien?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 13:07, 9. November 2017

      Ja, går helt fint, Wenche.

  • Anita
    Reply
    Posted at 21:37, 25. February 2018

    Hvor mye juice bruker du ca. På hver bunn? Synes det er vanskelig å dynke rikitg

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 09:17, 26. February 2018

      Ca. 3-5 ss

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits