Din handlekurv er nå tom!
Enkel og saftig blåbærkake
Skogen bugner av blåbær, i år er det skikkelig mye! Jeg plukket blåbær før Hans (uværet) kom, og i dag er en sånn dag hvor ei saftig og god kake med blåbær virkelig kan friste. Særlig når den er så enkel å dra sammen som denne.
Syrnet melk gjør kaka ekstra myk og og, derfor brukte jeg en rest av kefir jeg hadde igjen etter å ha bakt fiberbrød. Du kan gjerne bruke annen syrnet melk, eller vanlig melk. Om du ikke bruker syrnet melk må du velge kun bakepulver som hevemiddel. Natron trenger syre å reagere med, og det finnes det ingen ting av i vanlig melk.
Har du ikke blåbær? Bruk små biter av eple eller annen fast frukt. Ikke less på for mye, da blir kaka vanskelig å gjennomsteke.
Kaka røres veldig raskt sammen, samme prinsippet som denne superpopulære sjokoladekaka. Du behøver bare en vekt, en bakebolle og en sleiv eller ballongvisp. Rør til du ikke har klumper, men ikke så mye at glutenet blir aktivert. Denne røra skal på ingen måte eltes.
Dryss bærene på toppen (noen vil synke nedi, men det gjør ingen ting) og strø på litt sukker. Personlig syntes jeg den ble litt for flat og søt i smaken. Den kunne smakt noe…mer. Har du lyst til å tilsette noe krydder, gjør gjerne det. Både kanel og kardemomme hadde gjort seg godt. Revet sitronskall også.
Jeg bakte kaken i en 28 cm rund form. En firkantet form som er litt mindre enn en 30 x 40 cm kan også brukes. Jo tykkere kaka er, jo lenger tid trenger den på å steke ferdig. Min ble bittelitt understekt, jeg stekte på 190 grader varmluft i 40 minutter. Den kunne fint stått litt lenger..
Enkel og saftig blåbærkake (rund form 28 cm eller liten langpanne)
400 g hvetemel
250 g sukker
2 ts vaniljesukker
1.5 ts bakepulver + 1 ts natron eller totalt 2.5 ts bakepulver (hvis du velger å ikke bruke syrnet melk)
100 g smeltet smør eller margarin
5 dl kefir eller annen syrnet melkeprodukt (kulturmelk, rømme, creme fraiche, yoghurt etc) – eller bruk vanlig melk
Toppen:
ca. 150 g blåbær eller annen fast frukt (jeg brukte frosne blåbær)
Perlesukker eller vanlig sukker
Slik gjør du:
1. Vei opp det tørre. Rør godt sammen med en visp.
2. Vei opp det våte (melk, smeltet smør/margarin).
3. Hell det bløte i det tørre, rør godt sammen så massen blir klumpfri.
4. Kle en liten langpanne eller bruk en rund form ca. 28 cm med bakepapir og hell røren i. Dryss på blåbær og sukker.
5. Stek på 190 grader i 40-45 minutter på varmluft – et hakk ned fra midten i ovnen. Sjekk med en bakepinne om kaken er ferdig – henger det deig på pinnen, stek lenger, er pinnen uten kakerøre er den ferdig.
6. Skjær langs kanten på formen og dra kaka over på rist. Avkjøl.
7. Serveres fersk og litt lun med litt is, vaniljesaus eller krem til.
Marlene
Hei!
Hvordan oppbevarer du denne kaken? Kjølig eller godt pakket inn på kjøkkenbenken?
Elin Krem.no
Den tåler et døgn på kjøkkenbenken, men bærene gjør den utsatt for mugg, derfor ville jeg oppbevart den kjølig dersom den ikke blir spist på dag 2.
Turi Gjertsen Ruud
Hei, idag bakt denne. Jeg brukte vanilje Yogurt, reduserte sukker mengden, og bare 1 ts vanilje sukker. Tilsatte 1 ts kanel. Ferske blåbær. Stekt på 200 gr over/undervarme i 45 minutter. Kakeform 24 cm. Kaken ble perfekt, nydelig svampaktig, og gylden over og under. Og fikk skryt av kaffe gjestene👍😊
Elin Krem.no
Tusen takk for det! Dette var hyggelig å høre 🙂
Rose A.T Halvorsen
kan lage det som muffens,hvor lang steketid og hvor mange grader? takk for superflott oppskrift
Elin Krem.no
Jeg har ikke testet selv, men dette kan sikkert funke: 180 grader ca.20-25 minutter – kanskje litt lenger om det er store muffins (over/ undervarme)
Ann Merethe Strandvik Olerud
Hvordan er denne blåbærkaka å fryse?
Elin Krem.no
Alt kan fryses 😉
Eli Heggdal
Stemmer det at den er uten egg?
Elin Krem.no
ja