Elins Sting-kake

Elins Sting-kake

 

Stingkake kommer fra cafe Sting i Stavanger. Det finnes flere versjoner av oppskriften, og jeg har tatt meg noen friheter for å forbedre en oppskrift jeg fant på nettet. Bakte denne for første gang på Instagram stories for noen dager siden, og hjelpes, så engasjerte mine følgere er! Det er mange, mange, mange som har bakt Stingkake, og jeg tror samtlige ville sende meg en melding og fortelle meg hvordan det skulle gjøres. Eller si hvilken oppskrift som var best…

Suppete krem
Det første forsøket var nemlig ikke helt vellykket. Kremen ble ikke stiv. Det haglet med forslag: koke kremen lenger, mer melis (!), putt i gelatin (!!) eller at kremen måtte stå AKKURAT to timer, hvis ikke gikk det ikke bra. Men jeg hadde løsningen selv: mer sjokolade. Jeg kunne også tilsatt mer smør. Hvorfor sjokolade? Sjokolade inneholder kakaofett, som vil gjøre kremen mer stiv. Sjokolade gjør kremen mer smakfull. Kremen fikk mer sjokolade, og som jeg visste – den ble stivere. Kjøleskaps-kald er den litt for stiv! I oppskriften står det at kremen skal piskes, og det gjorde jeg også i dag, men bare vit at den trenger å bli litt romtemperert hvis du velger å piske den.

Firkløverkake-bunn
Bunnen jeg bruker er den samme som til firkløverkake. Jeg liker at den er mild, luftig og litt sånn sukkerbrød-aktig. Hemmeligheten til å få en så høy og fin bunn er å ikke røre for mye i eggedosisen, hverken når sjokolade og smør tilsettes, eller når det tørre skal i røren. Det er om å gjøre å bevare den innpiskede lufta. Den tar nesten en time å steke, så ha tålmodighet. Hvis ikke vil den falle sammen i midten. Sett på varmluft på ovnen (om du har). Bruk en bakepinne (du kan bruke en grillpinne) og stikk i midten på kaka etter 45 minutter. Er den fortsatt bløt i midten – stek videre.

Kremen
Kremen er enkel å lage. Jeg liker å bake bunnen en dag før jeg skal bruke den, og koker kremen samtidig slik at den får en natt på seg før den skal brukes. Om du har mindre tid, regn med 3-4 timer før du kan bruke kremen.

Dekor
Som dere ser, jeg har dratt på med dripkant og litt fjongt mønster på toppen, men for all del, drit i det. Dette er ei kake du bare kan smøre sammen uten mye anstrengelser, god blir den uansett. Det eneste jeg ikke vel anbefale er å lesse på med hakket sjokolade på toppen. Bruk heller et rivjern og riv et tynt lag med sjokolade. Hvorfor? Dette er en passe mektig kake med balanserte smaker. Putter du masse hakket sjokolade på toppen, vil det ta hele smaksbildet  (gjelder samme hvilken kake du skal pynte). Dette er forskjellen på en konditor og en hobbybaker (sagt med ironi!).

Kaken er saftig og holdbar, kan fryses og oppbevares i kjøleskap i 4-5 dager (innpakket).

 

Bunnen – se fremgangsmåte her
5 egg
200 g sukker
50 g mørk sjokolade
135 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
135 smør/margarin

Slik lager du bunnen:
1. Pisk eggedosis av egg og sukker.
2. Smelt sjokolade og smør sammen i mikroovn/ evt. over vannbad.
3. Blandingen vendes inn i eggedosisen vekselsvis med siktet hvetemel, vaniljesukker og bakepulver.
4. Helles i smurt springform (ca.22 cm). Ovnstemperatur: 180 grader (varmluft). Steketid: ca.45 -55 min

Elins Stingkrem
3 egg
1.5 dl kremfløte
135 g sukker
190 g smør
150 g sjokolade

Slik gjør du:
Egg, fløte og sukker kokes opp. Rør hele tiden, og la kremen koke til den har tyknet. Det går veldig raskt! Ta kjelen av platen og rør inn finhakket sjokolade og smør i terninger.  Hell kremen i en bolle og dekk til med plast. La stå kjølig 3-4 timer eller til dagen etter.

Dripkant:
30-40 g sjokolade
5-6 ss fløte
Smeltet sammen til det har en flytende konsistens. Has i pose. Klipp et lite hull og hell på kanten av kaken, evt bruk en skje.

Montering:
Del bunnen i tre. Evt. pisk opp kremen (la den bli litt romtemperert) og fordel kremen mellom lagene. La ca. 1/3 del av kremen bli igjen. Brukes til å stryke opp + dekor på toppen.
Lag dripkant, før du tar resten av kremen i en sprøytepose med tyll. Lag små topper rundt kanten. Sett kaken kjølig fram til den skal spises.

Del bunnen i tre. Evt pisk opp kremen, legg på krem mellom lagene. Stryk opp kaken.

Smelt sjokolade og fløte sammen til det får en passe rennende konsistens. Bruk en skje eller en pose og hell på kanten.

Smelt litt sjokolade, lag et papirkremmerhus og sprøyt noen kruseduller på toppen av kaka. Ha resten av kremen i en sprøytepose med tyll (Wilton 4b). Sprøyt på små topper på kanten.

5 based on 3 reviews
56 Kommentarer
 • Marit stokka
  Svar
  Skrevet på15:27, 23. juni 2023

  Opplevde å få eggebiter i kremen. Har jeg rørt for lite da før jeg kokte den? Bør den mikses skikkelig først?

 • Skrevet på11:27, 22. august 2023

  😀

 • Inger
  Svar
  Skrevet på14:48, 29. september 2023

  Kan jeg pynte kaken helt ferdig og putte den i fryseren til den skal benyttes?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...